10 gaivių salotų su salierais
Pikantiškos ir sultingos salotos su vištiena, agurkais, krabų lazdelėmis, obuoliais, ananasais ir kt.
Majonezą salotoms galima gaminti savarankiškai , pakeisti grietine, natūraliu jogurtu ar kitais padažais.
1. Salotos su salierais, vištiena, vynuogėmis ir graikiniais riešutais
Ingredientai
- 300 g vištienos filė;
- druskos – pagal skonį;
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
- 1-2 šaukštai sviesto arba augalinio aliejaus;
- 2-3 salierų stiebai;
- 100-150 g vynuogių;
- sauja graikinių riešutų;
- kelios petražolių šakelės;
- 1-2 šaukštai majonezo.
Gaminimas
Įtrinkite vištieną druska ir pipirais. Kepkite ją keptuvėje su įkaitintu aliejumi, kol iš visų pusių taps auksinės spalvos. Tada dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę, kepkite dar 8-10 minučių, kol iškeps ir atvės.
Vištieną supjaustykite mažais kubeliais, o salierą – plonais griežinėliais. Vynuoges perpjaukite per pusę ir pašalinkite sėklas, jei jų yra. Smulkiai sukapokite riešutus ir petražoles.
2. Salotos su salierais, avinžirniais, apelsinais ir alyvuogėmis
Ingredientai
- 3 apelsinai;
- 2-3 salierų stiebai;
- sauja alyvuogių;
- ½-1 raudonasis svogūnas;
- 200-250 g konservuotų arba virtų avinžirnių;
- kelios šakelės petražolių;
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- druskos – pagal skonį;
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Gaminimas
Apelsinų žievelę sutarkuokite smulkia tarka taip, kad liktų 2 šaukštai. Nulupkite apelsinų žievelę, baltas gyslas ir plėveles.
Salierą supjaustykite plonais griežinėliais, o alyvuoges ir svogūnus – mažais gabalėliais. Avinžirnius galima perpjauti per pusę arba palikti sveikus.
Į paruoštus ingredientus sudėkite apelsinų skilteles ir žievelę, smulkintas petražoles, aliejų, druską, pipirus ir sumaišykite.
3. Salotos su salierais, burokėliais ir Adyghe sūriu
Ingredientai
- 2 vidutinio dydžio burokėliai;
- 150 g Adyghe sūrio;
- 1-2 salierų stiebai;
- keli salotų lapai;
- 1½-2 arbatiniai šaukšteliai žemės riešutų sviesto;
- 2-3 šaukštai augalinio aliejaus;
- druskos – pagal skonį.
Gaminimas
Burokėlius išvirkite, kol suminkštės, atvėsinkite ir nulupkite. Jį ir sūrį susmulkinkite vidutinio dydžio kubeliais, o salierą – plonais gabalėliais.
Į ingredientus sudėkite stambiai supjaustytus arba suplėšytus salotų lapus.
Salotas pagardinkite žemės riešutų sviesto, aliejaus ir druskos mišiniu.
4. Salotos su salierais, vištiena, avokadais, pomidorais ir agurkais
Ingredientai
- 450 g vištienos kojų, šlaunelių arba krūtinėlės su oda ir kaulais;
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- druskos – pagal skonį;
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
- 1 didelis agurkas;
- ½ raudonojo svogūno;
- 3 salierų stiebai;
- 200-250 g vyšninių pomidorų;
- 1 avokadas;
- ½ ryšulėlio petražolių arba kalendros;
- 2 dideli laimai arba citrinos;
- 1-2 skiltelės česnako.
Gaminimas
Įtrinkite vištieną šaukštu aliejaus, druska ir pipirais ir sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Kepkite 190 °C temperatūroje apie 20-30 minučių, kol iškeps.
Išimkite vištieną iš orkaitės, uždenkite folija ir palikite atvėsti.
Nuo vištienos nuimkite odą ir supjaustykite mėsą dideliais gabalais. Agurką supjaustykite pusžiedžiais, svogūną – pusžiedžiais, o salierą, pomidorus ir avokadą – vidutinio dydžio gabalėliais. Susmulkinkite žalumynus.
Sumaišykite 2 valgomuosius šaukštus aliejaus, laimo arba citrinos sultis, smulkintą česnaką, druską ir pipirus. Gautu mišiniu pagardinkite salotas.
5. Salotos su salierais, krabų lazdelėmis, obuoliu ir kiaušiniais
Ingredientai
- 2 kiaušiniai;
- 200 g krabų lazdelių;
- 1 vidutinio dydžio obuolio;
- 2 salierų stiebai;
- 1 valgomasis šaukštas majonezo;
- druskos – pagal skonį;
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.
Gaminimas
Kiaušinius kietai išvirkite (tai užtruks apie 10 minučių), atvėsinkite ir nulupkite.
Kiaušinius, krabų lazdeles ir nuluptą obuolį supjaustykite nedideliais kubeliais, o salierą – plonais griežinėliais.
Sudėkite majonezą, druską, pipirus ir išmaišykite.
6. Salotos su salierais, vištiena, obuoliu, kiaušiniais ir graikiniais riešutais
Ingredientai
- 4 kiaušiniai;
- 1 keptos vištienos krūtinėlės;
- 3-4 salierų stiebai;
- 2 nedideli obuoliai;
- 3-4 šaukštai majonezo;
- druskos – pagal skonį;
- sauja graikinių riešutų.
Gaminimas
Kiaušinius kietai virkite 10 minučių. Tada atvėsinkite, nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Nuo vištienos krūtinėlės nuimkite odą.
Salierą supjaustykite mažais gabalėliais, o krūtinėlę ir obuolius – kubeliais. Sudėkite kiaušinius, majonezą, druską ir išmaišykite.
Salotas pabarstykite smulkintais riešutais.
7. Salotos su saliero šaknimi, moliūgais ir morkomis
Ingredientai
- 300 g moliūgo ;
- 100 g saliero šaknies;
- 1 vidutinio dydžio morka;
- kelios šakelės petražolių;
- druskos – pagal skonį;
- 1-3 šaukštai alyvuogių aliejaus.
Gaminimas
Nuluptą moliūgą, saliero šaknį ir morką sutarkuokite stambia tarka. Sudėkite smulkintas petražoles, druską, aliejų ir išmaišykite salotas.
8. Salotos su salierais, ananasais ir graikiniais riešutais
Ingredientai
- 4-6 salierų stiebai;
- sauja graikinių riešutų;
- 300-350 g konservuotų ananasų gabalėlių;
- 1-2 šaukštai majonezo;
- 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių;
- druskos – pagal skonį;
- keli salotų lapai.
Gaminimas
Salierą supjaustykite stambiais gabalėliais, o riešutus stambiai sukapokite. Sudėkite ananasus , majonezą, citrinos sultis, druską ir išmaišykite. Patiekite salotas ant salotų lapų.
9. Salotos su salierais, ridikėliais ir agurkais
Ingredientai
- 300 g ridikėlių;
- 2 vidutinio dydžio agurkai;
- 2 salierų stiebai;
- kelios šakelės krapų;
- kelios žaliųjų svogūnų plunksnos;
- 4-5 šaukštai grietinės;
- druskos – pagal skonį.
Gaminimas
Ridikėlius supjaustykite plonais pusžiedžiais, agurkus – stambiais gabalėliais, salierus – vidutinio dydžio gabalėliais. Sudėkite smulkintus žalumynus, grietinę, druską ir išmaišykite.
10. Salotos su salierais, datulėmis, migdolais ir parmezanu
Ingredientai
- 7-8 salierų stiebų su lapais;
- sauja migdolų;
- 4-5 karališkų datulių;
- 3 šaukštai citrinos sulčių;
- druskos – pagal skonį;
- maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
- maltų raudonųjų pipirų – pagal skonį;
- 60 g parmezano;
- keli šaukštai alyvuogių aliejaus.
Gaminimas
Salierų stiebus supjaustykite kampu ilgais plonais gabalėliais. Prie jų pridėkite sveikų arba susmulkintų lapų.
Migdolus kepkite karštoje keptuvėje 5-7 minutes. Tada supjaustykite juos ir datules mažais gabalėliais.
Į paruoštus ingredientus įpilkite citrinos sulčių, druskos, juodųjų ir raudonųjų pipirų ir išmaišykite.
Naudodami daržovių skustuvą, padarykite nedidelius plonus sūrio griežinėlius. Kartu su aliejumi sudėkite juos į salotas ir dar kartą išmaišykite.