Ruginė duona ant rūgpienio su riešutais ir džiovintais vaisiais Receptas


Ruginė duona ant rūgpienio su riešutais ir džiovintais vaisiais

Ingredientai:

  • 500 g ruginių miltų 🌾
  • 400 ml rūgpienio 🥛
  • 200 ml vandens 💧
  • 100 g riešutų (pvz., graikinių ar migdolų) 🥜
  • 150 g džiovintų vaisių (vaisių mišinys, pavyzdžiui, razinos, obuoliai, abrikosai) 🍏🍇
  • 2 šaukštai cukraus 🍬
  • 1,5 arbatinio šaukštelio druskos 🧂
  • 1 šaukštas mielių (sauso tipo) 🥄
  • 2 šaukštai aliejaus (geriausia rapsų ar savo pasirinkto) 🛢️

Paruošimas:

  1. Ruošiamės ingredientus: Prieš pradedant, įsitikinkite, kad turite visus ingredientus. Riešutus ir džiovintus vaisius galite užpilti karštu vandeniu, kad jie suminkštėtų ir taptų švelnesni. 🌊
  2. Sumaišykite sausas sudedamąsias dalis: Dideliame dubenyje sumaišykite ruginę miltų, mielių, cukraus ir druskos. Gerai išmaišykite. 🥣
  3. Pridėkite rūgpienį ir vandenį: Į miltų mišinį supilkite rūgpienį ir vandenį. Pradėkite maišyti tešlą, kol ji pradės formuotis. Jei tešla per šlapia, galite pridėti šiek tiek daugiau miltų. 🥄
  4. Paskaninkite tešlą: Į gautą masę įmaišykite smulkintus riešutus ir džiovintus vaisius. Gerai išmaišykite, kad viskas tolygiai pasiskirstytų. 🍏🍇
  5. Palikite tešlą pakilti: Suformuojame iš tešlos kamuolį ir dedame jį į didelį dubenį, kurį ištepti aliejumi. Uždenkite dubenį drėgnu rankšluosčiu ir palikite pakilti šiltame kambaryje apie 1-2 valandas, kol tešla padvigubės. ☀️
  6. Formuokite kepalą: Kai tešla pakils, ją švelniai išimkite iš dubenio ir galite šiek tiek paminkšti, kad išlaisvintumėte orą. Tuomet suformuokite kepalą ir padėkite jį į kepimo skardą, išteptą aliejumi. 🍞
  7. Antra pakyla: Uždenkite kepalo paviršių drėgnu rankšluosčiu ir leiskite jam dar kartą pakilti apie 30 minučių.
  8. Pasiruoškite kepimui: Įkaitinkite orkaitę iki 220°C. Jei norite, galite ištepti paviršių kiaušinio plakiniu, kad duona gautų gražią auksinę spalvą.🥚
  9. Kepkite duoną: Įkelkite kepalą į orkaitę ir kepkite apie 30-40 minučių, kol duona bus gražiai paruduota ir kietoka. Norėdami patikrinti, ar duona iškepusi, galite paspausti ant jos; jei ji skamba tuščią, tai yra geras ženklas. 🔔
  10. Atvėsinkite ir mėgaukitės: Išimkite duoną iš orkaitės ir leiskite jai atvėsti ant grotelių. Kai dalis šilumos išnyks, galite mėgautis savo namine ruginė duona su rūgpieniu, riešutais ir džiovintais vaisiais! 🍽️

Patarimai:

  • Galite eksperimentuoti su skirtingais riešutais ir džiovintais vaisiais, kad rastumėte jums patinkančius skonius! 🌰🍑
  • Ši duona puikiai tinka su sviestu ar sūriu, todėl nesivaržykite ir išbandykite įvairius garnyrus! 🧈🧀

Todėl džiaukitės savo kūryba, skanaukite ir dalinkitės su draugais! 🥰

Parašykite komentarą