Presuota mielinė duona orkaitėje

Duonos kepimą pažįstu jau seniai, mano prosenelė Marija ją kepdavo rusiškoje krosnyje. Duona visada buvo didžiulė, minkšta, su švelniais trupiniais ir burnoje tirpstančia rausva plutele. Nuo to laiko praėjo labai daug laiko, o dabar jau kepu duoną savo šeimai. Čia pateikiamas duonos su presuotomis mielėmis receptas. Duona kepama orkaitėje ir yra skani, su gardžia plutele, su nuostabiu minkštimu, pjaustant nesutrupa. Jis išlieka kokybiškas ir kitą dieną. Paruošti jį tikrai paprasta. Jį galima patiekti su pirmaisiais patiekalais, ypač skanu su uogiene ir medumi. Ši duona minkoma iš vandens ir mielių, nededant kiaušinių, todėl ją galima valgyti ir gavėnios metu. Ši duona puikiai tinka didelei šeimai, nes sveria apie 2 kilogramus. Šį receptą kepu gana dažnai, tikiuosi, kad jis patiks ir jums!

Sudedamosios dalys

Norint iškepti duoną su orkaitėje spaustomis mielėmis, reikės:

  • Tešlai:
  • šilto vandens – 700 ml;
  • presuotos mielės – 25 gr;
  • cukraus – 2 šaukšteliai;
  • druskos – 1,5 šaukštelio;
  • augalinis aliejus – 100 ml;
  • miltų – 1 kg (4 puslitriniai stiklainiai).
  • Pabarstymui:
  • miltų – 1-2 šaukšteliai.

Metodas

  1. Norėdami paruošti tešlą, persijokite miltus į didelį dubenį.
  2. Atskirame dubenyje į 400 ml šilto vandens suberkite cukrų, gerai išmaišykite ir sudėkite išspaustas mieles. Išmaišykite ir palikite 5 minutes kambario temperatūroje, kad pakiltų.
  3. Per tą laiką skysčio paviršiuje turėtų atsirasti „mielių kepurėlė”. Atskirame dubenyje atskieskite druską 300 ml šilto vandens ir gerai išmaišykite.
  4. Į dubenį su miltais supilkite mielių mišinį, vandens ir druskos mišinį, 80 ml augalinio aliejaus.
  5. Užminkykite minkštą tešlą, lengvai lipnią nuo rankų, minkymo pabaigoje įpilkite likusio augalinio aliejaus. Dar kartą išminkykite. Tešlą sudėkite į du užspaudžiamus maišelius ir sandariai užriškite, kad tešla galėtų pakilti.
  6. Maišelį su tešla įdėkite į gilų indą ir padėkite į šaldytuvą 1 valandai.
  7. Per tą laiką tešla gerokai paaugs ir kelis kartus padidės (kaip parodyta paveikslėlyje). Išimkite konditerinį maišelį iš šaldytuvo. Mano pagaminta tešla sveria 1 kg 832 g.
  8. Išimkite maišelius, lengvai išminkykite tešlą ant stalo, kad iš tešlos pasišalintų oro burbuliukai.
  9. Kepimo skardą patepkite augaliniu aliejumi (arba uždenkite folija). Dėkite tešlą ant kepimo skardos ir prispauskite paviršių delnu.
  10. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite valandą kambario temperatūroje. Tešla greitai sušils ir vėl išsiplės.
  11. Ant viršaus lengvai pabarstykite miltų, užteks 1-2 arbatinių šaukštelių. Naudodami peiliuką sukurkite raštą.
  12. Jūs patys galite nuspręsti, ar duoną puošti raštu, ar ne. Manau, kad duona su raštu atrodo patraukliau, o vaikams patinka raštai ant duonos.
  13. Kepkite duoną iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50-60 minučių. Iškepusią duoną išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių.
  14. Paruošto gaminio svoris – 2 kilogramai.
  15. Su presuotomis mielėmis pagaminta duona yra skani, minkšta ir labai apetitiška. Dažnai kepu tokią duoną orkaitėje, manau, kad ir jums patiks!
  16. Skanaus ir malonaus laiko!

 

Parašykite komentarą