plekšnė receptai

Kepta plekšnė su citrina ir sviestu

Plekšnė yra švelni balta sūriųjų vandenų žuvis, kuri labai skani, kai yra kepta. Šioje plekšnėje yra mažai gyvsidabrio, todėl ja gali mėgautis nėščios moterys ir įvairaus amžiaus vaikai. Filė galima nusipirkti žuvies parduotuvėje arba užšaldyti, ir abu būdai tinka šiam receptui. Jei plekšnių filė yra užšaldyta, prieš naudodami atitirpinkite ją šaldytuve per naktį.

Šiame recepte daug skonio suteikia citrina, paprika ir sviestas, tačiau išryškėja švelnus žuvies skonis. Kol žuvis keps, turėsite pakankamai laiko paruošti padažą ir garnyrą. Plekšnė ypač skani, kai patiekiama su naminiu česnakiniu aioli, arba pabandykite ją patiekti su paruoštu totorių padažu ar pesto.

Šį receptą galima paruošti iš jūrų liežuvio, juodadėmės menkės ar kitos švelnios baltosios žuvies. Jei filė gana stora, kepimo laiką koreguokite; gali prireikti šiek tiek daugiau laiko. Iškeptą žuvį patiekite su keptomis bulvėmis arba ryžiais ir salotomis arba garuose virtomis daržovėmis.

Ingredientai

Plekšnei:

  • 1 1/2 kg plekšnių filė (arba jūrų liežuvių)
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos arba pagal skonį
  • 1/8 arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
  • 4 šaukštai ištirpinto sviesto
  • 2 šaukštai šviežių citrinos sulčių
  • 2 arbatiniai šaukšteliai smulkiai supjaustyto svogūno
  • 1 arbatinis šaukštelis paprikos
  • 1 valgomasis šaukštas šviežių petražolių
  • 4 citrinos griežinėliai arba skiltelės, skirtos patiekti

Česnakų aioli (pasirinktinai):

  • Aiolijo salotos: 2 vidutinio dydžio skiltelės česnako, nebūtina: 2 vidutinio dydžio skiltelės česnako, nebūtina.
  • 1/2 puodelio majonezo, nebūtinai
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, nebūtina
  • 1 valgomasis šaukštas šviežių citrinos sulčių, nebūtina
  • Druskos, pagal skonį, nebūtina

Gaminimo etapai

Paruoškite žuvį

  1. Surinkite ingredientus.
  2. Ištepkite riebalais negilų kepimo indą. Įkaitinkite orkaitę iki 325 F/165 C.
  3. Supjaustykite plekšnių filė porcijų dydžio porcijomis.
  4. Išdėliokite gabalėlius į paruoštą kepimo indą ir pabarstykite žuvį druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  5. Nedideliame dubenėlyje arba matavimo indelyje sumaišykite ištirpintą sviestą, 2 valgomuosius šaukštus citrinos sulčių ir smulkintą svogūną.
  6. Žuvį užpilkite citrinų ir sviesto mišiniu.
  7. Pabarstykite žuvį paprika.
  8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-25 minutes, priklausomai nuo filė storio, arba kol žuvis bus iškepusi ir šakute lengvai išsilydys.
  9. Papuoškite smulkintomis petražolėmis, citrinos skiltelėmis ir patiekite su česnakiniu aioli (jei norite).

Paruoškite česnakinį aioli (pasirinktinai)

  1. Surinkite ingredientus.
  2. Česnaką sudėkite į nedidelį dubenėlį ir gerai sutrinkite šakute. Arba sutrinkite jį naudodami skiedinį ir plaktuvą.
  3. Sudėkite majonezą, alyvuogių aliejų ir citrinos sultis, tada viską gerai išsukite, kad susimaišytų.
  4. Pagardinkite druska.
  5. Uždenkite ir atšaldykite, kol patiekite.

Patarimai

  • Perkepta žuvis gali greitai tapti kieta ir sausa. Jei filė yra labai plona, patikrinkite, ar žuvis iškepusi, maždaug po 10-15 minučių.
  • Storesniems žuvies gabalams iškepti gali prireikti daugiau nei 25 minučių. Kad neperkeptumėte, filė pradėkite tikrinti nuo 20 minutės, net jei ji stora.

Parašykite komentarą