Štai minkštos, trapios pieniškos duonelės orkaitėje receptas. Pjaustant jis nesutrupa, kraštai iškepa ir yra labai apetitiški. Kepinys kvepia nuostabiai šviežiai ir beveik visada suvalgomas be jokių likučių. Receptas nėra sudėtingas ir tikrai pavyko, pabandykite!
Sudedamosios dalys
Norint orkaitėje iškepti pienišką kepinį, reikės:
- 5 g sausų mielių;
- 220 ml pieno;
- 350 g miltų;
- 30 ml augalinio aliejaus;
- 1,5 šaukštelio cukraus;
- 1 šaukštelis druskos;
- 1 kiaušinis riebalams ištepti (nebūtina).
Maisto gaminimo procesas
- Tešlai užminkyti į gana gilų dubenį supilkite miltus, druską, sausas mieles, cukrų ir šaukštu išmaišykite.
- Į miltų, cukraus, mielių ir druskos mišinį atsargiai supilame iki 40 laipsnių temperatūros pašildytą pieną.
- Supilkite augalinį aliejų ir išmaišykite šaukštu.
- Tešla gana greitai ima lipti ir sulimpa.
- Tada tešlą minkykite rankomis 8-9 minutes. Užminkyta mielinė tešla turi būti glotni, elastinga, vientisa ir visiškai nelipti prie rankų. Uždenkite dubenį rankšluosčiu (arba maistine plėvele) ir palikite jį šiltoje vietoje be skersvėjo maždaug 1 valandai.
- Po kurio laiko tešla gerai „padidės”, nes jos tūris padidės kelis kartus.
- Tešlą paskleiskite ant lengvai miltais pabarstyto stalo ir ištieskite į lakštą.
- Suvyniokite tešlą į ritinį.
- Suvyniokite ritinį į sraigę (kaip pavaizduota paveikslėlyje). Tai darykite taip, kad tešla būtų išlyginta, o trupiniai smulkiai supilti ir susluoksniuoti.
- Vėl ištempkite sraigę į sluoksnį ir vėl ją susukite, suteikdami ovalo formą, būdingą pieno duonai.
- Tada nuspręskite, koks turėtų būti mūsų būsimas kepalas, ir čia turime dvi galimybes. Pirmasis variantas – pabarstyti kepinį miltais ir tada padaryti įpjovas peiliu. Antrasis būdas – supjaustyti kepinį aštriu peiliu ir prieš kepimą patepti kiaušiniu, kad jis turėtų blizgančią plutelę. Taikau antrąją galimybę.
- Perkeliame kepinį į kepimo skardą, uždengiame rankšluosčiu ir paliekame pakilti apie 35-40 minučių. Kai kepinys pakils, patepkite jį kiaušiniu, suplaktu šakute su kepimo šepetėliu.
- Pašaukite pienišką kepinį maždaug 35 minutėms į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę.
- Kepant kepinys įgaus plutelę.
- Išimkite paruoštą pienišką kepinį iš orkaitės, uždenkite jį rankšluosčiu ir leiskite visiškai atvėsti.
- Atvėsusį kepinį supjaustykite riekelėmis ir patiekite su pirmuoju ar antruoju patiekalu, pasigaminkite sumuštinių, skrebučių arba tiesiog patepkite sviestu ar uogiene ir patiekite prie arbatos ar kavos.
- Pagal šį receptą paruoštas pieniškas kepinys yra minkštas, labai skanus ir turi švelnų, purų minkštimą. Šį receptą bandžiau daugybę kartų ir jis visada labai gerai pavyksta, rekomenduoju!
- Gero apetito, draugai!