Salotos su marinuotais grybais
Skanios naminės salotos su marinuotais grybais – paprastas užkandis su kiaušiniais, mocarela, alyvuogėmis, salierų stiebais ir salotomis.
Mėgstu namines salotas su marinuotais grybais ar kitais grybais. Tai itin paprastas užkandis, kurį galima paruošti per 15 minučių. Geras sprendimas paprastam užkandžiui, jei atėjo netikėtų svečių. Arba, kas man svarbu, puikus priedas prie vakarienės, ypač jei esate pavargę nuo dienos. Užkandžiui naudojami paruošti namuose marinuoti grybai. Tokias salotas dažniausiai mačiau Italijos kaimo virtuvėje. Greičiausiai ten gausiai auga miško grybai, o marinavimas yra pats prieinamiausias ir paprasčiausias būdas juos išsaugoti. Todėl patiekalai, kuriuose naudojamas toks produktas, yra labai paplitę. Pažymėtina, kad marinavimo būdų yra tiek pat, kiek žmonių tokiu būdu gamina maistą. Skirtingai nei parduotuvėje pirkti marinuoti grybai, namuose marinuoti grybai paprastai būna mažiau rūgštūs, labai aromatingi ir aštrūs. Be to, stiklainyje marinuotų grybų būna labai mažai skysčio. Prieš naudojant grybus, jų net nereikia plauti. Naudojant salotoms, marinatas puikiai pakeičia vyno arba balzaminį actą, kuris patiekalui pagardinti dedamas į alyvuogių aliejų. Salotoms galima naudoti bet kokius grybus – baravykus, baravykus, lenkiškus ir net pievagrybius. Paprasčiausiam variantui pakanka nusipirkti stiklainį marinuotų pievagrybių. Jei pageidaujate, užkandį galima ruošti šaltą arba šiek tiek šiltą – jis bus skanus bet kuriuo atveju. Paprastai į ingredientų sudėtį įtraukiu sultingus salierų stiebus, saldžius svogūnus, alyvuoges ir itališką mocarelą.
Marinuotų grybų salotos Ingredientai
- Marinuoti grybai – 250 g
- Mocarela – 100 gr
- Alyvuogės be kauliukų – 10-12 vnt.
- Saldus baltasis svogūnas – 1 vnt.
- saliero stiebas – 1 vnt.
- Putpelių kiaušiniai – 6 vnt.
- salotų lapai – 100 gr
- Alyvuogių aliejaus – 1 valgomasis šaukštas
- balzaminio acto – būtinai
- Druska, juodieji pipirai, raudonėlis – prieskoniai
Marinuotų grybų salotų receptas žingsnis po žingsnio
- Šviežius miško grybus reikia nuvalyti nuo spyglių, lapų ir dirvožemio likučių. Salotoms geriau ruošti vidutinio dydžio grybus, kurių tada nereikės pjaustyti gabaliukais. Grybus virkite vandenyje numatytą laiką – aš grybus viriau 10 minučių. Tada, kol jie karšti, reikia užpilti marinatu – pagal savo skonį. Aš marinatui naudoju vyno actą, druską ir cukrų, spalvotus ir kvapiuosius žirnelius, lauro lapus, gvazdikėlius – taip salotos su marinuotais grybais bus skanesnės. Grybai bus paruošti, kai tik atvės. Taigi juos galima laikyti šaldytuve.
- Išvirkite kietai virtus kiaušinius – putpelių kiaušiniai verdami 3-4 minutes. Juos galima pakeisti 1-2 įprastais vištų kiaušiniais. Kiaušinius nulupkite ir galite pradėti ruošti salotas. Į dubenį sudėkite alyvuoges be kauliukų – aš renkuosi žalias. Kartais būna labai skanių alyvuogių, įdarytų pipirais – man jos patinka. Sudėkite nedideliais rutuliukais supjaustytą mocarelą. Saldųjį svogūną nulupkite ir supjaustykite labai plonomis juostelėmis. Saliero stiebą galima šiek tiek nulupti ir supjaustyti kubeliais.
- Jei grybuose yra daug skysčio, jį reikia nusausinti. Marinuotų grybų salotos turi būti šiek tiek sausos, kad salotų gabalėliai lengvai pasidengtų padažu, o ne jame plaukiotų. Būtinai pasirinkite iš medaus grybų visus prieskoninius žirnelius ir lauro lapą. Žaliųjų salotų lapus arba salotų lapų mišinį pirštais susmulkinkite į mažus gabalėlius.
- Užkandį papildykite prieš pat patiekdami, kartu įdėdami kietai virtus kiaušinius. Užkandį pasūdykite ir papipirinkite, įberkite žiupsnelį sauso raudonėlio. Jei marinatas pakankamai rūgštus, salotas užpilkite įprastu alyvuogių aliejumi. Jei rūgšties nepakanka, alyvuogių aliejų reikia sumaišyti su keliais lašais vyno arba balzaminio acto. Salotas išmaišykite, sudėkite į nedidelius dubenėlius ar salotines, kad galėtumėte patiekti, ir apšlakstykite padažu.
- Salotas su marinuotais grybais mėgstu patiekti kambario temperatūros. Tačiau daugeliui žmonių labiau patinka, kad paruoštas salotas be kiaušinių ir padažo galima 1-2 valandas palaikyti šaldytuve. Tada prieš patiekdami sudėkite visus trūkstamus ingredientus ir pagardinkite prieskoniais.
- Jei norite, galite naudoti didelius pievagrybių griežinėlius – jų nereikėtų smulkinti. Salotose esančius grybus reikėtų pradurti šakute. Be to, beveik visi užkandžio ingredientai yra dideli – alyvuogės, mocarelos rutuliukai, smulkintos salotos. Jei norisi, į salotas galima įdėti petražolių ir šiek tiek kaparėlių – jie pagerins skonį.