Internete pamačiau šį meringue pyrago su citrinų varškės įdaru receptą ir iš karto norėjau jį pagaminti. Beformis ritinys yra skanus, švelnus, purus ir gražus. Jį reikia pasigaminti iš anksto, kad jis galėtų pastovėti šaldytuve ir gerai sutirštėtų. Įdarui puikiai tinka citrinų varškė, kuri suteikia pyragui skonį ir malonų rūgštumą. Tai gražus ritinėlis namų arbatos vakarėliui, bet taip pat ir šventiniam stalui!
Sudedamosios dalys
Norint pasigaminti meringue suktinuką su citrinų varške, mums reikės:
- Tortas:
- kiaušinių baltymai – 190 gr;
- cukraus – 250 gr;
- žiupsnelį citrinos rūgšties;
- žiupsnelį druskos;
- krakmolo – 25 gr;
- Citrinų varškės masei:
- cukraus – 130 g;
- citrina – 1 vnt;
- kiaušinis – 1 vnt;
- kiaušinio trynys – 1 vnt;
- sviestas – 110 gr;
- krakmolo – 5 gr.
Procesas
- Paruoškite ingredientus, skirtus meringue mišiniui. Geriau pasverkite baltymus ant svarstyklių! Baltąjį reikia gerai atšaldyti.
- Švariame ir sausame dubenyje išplakite kiaušinių baltymus, suberkite baltymus, druską ir citrinos rūgštį.
- Kiaušinių baltymus išplakite mikseriu iki sodrių putų.
- Vis dar plakant mikseriu išplakite baltymus ir po truputį supilkite cukrų.
- Kiaušinių baltymus plakite mikseriu dideliu greičiu, kol pasieksite standžias viršūnes ir ištirps cukraus kristalai. Tada suberkite krakmolą ir maišytuvu maišykite nedideliu greičiu.
- Baltymai turi būti standūs ir gerai laikytis.
- Kepimo skardą (aš kepiau ant 30 x 30 cm kepimo skardos) išklokite pergamentiniu popieriumi (arba teflono kilimėliu), paskirstykite kiaušinio baltymo mišinį, tolygiai paskirstydami mentele.
- Pasirinktinai pabarstykite meringą smulkintomis pistacijomis.
- Pyragą kepkite apie 20 minučių iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Beeringo pyrago paviršius bus šiek tiek trapus.
- Išverskite pyragą ant pergamentinio popieriaus ir nuimkite tefloninį kilimėlį (arba pergamentinį popierių). Nepalikite pyrago visiškai atvėsti, jis turi būti šiltas, kitaip susukant į ritinį jis įtrūks!
- Citrinų varškę, kuria vėliau bus glazūruojamas pyragas, reikia paruošti iš anksto. Pirmiausia nuo gerai nuplautos ir nusausintos citrinos pašalinkite žievelę (geltonos žievelės nepašalinkite, bet nelieskite po ja esančio balto sluoksnio). Puode, kuriame bus verdama kurda, sumaišykite žievelę ir cukrų, sumaišykite juos trindami ir palikite 30 minučių pastovėti. Išspauskite citrinos sultis ir pertrinkite per sietelį. Reikės maždaug 70-80 ml sulčių (jei citrina nėra labai sultinga ir sulčių yra šiek tiek mažiau, įpilkite į sultis vandens, kad iš viso būtų 70 ml).
- Po 30 minučių į keptuvę su žievele ir cukrumi sudėkite kiaušinio trynį, kiaušinį ir citrinos sultis, išmaišykite ir supilkite krakmolą, labai gerai išmaišykite (iki vientisos masės). Puodą su kiaušinių ir citrinų mišiniu pastatykite ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami palaukite, kol užvirs, ir tada virkite, nesustodami maišyti, ant silpnos ugnies, kol mišinys sutirštės (apie 3 minutes). Tada nukelkite keptuvę nuo ugnies ir sudėkite minkštą sviestą (norėdami suminkštinti sviestą, prieš tai jį išimkite ir palikite pastovėti kambario temperatūroje).
- Citrinų ir kiaušinių mišinį su sviestu gerai išmaišykite plaktuvu (sviestas turi visiškai ištirpti). Štai ir viskas, citrinų kurdas paruoštas, tik leiskite jam gerai atvėsti, kad taptų tirštesnis.
- Į stiklainį (ar kitą tinkamą indą) sudėkite citrinų kurdą, atvėsinkite, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą (aš dėjau per naktį). Gerai išdžiovintą kurdą galima naudoti kaip įdarą beoriam vyniotiniui.
- Dabar grįžkime prie mūsų beeringo pyrago. Gerai ištrintą citrinų varškę paskirstykite ant šilto pyrago paviršiaus.
- Prieš atvėsdamas pyragas iš karto suvyniojamas, suvyniojamas į pergamentą ir paliekamas šaldytuve 5-7 valandoms.
- Paruoštą meringue vyniotinį su citrinų varškės įdaru supjaustykite riekelėmis ir patiekite. Pažvelkite į kirpimą, jis tiesiog neprilygstamas! Šio deserto skonis primena švelnų debesėlį su subtilia citrinos rūgštele.
- Mėgaukitės arbata!