Daugelis žmonių prisimena meduolių skonį, nes, anot GOST, jie atkeliavo iš vaikystės. Jie buvo gaminami tik iš kokybiškų produktų, labai tiksliai laikantis proporcijų ir pačios receptūros, nes būtent to atidžiai siekė valstybinis sąjunginis standartas. Iš pirmo žvilgsnio ir prisilietimo imbieriniai meduoliai gali pasirodyti kieti, tačiau iš tiesų jie buvo tirpstantys burnoje, saikingai saldūs ir labai kvapnūs. Būtent tokius GOST meduolius siūlau pagaminti. Jie tinka su pienu, kakava ar arbata. Kai pagaminsite tokius meduolius, tikrai grįšite prie šio recepto. Jie labai skanūs! Privalote tai išbandyti!
Sudedamosios dalys
Norint pagaminti šiuos meduolius pagal valstybinį standartą, mums reikės:
- cukraus – 270 g;
- vandens – 100 ml;
- miltai – 480 gr;
- soda – 2 gr;
- kepimo milteliai – 2 gr;
- citrinos rūgštis – 1 gr;
- sviestas – 50 gr;
- kiaušinis – 1 vnt;
- prieskonių mišinio (cinamono, muskato riešuto, kardamono, kvapiųjų pipirų, raudonėlio, imbiero, juodųjų pipirų) – 4 g;
- Glajui:
- kiaušinis – 1 vnt;
- cukraus pudros – 50 gr;
- vandens – 1-2 šaukštai.
gaminimo procesas
- Paruoškite ingredientus.
- 20 g cukraus supilkite į sunkų puodą ar katilą ir švelniai ištirpinkite ant vidutinės ugnies. Cukrus turi visiškai ištirpti ir tapti juodas.
- Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir įpilkite 100 ml verdančio vandens.
- Sudėkite visus reikiamus prieskonius.
- Į keptuvę supilkite likusius 250 g cukraus ir prieskonių ir vėl kaitinkite ant silpnos ugnies. Maišykite, kol ištirps visas cukrus. Mišinys neturėtų užvirti.
- Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir suberkite 180 g miltų. Kruopščiai išmaišykite. Miltai turi būti gerai įmaišyti, be gumulėlių.
- Ištirpintą atvėsintą sviestą sumaišykite su vienu kiaušiniu ir išplakite iki vientisos masės. Tai galite atlikti rankomis arba maišytuvu.
- Kiaušinių ir sviesto mišinį supilkite į keptuvę su cukraus ir miltų mišiniu.
- Iš karto suberkite kepimo miltelius, sodą, citrinos rūgštį ir tada dalimis suberkite likusius 300 g miltų.
- Po kiekvieno miltų įmaišymo kruopščiai išmaišykite. Tada tešla bus ypač minkšta ir plastiška.
- Užminkykite standžią tešlą. Tešla nelips prie rankų ir bus plastiška.
- Iš viso paimkite 45 g tešlos gabalėlį ir dviem rankomis jį susukite į rutulį. Likusią tešlą suformuokite į rutuliukus tokiu pat būdu. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite į jį iškočiotus tešlos rutuliukus (su nedideliais tarpais tarp jų).
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15 minučių 220 laipsnių temperatūroje.
- Norėdami pagaminti glajų, atsargiai padalykite kiaušinį į baltymą ir trynį, kad į baltymą nepatektų nė lašo trynio, kitaip negalėsite jo išplakti iki standžių putų. Kiaušinių baltymus mikseriu išplakite iki purios masės ir suberkite cukraus pudrą. Toliau plakite iki standžių viršūnių (tai užtruks 5-7 minutes). Tada įpilkite šaukštą šalto vandens ir išmaišykite iki vientisos masės. Jei mišinys lieka tirštas, įpilkite dar šaukštą vandens.
- Kiekvieną meduolį aptepkite baltyminiu glajumi. Prieš glazūravimą meduoliai turi visiškai atvėsti. Palikite 30 minučių, kad glajus spėtų išdžiūti.
- Meduoliai pagal GOST yra labai švelnūs, kvapnūs ir skanūs.
- Būtinai išbandykite! Užtikrinu jus, kad neliksite abejingi.
- Gero apetito! Gaminkite su meile!