Meduoliai su medumi ir cinamonu

Mėgstu kepti meduolius. Vieną dieną iš Liubovės Briancevos išgirdau įdomų meduolių receptą. Nusprendžiau juos pagaminti ir buvau teisi. Meduoliai su medumi ir cinamonu gavosi tiesiog nuostabūs: skanūs, švelnūs ir kvapnūs. Kepimo metu jie pakyla tolygiai, be gumulėlių. Meduolius galima formuoti visiškai bet kokios formos. Šį kartą nusprendžiau juos iškepti kaip gyvūnų figūrėles Kalėdoms. Tokie protingi, skanūs kepiniai visada džiugina ne tik vaikus, bet ir suaugusiuosius! Visiems patariu atkreipti dėmesį į šį receptą!

Sudedamosios dalys

Norint pasigaminti meduolių su medumi ir cinamonu, reikės:

  • Tešlai:
  • 50 g cukraus;
  • 200 g medaus;
  • citrinos rūgšties peilio galiuku;
  • 100 ml verdančio vandens;
  • 150 g cukraus pudros;
  • 2 kiaušiniai;
  • 3 g geriamosios sodos;
  • maždaug 600 g miltų;
  • 100 g sviesto;
  • 0,5 šaukštelio malto imbiero;
  • 0,5 šaukštelio muskato riešuto;
  • 0,5 šaukštelio cinamono.
  • Glajui:
  • 1 šaukštelis citrinos sulčių;
  • 1 kiaušinio baltymas;
  • 170 g cukraus pudros.

Metodas

  1. Iš šaldytuvo išimkite 100 g sviesto ir palikite jį kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Į puodo (arba sunkios keptuvės) dugną suberkite 50 g cukraus.
  2. Uždekite puodą (arba keptuvę) ant silpnos ugnies ir nemaišydami pakaitinkite cukrų iki karamelės spalvos. Kepimo metu galite šiek tiek kilstelėti puodą, tačiau cukraus nereikia maišyti šaukštu.
  3. Sudegintas cukrus turėtų tapti gražios rusvai raudonos spalvos. Kai skrudintas cukrus įgaus norimą spalvą, į jį mažomis porcijomis maišant supilkite 100 ml staigaus verdančio vandens ir ant silpnos ugnies maišydami užvirinkite. Tada įberkite 150 g cukraus pudros ir žiupsnelį citrinos rūgšties.
  4. Gerai išmaišykite, kad ištirptų cukraus pudra, ir nukelkite nuo ugnies.
  5. Tada sudėkite ištirpintą sviestą ir medų.
  6. Mišinį maišykite vieliniu plakikliu iki vientisos masės, tada supilkite į dubenį ir palikite šiek tiek atvėsti. Į atvėsusią masę pirmiausia įmuškite vieną kiaušinį ir išmaišykite, tada įmuškite antrą kiaušinį ir vėl išmaišykite.
  7. Įmaišykite cinamoną, muskatą ir imbierą, tada įmaišykite mišinį.
  8. Suberkite sodą ir supilkite persijotus miltus, šaukštu (arba mentele) išmaišykite tešlą, o tada rankomis išminkykite ją ant lengvai miltais pabarstyto stalo.
  9. Išminkyta tešla bus minkšta, švelni ir šiek tiek lipni. Tešlos neužtepkite miltais, kad meduoliai nesustingtų.
  10. Išminkytą tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent 10 valandų.
  11. Kai tešla bus paruošta, padalykite ją į kelias dalis, o likusias palikite šaldytuve, kol dirbsite su viena dalimi. Vieną tešlos dalį iškočiokite kočėlu iki 5-7 mm storio ir išpjaukite meduolius, naudodami trafaretą (arba meduolių pjaustytuvą).
  12. Suformuotus meduolius sudėkite ant pergamentiniu popieriumi išklotos kepimo skardos. Iš likusios tešlos suformuokite meduolius ir sudėkite ant išklotos kepimo skardos.
  13. Kepkite meduolius iki 210 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių (meduoliai turi tapti gražios auksinės spalvos). Iškeptus meduolius 2-3 minutes atvėsinkite ant pergamentinio popieriaus, tada nuimkite meduolius nuo popieriaus ir leiskite jiems visiškai atvėsti.
  14. Norėdami pagaminti glajų, į švarų sausą dubenį sudėkite atvėsusį kiaušinio baltymą ir mikseriu plakite iki standumo, tada suberkite cukraus pudrą ir plakite dar 5-7 minutes. Į glajų supilkite citrinos sultis ir dar kartą suplakite. Glajus bus blizgus ir vidutinio tirštumo, tada perkelkite į maišelį su vamzdeliu.
  15. Visiškai atvėsusius meduolius nuspalvinkite norima spalva ir palikite 10 valandų, kad glajus visiškai sustingtų. Tokius pyragaičius galima puikiai laikyti kelis mėnesius.
  16. Meduoliams su medumi ir cinamonu galima suteikti bet kokią formą, jų gardus skonis ir aromatas išlieka nepakitęs, jūsų ir jūsų šeimos džiaugsmui!
  17. Gero apetito!

 

Parašykite komentarą