Kvietinė ruginė duona su graikiniais riešutais ant ruginės rūgpienio tešlos


Kvietinė ruginė duona su graikiniais riešutais ant ruginės rūgpienio tešlos

Ingredientai:

  • 500 g ruginių miltų 🌾
  • 300 g kvietinių miltų 🌾
  • 400 ml ruginio rūgpienio 🥛
  • 200 g graikinių riešutų 🌰
  • 15 g druskos 🧂
  • 15 g cukraus 🍬
  • 10 g sausų mielių 🍞
  • 2 šaukštai aliejaus (pageidautina oliyvų) 🫒
  • Vandens (pagal poreikį) 💧

Paruošimo procesas:

1. Ingredientų paruošimas


Pradėkite nuo graikinių riešutų. Juos galite susmulkinti į mažus gabaliukus, kad jie gerai įsijungtų į duonos tešlą, arba palikti gabaliukus didesnius, jei norite ryškesnio skonio. Riešutus reikia paskrudinti sausoje keptuvėje, kol jie taps auksinės spalvos, ir palikti atvėsti.

2. Tešlos minkymas


Dideliame dubenyje sumaišykite ruginiais ir kvietiniais miltais, druską, cukrų bei sausas mieles. Į šią miltų mišinį supilkite ruginį rūgpienį ir aliejų. Gerai išmaišykite, kol masė taps vienoda.

3. Tešlos konsistencija


Jei tešla yra per sausa, galite pridėti šiek tiek vandens, tačiau būkite atsargūs, kad nepadarytumėte per daug skysčio. Tešla turi būti šiek tiek lipni, tačiau pakankamai tvirta, kad galite formuoti rutulį.

4. Riešutų pridėjimas


Į tešlą įmaišykite paskrudintus graikinius riešutus. Viską gerai sumaišykite, kad riešutai būtų tolygiai pasiskirstę.

5. Tešlos kybartai


Uždenkite dubenį su švaria staltiesė ir palikite tešlą pakilti šiltoje vietoje apie 1-2 valandas, kol ji padvigubės.

6. Formavimas ir antroji pakilimas


Pakilusią tešlą išverskite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Švelniai pabankite, kad išlaisvintumėte orą, ir formuokite norimo dydžio kepalą. Sudėkite duoną į kepimo formą. Apdenkite ir palikite dar 30–60 minučių pakilti.

7. Kepimas


Kepkite iš anksto įkaitintoje orkaitėje 200°C temperatūroje apie 30-40 minučių, kol duona bus auksinės spalvos ir skambės tuščią, kai pakratysite ją.

8. Aušinimas ir serviravimas


Išėmę iš orkaitės, palikite duoną atvėsti ant grotelių. Prieš pjaustydami leiskite visiškai atvėsti. 🍞

Papildomi patarimai:

  • Duoną galima patiekti su sviestu, sūriu ar įvairiais padažais. 🧈
  • Ši duona puikiai tinka su sriubomis ar salotomis. 🥗
  • Galite eksperimentuoti su prieskoniais, pridėdami kalendros arba česnako, kad suteiktumėte dar gaivesnio skonio. 🌿

Skanaus! 😋

Parašykite komentarą