Kulišinė brioška
Ingredientai
- 500 g miltų
- 100 g sviesto (minkšto)
- 200 ml pieno
- 75 g cukraus
- 25 g šviežių mielių
- 1 šaukštas druskos
- 3 vidutiniai kiaušiniai 🥚
- 1 arbatos šaukštas vanilės ekstrakto
- 2 šaukštai aguonų (pasirinktinai) 🌱
- 1 kiaušinio trynys (aptepimui)
Paruošimo etapas
1. Mielių paruošimas
Pradėkite nuo mielių aktyvavimo. Šilto pieno stiklinėje ištirpinkite šviežias mieles ir 1 šaukštą cukraus. Leiskite mišiniui pastovėti, kol jis pradės putoti (apie 10-15 minučių). 👩🍳
2. Tešlos paruošimas
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, likusį cukrų ir druską. Padarykite duobutę miltuose ir supilkite mielių mišinį, minkštą sviestą, kiaušinius ir vanilės ekstraktą.
Gerai išminkykite, kol tešla taps elastinga ir lygi. Jei tešla per daug lipni, galite pridėti šiek tiek daugiau miltų. 🌼
3. Tešlos kyla
Padėkite paruoštą tešlą į dubenį, apdengtą drėgnu rankšluosčiu, ir palikite šiltai vietai, kad pakiltų, apie 1-2 valandas, arba kol padvigubės. 🌡️
4. Formavimas
Kai tešla pakyla, ją išminkykite dar kartą ir padalinkite į dvi dalis. Iš kiekvienos dalies suformuokite didelį kamuolį, tada padalinkite kiekvieną kamuolį į 4-6 mažesnius gabalus.
Iš šių gabalų suformuokite ovalias formeles arba pyneles.
5. Antroji kylančioji fazė
Sudėkite suformuotas brioškas į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir leiskite joms kilti dar 30-40 minučių. 🍞
6. Kepimas
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
Prieš dėdami brioškas į orkaitę, aptepkite jas kiaušinio tryniu, kad gautumėte gražią auksinę plutelę. Kepkite apie 20-25 minutes, kol brioškos taps auksinės ir iškeps viduje.
Iškepę leiskite atvėsti ant grotelių. 🌈
Pasiruošimas ir patiekimas
Kulišinė brioška puikiai tinka tiek karštai, tiek šaltai. Galite patiekti ją su džemu, medumi ar sviestu. Tai tobulas desertas ar užkandis kavos 🍰 ar arbatos 🍵 metu.
Patarimai
- Pabandykite pridėti džiovintų vaisių arba šokolado gabalėlių į tešlą, kad suteiktumėte papildomo skonio. 🍫
- Jei norite, galite apibarstyti aguonomis viršuje prieš kepant, kad suteiktumėte dar daugiau skonio ir tekstūros. 🌻
Skanaus! 😋