Kulaga yra senovinis desertas, primenantis kisielių, tačiau jam gaminti naudojami ruginiai miltai, o ne krakmolas. Baltarusišką kulagą galima gaminti iš beveik visų šviežių ar šaldytų uogų, tačiau galite eksperimentuoti ir su vaisiais.
Ingredientai Kulaga baltarusių kalba (1 porcijai)
Uogos (šviežios arba šaldytos) – iki 1 puodelio.
Vandens – 1 puodelis (200 ml)
Ruginiai miltai – 1,5 valgomojo šaukšto.
Cukrus ir (arba) medus – pagal skonį
Naudodami tiek ruginių miltų, kiek norite (tirštesnį arba liesesnį), galite pagaminti tokį tirštą pyragą, kokio norite.
*
Tradicinė kulaga yra paprasta, t. y. be prieskonių, tačiau jei mėgstate originalų ar ryškų skonį, paeksperimentuokite su prieskoniais ir kvapiosiomis medžiagomis: vanile, cinamonu, imbieru, levandomis ir kt.

Žingsnis po žingsnio nuotraukų receptasBaltarusiška Kulaga
1 recepto žingsnis: Bulaga Belaruska – 1 žingsnis.
Paruoškite kulaga belorusskaja ingredientus: vandenį, uogas, ruginius miltus ir cukrų arba medų. Šiame variante naudojamos šaldytos uogos: serbentai, mėlynės, braškės, vyšnios ir kt.
Recepto nuotrauka: Kulaga belaruska – 2 žingsnis
Kaip paruošti baltarusišką uogų kulagą (kiselitsa):
Dalį ruginių miltų išmaišykite maždaug 50 ml vandens iki vientisos masės.
Recepto nuotrauka: baltarusiško stiliaus kulaga – 3 žingsnis.
Likusiame vandenyje ant vidutinės ugnies apie penkias minutes virkite nuskintas ir nuplautas šviežias arba šaldytas uogas.
Recepto nuotrauka: Kulaga belaruska – žingsnis Nr. 4.
Tada sumažinkite ugnį, supilkite vandenį, ruginius miltus ir išmaišykite. Po to padidinkite ugnį ir maišydami virkite masę, kol ji sutirštės.
Recepto nuotrauka: Kulaga belaruska – 5 žingsnis.
Kulaga saldinama cukrumi virimo pabaigoje arba medumi, kai jau yra paruošta. Apytikriai tai yra vienas valgomasis šaukštas cukraus arba medaus, tačiau vadovaukitės savo skoniu.
Recepto nuotrauka: Kulaga belaruska – 6 žingsnis
Kulago uogos skanios ir šiltos, ir šaltos.