Visi, kurie pajūryje yra ragavę kukulaičių, žino, kokie jie erdvūs ir traškūs. Šiuo receptu dalijasi Katia Mironova. Taip pat galite pasigaminti šį gardų skanėstą, kurio sunku atsisakyti ir kuris kitą dieną bus traškus!
Sudedamosios dalys
Pyragui pagaminti reikia:
- 3 puodeliai* miltų (420 g) (+ miltai tešlai pjaustyti);
- 1 valgomasis šaukštas * mineralinio vandens;
- 3 šaukštai brendžio (romo, degtinės ir pan.);
- 1 šaukštelis cukraus;
- 2 šaukštai cukraus pudros (trupiniams);
- 1 žiupsnelis druskos;
- augalinio aliejaus (kepimui);
- Sirupui:
- 2/3 puodelio* vandens;
- 1 puodelis* cukraus;
- 1 šaukštelis natūralaus medaus.
- 220 ml * puodelis.
Virimo procedūra
- Miltus supilkite į dubenį ir miltuose padarykite duobutę. Į šią ertmę supilkite mineralinį vandenį, konjaką, druską, cukrų ir gerai išmaišykite šaukštu. Ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus minkykite, kol tešla taps elastinga. Gali prireikti šiek tiek daugiau arba šiek tiek mažiau miltų, nei nurodyta recepte. Tešla turi būti šiek tiek kietesnė nei koldūnams. Uždenkite tešlą ir palikite 10-15 minučių pailsėti.
- Per tą laiką galite pasigaminti sirupą. Sumaišykite vandenį su cukrumi ir maišydami virkite ant vidutinės ugnies, kol skystis ims burbuliuoti (2-3 min.). Baigiant virti, įpilkite medaus (aš įdėjau 1 valgomąjį šaukštą medaus).
- Atpiltą tešlą padalykite į 4-5 dalis, kad būtų lengviau iškočioti.
- Tada tešlą iškočiokite kuo ploniau, maždaug 1 mm storio.
- Iškočiotą tešlą gerai pabarstykite miltais ir laisvai susukite į 2-3 cm pločio ritinį.
- Paimkite figūrinį arba paprastą peilį ir supjaustykite vyniotinį smailiu kampu (30-45 laipsnių kampu) maždaug 2 cm storio ir 5-6 cm ilgio gabalėliais.
- Sluoksnius paskleiskite gėlės forma,
- Padarykite skylę, kad matytųsi viduje.
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, įdėkite mūsų išskobtą gėlę ir apkepkite suformuotus gabalėlius iš abiejų pusių, kol gardžiai apskrus. Kepant žiedynai išsiskleidžia ir susidaro daugiasluoksniai gniužulėliai. Išimkite paruoštus traškučius dantytu šaukštu ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad pašalintumėte aliejaus perteklių, ir leiskite traškučiams šiek tiek atvėsti. Tada panardinkite į sirupą. Dipas turi būti šiek tiek atvėsęs, kad neišnyktų „traškumas”. Paruoštą pitos duoną sudėkite į lėkštę.
- Viršų pabarstykite smulkintais riešutais arba cukraus pudra.
- Paruošta apetitą žadinanti traški uodegėlė, ir jums nereikia toli važiuoti, Krymo krienais arba „paplūdimio baklava” galite mėgautis namuose prie puodelio arbatos. Tikiuosi, kad jums patiks šis skanus receptas, o puikus traškumas jus nustebins. Mėgaukitės arbatos gėrimu!