Kruasanų receptas
Kruasanai – tai traškūs ir sviestingi prancūziški kepiniai, kurie puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek užkandžiams. Nors jų gamyba reikalauja šiek tiek laiko ir kantrybės, rezultatai tikrai nenuvils! 🥐✨
Reikalingi ingredientai:
- 500 g miltų (aukščiausios kokybės)
- 10 g druskos
- 40 g cukraus
- 10 g sausų mielių
- 300 ml pieno (šiltas)
- 250 g sviesto (kambario temperatūros)
- 1 kiaušinis (tešlai)
- 1 kiaušinis (glazūrai)
Paruošimo procesas:
1. Tešlos paruošimas
Pirmiausia, paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Kitoje talpoje ištirpinkite mieles šiltame piene ir palikite pastovėti 5-10 minučių, kol mielės užsiliepsnos. 🥛✨
Kai mielės paruoštos, sujunkite jas su miltų mišiniu ir pridėkite kiaušinį. Gerai išmaišykite ir užminkykite tešlą apie 10-15 minučių, kol ji taps elastinga ir glotni.
2. Tešlos fermentacija
Tešlą sudėkite į švarų dubenį, uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje apie 1-2 valandas, kol ji padidės dvigubai. ⏳
3. Sviesto paruošimas
Kol tešla kyla, pasiruoškite sviestą. Išimkite sviestą iš šaldytuvo ir suminkykite jį į kvadratinį pavidalą (maždaug 1 cm storio). Įdėkite sviestą į šaldytuvą, kad jis būtų šaltas, bet ne kietas. 🧈
4. Tešlos iškočiojimas
Kai tešla pakilo, išimkite ją ir šiek tiek pamočiokite. Užlenkite tešlą į kvadratą, dėkite sviestą į centrą ir uždarykite kraštus, kad sviestas būtų visiškai uždengtas.
Dabar kočiuokite tešlą į stačiakampį (apie 1 cm storio) ir sulenkite trečdalius į vidurį, tada užlenkite antrą trečdalį viršuje. Šis procesas vadinamas „laminavimu“.
5. Laminavimas
Pakartokite laminavimo procesą dar du kartus, tarp kiekvieno laminavimo tešlą būtinai atšaldykite šaldytuve apie 30 minučių. 🍃
6. Formavimas
Baigus laminavimą, tešlą iškočiokite dar kartą ir supjaustykite trikampiais. Iš kiekvieno trikampio viršaus pradėkite riedėti ir suformuokite kruasanus.
7. Rūgimas
Pasiruošusius kruasanus dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite pakilti apie 1-1.5 valandos, kol jie dar kartą padidės. 🕒
8. Kepimas
Kai kruasanai pakilo, išplakite kiaušinį ir aptepkite juo kiekvieną kruasaną, kad jis gautų gražią auksinę rudą spalvą. Tada kepkite 190 °C orkaitėje apie 15-20 minučių, kol kraštai taps traškūs ir auksinės spalvos. 🍞✨
Baigiamieji žodžiai
Kruasanai yra paruošti! Leiskite jiems šiek tiek atvėsti ir mėgaukitės su mėgstama kava arba arbata. Galite valgyti juos tuos pačius arba įdaryti kremu, šokoladu ar uogiene pagal savo skonį. Skanaus! 😋☕️