Kolumba – itališka velykinė duona


Kolumba – itališka velykinė duona

Įvadas

Kolumba – tai tradicinė itališka velykinė duona, kuri simbolizuoja atgimimą ir naują pradžią. Ši duona yra saldi, minkšta ir turi subtilų citrusinių vaisių skonį. Ji dažnai kepama per Velykas Italijoje, o jos kvapas užpildo namus jaukiu šilumu. Šiame recepte sužinosite, kaip pasigaminti šią nuostabią duoną namuose! 🍞✨

Ingredientai

  • 500 g miltų (00 tipo arba universalių)
  • 100 g cukraus
  • 20 g mielių (šviežių arba sausų)
  • 250 ml pieno (šiltas)
  • 100 g sviesto (minkšto)
  • 3 vidutiniai kiaušiniai
  • 1 citrinos žievelė (puruotas)
  • 1 apelsino žievelė (puruotas)
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • šiek tiek druskos
  • raudonos ir žalios džiovintos vaisių kandys (papuošimui, neprivaloma) 🍊🍋

Paruošimo eiga

  1. Mielių paruošimas

    Jei naudojate šviežias mieles, jas sutrinkite su šiek tiek cukraus ir šiltu pienu. Leiskite mišiniui pastovėti 10 minučių, kol mielės pradės putoti. Jei naudojate sausas mieles, tiesiog sumaišykite juos su miltais.

  2. Tešlos maišymas

    Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską ir citrinos bei apelsino žieveles. Padarykite duobutę miltuose ir supilkite mielių mišinį. Įmuškite kiaušinius ir vanilės ekstraktą. Pradėkite maišyti visus ingredientus kartu.

  3. Būtinų ingredientų pridėjimas

    Permaišykite tešlą, kol ji taps švelni. Tada pridėkite minkštą sviestą ir toliau maišykite, kol sviestas gerai įsimaišys į tešlą. Jei tešla yra per kieta, galite pridėti šiek tiek daugiau šilto pieno.

  4. Tešlos kildinimas

    Tešlą uždenkite švaria šluoste ir leiskite jai kilti 1-2 valandas šiltame, drėgname kambaryje, kol ji padvigubės. 🍃

  5. Formavimas

    Po kildinimo tešlą išimkite iš dubens ir lengvai paminkykite. Suformuokite didelį kamuolį arba galite padalinti į dvi ar tris dalis ir suformuoti kelis mažesnius kepalus. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

  6. Antras kildinimas

    Uždėkite tešlą ant skardos ir uždenkite ją šluoste. Leiskite kilti dar apie 30-40 minučių.

  7. Kepimas

    Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Prieš dedant duoną į orkaitę, galite papuošti ją džiovintomis vaisių kandžomis. Kepkite 30-40 minučių, kol kolumba bus auksinės spalvos ir skambės tuščiai, kai pataikysite ant jos dugno.

  8. Patiekimas

    Iškepusią duoną leiskite atvėsti ant grotelių. Pjaustykite ir patiekite su sviestu ar džemu. Kolumba puikiai tinka su puodeliu kavos ar arbatos! ☕🍯

Baigiamosios mintys

Kolumba yra ne tik skani velykinė duona, bet ir nuostabi šeimos tradicija. Pabandykite ją pagaminti ir dalinkitės su artimaisiais, suteikdami šilumos ir meilės šio šventinio laikotarpio metu. Skanaus! 🐣💖

Parašykite komentarą