VIŠTIENOS SRIUBA SU KOLDŪNAIS VIŠTIENOS SULTINYJE
Kvapni, lengva, bet soti sriuba – pietums visai šeimai! Vištienos sultinio sriuba su koldūnais – viena mėgstamiausių mano sriubų! Koldūnai, koldūnai, koldūnai – taip vadinami maži tešlos gabalėliai, greitai paruošiami iš minimalaus produktų rinkinio. Ši sriuba patiks visiems – ir suaugusiesiems, ir vaikams.
SUDĖTIS / INGREDIENTAI
- Vištiena – 500 gr
- Vanduo – 3 l
- Svogūnas – 1 vnt.
- Morkos – 1 vnt.
- Bulvė – 3 vnt.
- pipirų žirneliai – 10 vnt.
- lauro lapai – 2 vnt.
- Augalinis aliejus – 2 valgomieji šaukštai.
- Petražolės – skonis
- Druska – skonis
DUMPLINGS:
- Kiaušiniai – 1 vnt.
- Kvietiniai miltai – 4 šaukštai.
- Augalinis aliejus – 1 arbatinis šaukštelis
- Vištienos sultinys – 2 valgomieji šaukštai
- Druska – pagal skonį
- maltų juodųjų pipirų – skonis
GAMINIMAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
- Kaip pasigaminti sriubą su koldūnais vištienos sultinyje? Paruoškite maistą. Sultiniui imkite bet kokias vištienos dalis, išskyrus krūtinėlę, ji per liesa ir sriuba iš jos nebus skani.
- Vištienos dalis gerai nuplaukite po šaltu vandeniu, pašalinkite riebalų perteklių. Vištieną užpilkite šaltu švariu vandeniu. Imkite filtruotą arba į butelius išpilstytą vandenį, būsimo sultinio skonis priklauso nuo vandens skonio.
- Pastatykite puodą ant vidutinės ugnies. Užvirinkite, nuimkite putas dantytu šaukštu. Tada ugnį sumažinkite iki minimumo. Geriau sultinį virti labai silpnai, kad jis išliktų skaidrus. Uždenkite puodą dangčiu ir leiskite sultiniui virti valandą. Baigiant virti įberkite druskos, pipirų žirnelių ir lauro lapų.
- Kol sultinys verda, paruoškite tešlą koldūnams. Iš sąrašo paimkite maisto produktus.
- Į nedidelį dubenėlį įmuškite kiaušinį, įberkite į jį druskos ir pipirų, išmaišykite. Pradėkite nuo dviejų šaukštų miltų. Išmaišykite. Įpilkite augalinio aliejaus.
- Įpilkite kelis šaukštus karšto sultinio iš keptuvės. Nuolat maišydami supilkite sultinį į tešlą. Nuo karšto sultinio miltai truputį pravės, o koldūnai bus puresni ir skanesni. Tešla taps gana skysta. Įberdami miltų, suberkite juos iki norimos konsistencijos – tešla turi tapti tirštesnė nei blynams.
- Gerai nuplautas ir nuluptas bulves supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Nuluptą svogūną supjaustykite kubeliais.
- Nuplautas ir nuluptas morkas sutarkuokite stambia tarka. Taip pat galite supjaustyti juostelėmis, apskritimais, lazdelėmis.
- Petražolių žalumynus gerai nuplaukite, nusausinkite ir susmulkinkite.
- Pasigaminkite sriubai skirtą mišrainę. Į karštą keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus. Išdėliokite daržoves. Kepkite jas apie 10 minučių, retkarčiais pamaišydami, ant vidutinės ugnies, kol suminkštės.
- Dabar sultinys jau paruoštas. Išimkite iš jo vištieną. Jį galima naudoti savo nuožiūra – arba kitame patiekale, arba, atskyrus mėsą nuo kaulų, įdėti atgal į sriubą. Į sultinį įmeskite bulves. Uždenkite ir virkite 10 minučių nuo užvirimo.
- Kai bulvės bus paruoštos, į sriubą įdėkite kepsnį.
- Palaukite, kol sriuba užvirs, ir pradėkite formuoti koldūnus. Leiskite sriubai aktyviai virti, geriau pridėkite ugnies, kad koldūnai greičiau išvirtų. Vienu arbatiniu šaukšteliu semkite tešlą, o kitu atsargiai stumkite ją į puodą. Koldūnai pirmiausia nusileis į dugną, o paskui išplauks į viršų.
- Kai koldūnai iškils į paviršių, jie bus paruošti. Į sriubą įberkite smulkintų petražolių, palaukite, kol ji užvirs. Išjunkite ugnį, uždenkite puodą dangčiu ir palikite sriubą virti 10-15 minučių.
Mėgstu ir dažnai verdu šią sriubą. Ji gaunasi labai subtilaus skonio. Mėsą pridedu dalimis.
Jei jūsų koldūnai per dideli, supjaustykite juos peiliu tiesiai puode.