Guava is not such a rare fruit that people do not know what it is, but there are still many people who have never tried it before.
If you go to get one at the grocery store, you will probably notice that guava tends to be on the more expensive. It is probably good to figure out if it even sounds like a tasty snack to you before you go and purchase it. So what exactly does guava taste like?

Koks gvajavos skonis?
Gvajavos pasižymi labai unikaliu skoniu. Prinokusios gvajavos yra saldžios ir gėlėtos, o jų tekstūra panaši į kriaušės (traški ir grūdėta). Jų skonis primena kriaušių ir braškių mišinį.
Gvajavą galima valgyti ir nesubrendusią, tačiau jos skonis yra aštresnis ir rūgštesnis, o tekstūra daug kietesnė. Turėkite omenyje, kad yra kelios skirtingos gvajavų veislės, ir kiekvienos rūšies skonis šiek tiek skiriasi.
Kaip minėta, yra kelios skirtingos guavos veislės. Toliau pateikiamas paaiškinimas, kaip kiekviena rūšis atrodo ir koks yra jos skonis.
Atogrąžų rožinė
Išorėje prinokusi tropinė rožinė guava yra ryškiai geltona, o viduje – rausvos spalvos. Tai tikriausiai viena iš labiausiai paplitusių guavos rūšių. Skonio atžvilgiu tropinė rožinė guava yra viena iš švelnesnių rūšių, nors prinokusios guavos kvapas yra tikrai stiprus.
Atogrąžų geltonoji arba meksikietiškoji kreminė
Ši gvajavos veislė savo pavadinimą gavo dėl to, kad prinokusios gvajavos išorė būna kreminės baltos spalvos, o vidus – gelsvai raudonas. Tropinė geltonoji gvajava yra neabejotinai saldžiausia iš visų veislių, todėl dažnai naudojama desertuose.
Baltoji atogrąžų gvajava
Tropinė baltoji guava labai panaši į tropinę geltonąją guavą, nes jos odelė balta, o vidus geltonas. Tačiau ji daug sultingesnė už kitas gvajavas, todėl jos tekstūra yra minkštesnė.
Raudonoji Malaizijos guava
Raudonoji Malaizijos guava yra viena iš unikaliau atrodančių veislių. Dėl raudonos odelės ji iš tikrųjų dažnai naudojama kaip dekoracija. Kaip ir kai kurių kitų veislių, raudonosios Malaizijos gvajavos vidus yra rausvas. Ji nėra labai aromatinga, nors yra šiek tiek saldi. Ją dažniau matysite kaip dekoraciją, o ne kaip iš tikrųjų valgomą daiktą.
Citrininė guava
Citrininė gvajava yra mažiausia iš kitų veislių ir labai panaši į citriną, nes jos išorė ir vidus yra geltoni. Skonio atžvilgiu citrininė guava yra daug aštresnio skonio nei kitos veislės (tarsi citrina), nors ji tikrai išlieka saldi. Ją perpjovus taip pat jaučiamas stiprus citrinos kvapas.
Taip pat skaitykite: Gvajavų pastos pakaitalai
Kaip valgyti gvajavą
Pirmiausia, kai valgysite gvajavą, įsitikinkite, kad pašalinote sėklas. Jos nėra nuodingos, todėl techniškai yra valgomos. Vis dėlto jos tikrai kietos, todėl gali būti ne itin tinkamos dantims, o suvalgius jų per daug, gali būti sunku virškinti. Gera žinia ta, kad paprastai jas gana lengva išrinkti arba galite net išpjauti kaip vyšnios kauliuką.
Kalbant apie tai, kaip valgyti gvajavą, jei valgote žalią, geriausia ją pjaustyti tiesiai per vidurį ir tada supjaustyti griežinėliais, panašiai kaip pjaustytumėte kantalupą. Tada tiesiog ragaukite ir valgykite. Jei norite pridėti šiek tiek skonio, galite pabarstyti šiek tiek druskos, kad išsiskirtų sultys.
Kalbant apie kitus gvajavos valgymo būdus, galite iš jos pasigaminti gėrimų. Galite pagaminti sulčių vaikams ir tiems, kurie nenori gerti alkoholio. Tiesiog sumaišykite jas ir ištrinkite minkštimą. Jei norite pasigaminti kokteilį, galite paimti sultis ir įpilti mėtų, laimo sulčių ir tekilos, kad pasigamintumėte gaivų suaugusiųjų gėrimą. Taip pat galite iš jų gaminti uogienę, dėti ant salotų ar ledų!

Kaip laikyti guavą
Gvajavos skonis bus geras tik tada, jei ją tinkamai laikysite. Jei nusipirkote gvajavą prieš jai visiškai prinokstant ir norite, kad ji prinoktų, palikite ją ant prekystalio kelioms dienoms.
Jei skubate, galite dar labiau pagreitinti nokimo procesą įdėdami ją į popierinį maišelį su prinokusiu obuoliu ar bananu. Kai jis prinoks, norėsite jį perkelti į šaldytuvą, kad ilgai išsilaikytų. Guavos galiojimo laiką galite netgi pailginti ją supjaustę, panardinę į paprastą sirupą ir užšaldę.
Taip pat skaitykite: Koks valgomojo aukso skonis?
Kaip nusipirkti gvajavą
Daugelyje maisto prekių parduotuvių galite nusipirkti gvajavų, bet kaip žinoti, kokią pirkti? Na, žinoma, jos šiek tiek skiriasi priklausomai nuo to, kokią veislę įsigijote, tačiau yra kelios bendros taisyklės, kaip išsirinkti gerą gvajavą.
Pirmiausia, jei nenorite jos valgyti iš karto, gali būti gera idėja nusipirkti dar ne visiškai prinokusią ir leisti jai prinokti jūsų namuose. Tačiau jei norite ją valgyti iš karto, atkreipkite dėmesį į spalvą, kvapą ir tekstūrą. Žr. skyrių apie skirtingas veisles, kuriame sužinosite, kokios spalvos guava turėtų būti prinokusi.
Kalbant apie kvapą, prinokusi guava turėtų skleisti saldų kvapą, kuris stiprėja jai bręstant, o odelė turėtų būti švelni.
Guavos ne taip gerai žinomos už tropinių zonų ribų, tačiau jos labai skanios. Jos pačios savaime yra skanėstas, todėl jei kada nors pamatysite, nusipirkite jų !