Aviečių uogienę virkite apie 25-30 minučių nuo tada, kai ji pradeda virti.
- Nepašalinkite iš uogienės putų, jos išnyks savaime.
- Periodiškai maišykite uogienę šaukštu
Aviečių uogienė receptas
Aviečių uogienė, kaip ir braškių uogienė, yra viena iš mano mėgstamiausių. Žinote, labai skanu pasitepti sviestu baltos duonos riekelę ir ant sviesto užtepti sluoksnį aviečių uogienės. Ir dėl šio skanėsto esu pasirengusi sugaišti 30 minučių laiko, per kurias spėsiu pasigaminti porą stiklainių nuostabios aviečių uogienės.
Jei esate naujokas uogienių gaminimo žiemai klausimu, noriu jus patikinti, kad tai labai paprasta ir net žavinga.
Virti uogienę daug lengviau nei, pavyzdžiui, barščius ar kotletus. Jums tereikia paimti uogų ar vaisių, juos nuplauti ir, jei reikia, nuskinti. Įberkite cukraus ir virkite, kol paruošite. Tada paruoštą uogienę supilkite į sterilius indelius ir užkimškite. Štai ir viskas.
Kalbant apie aviečių uogienės receptą žiemai – tai tiesiog skonio ir aromato šventė. Ruošiant aviečių uogienę po visus namus pasklinda subtilus šių nuostabių uogų aromatas. Pati uogienė savo spalva primena rubiną, o aviečių sėklų dribsniai uogienės masėje daro ją dar įdomesnę. Ir įsivaizduokite, kiek naudos ir malonumo jums suteiks aviečių uogienės stiklainis, atidarytas vidury žiemos, kai siela ir kūnas taip trokšta skonių, spalvų ir aromatų.
Apskritai visiems patariu pakartoti mano patirtį ir pasigaminti bent porą stiklainių aviečių uogienės žiemai, juolab kad aviečių sezonas dar tik įsibėgėja.
Ir dar keletas žodžių apie proporcijas ir produkciją. Paprastai uogienę (įskaitant ir aviečių uogienę) gaminu iš dviejų dalių uogų ar vaisių ir vienos dalies cukraus, t. y. 1 kg aviečių imu 500 g cukraus. Jei uogos ir vaisiai rūgštūs, cukraus kiekį koreguoju pagal skonį.
Taigi, iš 1,2 kg aviečių ir 600 g cukraus išėjo 2 stiklainiai uogienės, kiekvienas po 450 ml, t. y. nepilnas litras aviečių uogienės. Remdamiesi šiais skaičiais galite apskaičiuoti, kiek uogienės gausite ir kokio tūrio indelius reikės paruošti ir sterilizuoti.
Kaip virti aviečių uogienę?
Ingredientai: 1:
1,2 kg aviečių
600 g granuliuoto cukraus
Aviečių uogienės gaminimas žiemai
Taigi, pereikite prie aviečių uogienės žiemai gaminimo. Avietes nuskuskite, jei yra sugedusių – pašalinkite. Avietės perkeliamos į durtuvą arba didelį sietą ir kruopščiai nuplaunamos.
Geriau žinoti bent apytikslį aviečių svorį, tada bus lengviau nustatyti optimalų cukraus kiekį. Daugumoje uogienės gaminimo receptų 1 kg vaisių rekomenduojama įdėti 1 kg cukraus. Tiesa ta, kad laikantis tokių proporcijų cukrus užgožia uogų skonį ir uogienė būna per saldi. Kad uogienė būtų konservuojama ir ilgai laikoma, tiek cukraus visai nereikia. Galite klausyti mano rekomendacijų arba gaminti senoviškai, viskas priklauso nuo jūsų. Bet kuriuo atveju cukraus kiekis uogienėje yra skonio reikalas.
Kadangi mano virtuvinės svarstyklės rodė 1,2 kg aviečių svorį, todėl aš pamatuoju 600 g cukraus ir jį supilu į puodą, kuriame jau laukia nuplautos avietės.
Paprastai šiame etape rekomenduojama palaukti kelias valandas arba per naktį. Aš nelaukiu, o iš karto puodą su avietėmis ir cukrumi uždedu ant viryklės ir pradedu virti aviečių uogienę ant silpnos ugnies, maišydama mediniu šaukštu.
Po 10 minučių visas cukrus ištirps sultyse, kurios turėjo laiko leisti avietėms. Tai tik pradžia. Dabar iš šios pusiau skystos masės turime išvirti aviečių uogienę.
Aviečių uogienę virkite apie 25-30 minučių nuo tada, kai ji pradeda virti. Nepašalinkite iš uogienės putų, jos išnyks savaime. Periodiškai maišykite uogienę šaukštu.
Aviečių uogienė, kaip paruošti?
Stiklainius uogienei kruopščiai išplauti (geriausia su soda) ir sterilizuoti. Stiklainius galite sterilizuoti mikrobangų krosnelėje, pripildydami juos iki pusės vandeniu ir įdėdami į mikrobangų krosnelę 5 minutėms. Stiklainius galite sterilizuoti garuose daugiafunkcinėje viryklėje arba senoviniu būdu ant viryklės virš puodo su vandeniu ir specialaus dangtelio su antgaliu stiklainiams. Vienas iš mano aprašytų stiklainių sterilizavimo būdų yra sterilizavimas orkaitėje. Dangtelius, skirtus kamščiams užsukti, verdame apie 3-5 minutes.
Pripildome stiklainius prieš sekundę išvirta aviečių uogiene, neužpildydami iki stiklainio krašto pažodžiui centimetru, tada iš karto stiklainius užkemšame dangteliais ir apverčiame aukštyn kojomis. Tokioje padėtyje stiklainiai su aviečių uogiene turi likti, kol visiškai atvės.
Rodau jums aviečių uogienės konsistenciją. Šiek tiek uogienės netilpo į stiklainį, todėl galite mėgautis nuostabiu šio naminio konservavimo produkto skoniu nelaukdami žiemos. Gero apetito ir iki naujų susitikimų, o aš eisiu toliau užkariauti derliaus ir uždarysiu vis daugiau ryškių stiklainių, pripildydama juos nuostabių vasaros skonių.
Aviečių uogienė
Aviečių uogienė yra ne tik delikatesas, bet ir sveikas bei skanus vaistas. Žiemą, šaltomis dienomis, taip malonu sušilti su puodeliu aviečių uogienės… Jis pasotina vitaminais ir džiugina!
Sudedamosios dalys
Norint paruošti aviečių uogienę žiemai, reikia:
- prinokusių aviečių – 3 kg;
- granuliuoto cukraus – 3 kg.
Kiek Laiko Virti Aviečių Uogiene Maisto gaminimo procesas
- Avietes sutvarkyti, avietes gerai nuplauti, atsargiai sudėti į dubenėlį uogienėms uogauti arba į keptuvę. Užpilkite cukrumi, uždenkite ir palikite nakčiai, kad uogos prisitrauktų sulčių.
- Ryte įmaišykite avietes ir sultis ir pastatykite ant vidutinės ugnies.
- Užvirkite, prireikus nupurtykite putas ir virkite 5-7 minutes. Išjunkite kaitinimą ir leiskite atvėsti.
- Aviečių uogienę vėl užvirinkite ant vidutinės ugnies ir vėl virkite 5-7 minutes. Jei reikia, nugriebkite putas. Leiskite jam atvėsti.
- Pakartokite tą pačią procedūrą trečią kartą.
- Karštą aviečių uogienę supilkite į sterilizuotus stiklainius, užsukite verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais ir uždarykite. Apverskite uogienės stiklainius aukštyn kojomis, uždenkite ir palikite atvėsti.
- Paruošta skani, sveika ir visų mėgstama aviečių uogienė! Jį galima laikyti miesto bute.
- Gero apetito!
Žiemos aviečių uogienė
Dėl vaistinių uogų savybių naminė aviečių uogienė pripažįstama kaip natūralus antibiotikas. Todėl esant bet kokiam blogam orui geresnių skanėstų nei arbata su aviečių uogiene dar neišrasta. Yra keletas uogienės virimo būdų, tačiau aš papasakosiu gana greitą ir paprastą. Laiko sugaišite nedaug, todėl būtinai žiemai išvirkite kelis stiklainius kvapnios gardžios aviečių uogienės. Gaminkite su malonumu ir nesusirgsite!
Kaip pasigaminti aviečių uogienės žiemai
- Norint pasigaminti aviečių uogienės, patartina uogų pirmiausia nenuplauti. Todėl geriausia naudoti savo pačių nuskintas avietes. Uogas išrūšiuokite, pašalinkite lapus ir šakeles.
- Perdėkite avietes į puodą arba dubenį, pabarstykite uogų sluoksnius cukrumi.
- Palikite avietes su cukrumi kelioms valandoms, galite palikti per naktį. Tada uogas sumaišykite ir pradėkite virti uogienę.
- Pirmiausia įkaitinkite puodą ant silpnos ugnies maišydami, kol cukrus ištirps.
- Tada padidinkite kaitrą iki vidutinės ir užvirinkite. Šiame etape atsiras putų.
- Šaukštu pašalinkite visas putas. Toliau virkite bent 20 minučių, retkarčiais pamaišydami.
- Virkite aviečių uogienę iki norimos konsistencijos. Laikui bėgant sirupas tampa tirštesnis, todėl virimo laiką galima keisti nuo 20 iki 50 minučių pagal poreikį. Džemas laikomas paruoštu, kai sirupas iš karto neišsipila ant šaukšto.
- Sterilizuokite stiklainius uogienei bet kokiu būdu. Aš naudoju durklą ir puodą su verdančiu vandeniu, stiklainį įdedu į durklą, kakleliu žemyn – sterilizuoju apie 20 minučių. Dangtelius taip pat reikia 10 minučių virinti verdančiame vandenyje.
- Paruoštą uogienę atsargiai supilkite į sterilius stiklainius ir sandariai užsukite dangtelį.
- Suvyniokite stiklainius į rankšluostį ir palikite atvėsti apverstus.