Gruziniško patiekalo pavadinimas „Chačapuri” kilęs iš žodžių „varškė” („chačo”) ir „duona” („puri”). Jie nuo seno yra daugelio mėgstamas patiekalas, ir ne tik jų tėvynėje. Paprastai chačapuri gaminami su sūriu, malta mėsa, garuose virta žuvimi ir pan. Khačapuri tešlos variantų taip pat yra daug. Kartu gaminome chačapuri variantą iš kefyro tešlos ir tinginį chačapuri iš paruošto lavašo. Šiandien siūlau keptuvėje iš mielinės tešlos pagaminti chačapuri receptą. Jei įdarui naudosite Imeretijos sūrį (arba, jei reikia, suluguni), tokie chačapuri bus vadinami Imeretijos stiliaus chačapuri.
Sudedamosios dalys
Norint pagaminti chačapuri keptuvėje, reikia (6 porcijoms):
- 50 g sviesto.
- Tešlai:
- 700 g miltų;
- 300 g šilto pieno;
- 100 g sviesto;
- 2 kiaušiniai;
- 10 g sausų mielių;
- 2 šaukšteliai granuliuoto cukraus;
- 1 šaukštelis druskos.
- Įdarui:
- 300 g sūrio;
- 200 g varškės;
- 100 g kietojo sūrio;
- 3 „rutuliukai” šaldytų špinatų;
- žalumynų puokštė.
Maisto gaminimo procesas
- Paruoškite faršą. Sutarkuokite sūrius, suberkite šakute sutrintą varškę, atšildytus ir susmulkintus špinatus, žalumynus. Kruopščiai išmaišykite.
- Įdarą padalykite į 6 lygias dalis. Iš kiekvienos dalies iškočiokite po tankų rutulį. Paruoštas chačapuriui skirtas įdaras.
- Į šiltą (! ne karštą) pieną suberkite cukrų, druską, sausas mieles, išmaišykite. Į persijotus miltus įmuškite kiaušinius, sudėkite šiltą (! ne karštą) ištirpintą sviestą. Ištieskite tešlą. Paruošta tešla yra gana elastinga, ji nelimpa prie rankų.
- Uždenkite tešlą drėgnu rankšluosčiu ir 20-30 minučių pašaukite į iki 40 laipsnių įkaitintą orkaitę. Tešla turėtų gerai pakilti. Paruoštą tešlą padalykite į 6 lygias dalis.
- Iš kiekvienos porcijos iškočiokite rutuliuką, o tada rankos nugarėle suminkykite rutuliuką į nedidelį pyragą. Į tešlos gabalėlio vidurį įdėkite „sūrio rutuliuką”, apjuoskite tešlą aplink įdarą taip, kad jis būtų viduje, ir viršuje tešlą sandariai užspauskite. Gaunate „balioną”.
- Apverskite „balioną” mazgu žemyn. Rankos nugarėle ir pirštais tolygiai išminkykite tešlą į 23 cm skersmens kepaliuką.
- Gerai įkaitinkite 23 cm skersmens keptuvę, tada sumažinkite ugnį. Kachapuri kepkite ant įkaitintos keptuvės (!) neįpylus aliejaus ant silpnos ugnies (!) po dangčiu po 3-5 minutes iš kiekvienos pusės. Kiekvieną paruoštą khachapuri aptepkite sviestu.
- Palikite khachapuri pastovėti 7-10 minučių, kad sūris gerai sustingtų, tada supjaustykite pusiau arba ketvirčiais.
- Kachapuri keptuvėje gaunasi labai skanūs. Mėgaukitės!
- Mėgaukitės!