Iš sausų mielių labai lengva pasigaminti skanių keptų tešlos pyragėlių. Receptas naudoja minimalų produktų kiekį, todėl šie pyragai yra ekonomiški ir ekonomiški! Į įdarą įdedu bulvių košės, sumaišytos su kvapniu svogūnų pakepimu ir prieskoniais, todėl mieliniai pyragėliai būna labai aromatingi ir skanūs. Išbandykite mano sausų mielinių bulvyčių receptą ir neabejoju, kad jums patiks!
Sudedamosios dalys
Norėdami pasigaminti keptų mielinių pyragėlių su bulvėmis, turėsite:
- Mielinei tešlai:
- miltų – 3 puodeliai;
- druskos – 1 šaukštelis;
- cukraus – 2 šaukšteliai;
- sausų mielių – 1 šaukštelis;
- Aliejus – 3 šaukštai (tešlai) + 1 valgomasis šaukštas (rankoms ištepti) + 150 ml (kepimui) (aliejaus kiekis priklauso nuo keptuvės dydžio);
- šiltas vanduo – 300 ml.
- Įdarui:
- bulvės – 1 kg;
- svogūnai – 2 vnt;
- sviesto – 60 g;
- druskos – pagal skonį;
- prieskoniai (šviežiai malti pipirai, kvapieji pipirai, kalendra, paprika ir kt.) – 1,5 šaukštelio;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai.
- Iš nurodyto ingredientų kiekio gavau 28 paplotėlius.
Metodas
- Norėdami paruošti tešlą, į dubenį supilkite persijotus miltus. Į atskirą dubenį supilkite šiltą vandenį, suberkite cukrų, druską, sausas mieles, gerai išmaišykite, į skystį supilkite augalinį aliejų ir išmaišykite.
- Į miltus supilkite skystį ir užminkykite tešlą. Tešla turi būti minkšta ir švelni, ne per tiršta. Kad tešla minkant neliptų prie rankų, patepkite rankas augaliniu aliejumi. Palikite tešlą šiltoje vietoje ir leiskite jai padidėti 2 kartus (laiko atžvilgiu tai užtruks apie 1 valandą).
- Kol mielinė tešla kyla, paruoškite bulvių įdarą paplotėliams. Bulves nulupkite ir sudėkite į verdantį vandenį, užvirus pasūdykite pagal skonį, sumažinkite ugnį ir virkite, kol suminkštės.
- Kol bulvės verda, paruoškite faršą. Nuluptus svogūnus smulkiai supjaustykite ir kepkite įkaitintoje keptuvėje augaliniame aliejuje, retkarčiais pamaišydami, kol taps skaidrūs. Į kepintus svogūnus įberkite druskos ir prieskonių, pakepinkite. Nukelkite iškepusį kepsnį nuo ugnies ir įdėkite sviesto, jis ištirps ir mūsų faršas taps sultingas ir skanus. Kai bulvės išvirs, nusunkite vandenį ir sutrinkite jas bulvių trintuvu. Į bulvių mišinį sudėkite mūsų košę ir viską gerai išminkykite mėsmale. Leiskite įdarui atvėsti. Bulvių įdaras paplotėliams paruoštas!
- Iškilusi mielinė tešla bus šviesi, o palietus pradės burbuliuoti ir „girgždėti”.
- Išminkykite tešlą ir padalykite ją į maždaug vištos kiaušinio dydžio gabalėlius. Padalijau jį į 28 dalis.
- Tešlos gabalėlius išminkykite rankomis ir paverskite juos tortilijomis. Į tešlos paplotėlių vidurį įdėkite 1 valgomąjį šaukštą bulvių įdaro.
- Suspauskite tešlą ir suformuokite paplotėlius lengvai spausdami ranka.
- Kepkite paplotėlius įkaitintoje keptuvėje ant vidutinės ugnies dideliame kiekyje aliejaus iš abiejų pusių (apie 3-4 minutes iš kiekvienos pusės).
- Iškeptus bulvėmis įdarytus mielinius paplotėlius dėkite į lėkštę ir patiekite!
- Šie pyragėliai skanūs ir karšti, ir šalti. Juos galima patiekti kaip atskirą patiekalą su salotomis, adžika, lašinukų griežinėliais ir t. t., taip pat galima patiekti su arbata, kava ar pienu. Šie gardūs, aromatingi kepti mieliniai pyragėliai su bulvėmis džiugina visus mūsų šeimos narius!
- Išbandykite ir mano receptą!