Kepta Mėsa Orkaiteje Rankoveje

Kepta kalakutiena rankovėje

Savo šeimai dažnai gaminu sveiką ir skanią kalakutieną ir kiekvieną kartą stengiuosi sugalvoti naują skonių derinį. Pateikiame kalakutienos kepsnio marinate iš sojų padažo, imbiero ir pipirų receptą. Man labai patinka, kaip mėsa kepama rankovėje. Patiekalas visada būna sultingas, aromatingas, nelimpa.

Sudedamosios dalys

Rankovėje keptai kalakutienai paruošti reikės:

  • kalakutienos (šlaunelių) – apie 1 kg 200 g;
  • sojų padažas – 3 šaukštai;
  • balzaminio acto – 1 valgomasis šaukštas;
  • Šviežia imbiero šaknis – apie 4-5 cm;
  • raudonųjų pipirų – 1 vnt;
  • česnako – 2-3 skiltelės;
  • žaliųjų svogūnų – 3-4 vnt;
  • aštriosios paprikos – ½ ankšties.

Kepta Mėsa Orkaiteje Rankoveje Virimo procedūra

  1. Nuplaukite kalakutieną ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
  2. Nuluptą imbierą, žaliąjį svogūną, česnaką, pipirus ir aštriąją papriką susmulkinkite blenderiu.
  3. Į smulkintą mišinį įpilkite sojų padažą ir balzaminį actą.
  4. Šiuo mišiniu įtrinkite kalakutieną ir palikite marinuotis kelias valandas.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
  6. Išmatuokite reikiamo ilgio kalakuto rankovę, pritvirtinkite ją iš vienos pusės specialiais spaustukais, sudėkite mėsą ir tvirtai suriškite iš kitos pusės.
  7. Kepkite kalakutą įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.
  8. Rankovėje kepta kalakutiena paruošta! Gero apetito!

KEPTUVĖJE KEPTI IR ORKAITĖJE KEPTI KEPSNIAI

„Taip aš gaminu tobulus kepsnius (mano nuomone), kai vyrukas jų nepagauna ir nesunaikina ant grotelių. Turėkite omenyje, kad tai tik kepsnių kepimo orkaitėje vadovas. Bendras rezultatas priklauso nuo to, kokio storio yra jūsų kepsnys (-ai) ir kaip jį (juos) mėgstate (keptą, vidutinio storio, gerai iškeptą ir t. t.). Naudojau šį būdą kepdamas šonkauliukų ir juostelinių kepsnių kepsnius… kai kurie buvo 3/4 cm storio, kiti – 1 1/2 cm storio… tik būtinai naudokite mėsos termometrą. Gaminu svogūnų padažą, kuris padeda nuvarvinti keptuvę ir suteikia gražaus Au Jus, kuris padeda kepsniams išlikti drėgniems juos supjausčius (nors jiems to ir nereikia). Tikiuosi, kad kepsniai jums patiks. *Pastaba: visų ingredientų svoris ir matmenys yra apytiksliai. *Kepimo laikas gali skirtis.”

NAUDOJIMAS

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 400*F. Į orkaitę įdėkite pakankamai didelę skardą, kad kepsnys (-iai) įkaistų. Išimkite kepsnį (-us) iš šaldytuvo. Palikite 15 minučių ant pjaustymo lentos kambario temperatūroje.
  2. Kiekvieną kepsnio (-ų) pusę pabarstykite norimu česnakų miltelių, druskos ir pipirų kiekiu. Viršų uždenkite plastikine plėvele. Mėsos plaktuku (minkštikliu) suplakite kepsnius iki norimo storio (man patinka maždaug 3/4-1 cm storio kepsniai, bet tinka ir storesni, tik pakoreguokite kepimo laiką).
  3. Įkaitinkite nepridegančią arba ketaus keptuvę ant vidutinės kaitros viryklės.
  4. Kai keptuvė įkaista, supilkite aliejų ir kaitinkite, kol aliejus ims blizgėti.
  5. Sudėkite kepsnį (-us) į keptuvę. Palikite netrikdomą 1 minutę. Pakelkite kepsnio (-ų) kraštus ir pasukite keptuvę, kad po ja patektų daugiau aliejaus, ir palikite dar 1 minutę. Kai gražiai paruduos, apverskite ir pakartokite šį procesą.
  6. Išimkite kepsnį (-us) iš keptuvės ir sudėkite ant pašildytos, apskrudintos skardos, įdėkite mėsos termometrą (neliečiantį kaulo, jei kepsnys (-iai) turi kaulą) ir pašaukite į orkaitę kepti.
  7. Dabar viskas priklauso nuo kepsnio (-ų) storio, kad pasiektumėte norimą kepsnio (-ų) apkeptumą. Pavyzdys: Jei kepsiu 1 cm storio kepsnį, leisiu jam kepti 5 minutes, tada apversiu ir kepsiu dar 4 minutes (mums patinka, kai kepsnio vidus rausvas). Jei kepsnys yra 1 1/2 colio storio, kepsiu apie 8 minutes, apversiu ir kepsiu dar 6-8 minutes. Tiesiog stebėkite termometrą ir vadovaukitės savo nuožiūra.
  8. Kol kepsniai kepa, toje pačioje keptuvėje, kurioje kepėte kepsnius, ant vidutinės ugnies pakepinkite griežinėliais pjaustytą svogūną, jei reikia, įpilkite daugiau aliejaus (bet vargu). Kai svogūnų griežinėliai apskrus ir suminkštės, supilkite jautienos sultinį ir troškinkite, kol būsite pasiruošę valgyti.
  9. Kai kepsnys (-iai) iškeps iki norimo apkeptumo, išimkite į lėkštę, o sultis iš keptuvės supilkite į „Au Jus” ir gerai išmaišykite. Laisvai uždenkite kepsnį (-us) folija ir palikite 10 minučių „pailsėti” (tai padaryti PRIVALOMA). Vėl supilkite surinktas sultis iš lėkštės (po „poilsio” laikotarpio) į „Au Jus” ir išmaišykite.
  10. Dabar galite patiekti ir mėgautis kepsniu (-ais) su Au Jus arba galite sutirštinti Au Jus, kad pasidarytų padažas, sumaišydami 1/4 puodelio šalto vandens ir įmaišydami 1 valgomąjį šaukštą kukurūzų krakmolo. Lėtai įpilkite tirščių į puodą su „Au Jus” troškiniu, kol pasieksite norimą tirštumą (gali prireikti ne visų tirščių, todėl įpilkite po truputį). Virkite 2 minutes ir patiekite.
  11. Mėgaukitės!

 

 

Parašykite komentarą