Kepenų koldūnų sriuba

Kepenų koldūnų sriuba Sudedamosios dalys

  • 750 g išvirtų kepenų
  • 4 kiaušiniai
  • 2 išmirkyti ir išspausti ritinėliai
  • 100 g sviesto arba margarino (kambario temperatūros)
  • Druska ir pipirai
  • Duonos trupiniai
  • 1 ½ litro daržovių sultinio
  • mairūnas
  • Česnakai
  • Muskato riešutas
  • Petražolės
  • Laiškiniai česnakai

Paruošimas

Darbo laikas apie 15 minučių

Poilsio laikas apie 1 val.

Bendras laikas apie 1 val. 15 min.
Išplakite minkštuosius riebalus, suberkite prieskonius, petražoles ir įmaišykite kiaušinius. Suberkite džiūvėsėlius ir sumaišykite. Po šaukštą sudėkite kepenis, išmaišykite su džiūvėsėliais iki vientisos masės (tešla turi būti ne per kieta). Pagardinkite pagal skonį ir palikite pailsėti apie 30 minučių.
Paruoškite bandomąjį koldūną! Sudėkite į verdantį sultinį arba pasūdytą vandenį ir švelniai virkite apie 25-30 minučių. Tada palikite pastovėti apie 5 minutes, priklausomai nuo koldūnų dydžio. Jiems formuoti visada naudojame ledų šaukštelį.
Patiekdami padalykite koldūnus į lėkštes, užpilkite sultiniu ir papuoškite laiškiniais česnakais.

 

Rusiški koldūnai

Rusiški koldūnai… Ir kokie jie iš tikrųjų rusiški? Juk žinoma, kad iki XIX a. 30-ųjų koldūnai rusų literatūroje neminimi, o sibiriečiai ir uraliečiai juos tiesiog aktyviai formavo ir valgė. O jei dar labiau įsigilinsite, belieka pripažinti faktą, kad šis patiekalas buvo gaminamas senovės Kinijoje, iš kur greičiausiai paplito po Aziją, Sibirą ir galiausiai pasiekė centrinę Rusiją. Tačiau būtent čia koldūnai tapo neįtikėtinai populiarūs dėl savo paprastumo ir maistingumo. Žinoma, rusiškų koldūnų galite nusipirkti bet kurioje parduotuvėje. Tačiau jei norite kokybiško ir skanaus produkto, pasistenkite juos pasigaminti patys.

SUDEDAMOSIOS DALYS  Rusiški koldūnai

1 kiaušinis
1 puodelis vandens
1 šaukštelis druskos
600 g kvietinių miltų
Įdarui:
250 g maltos jautienos
250 g maltos kiaulienos faršo
1 didelis svogūnėlis
1 česnako skiltelė
druska, juodieji pipirai

1 žingsnis

Recepto nuotrauka: rusiški koldūnai, 1 etapas.
Paruoškite tešlą rusiškiems koldūnams. Persijokite miltus į krūvą. Viršuje padarykite duobutę, į ją įmuškite kiaušinį ir 1 valgomąjį šaukštą vandens, tada įberkite žiupsnelį druskos.

2 žingsnis

Minkykite tešlą nuo kraštų link vidurio, kad vanduo ir kiaušinis nepatektų į ertmę, ir nedidelėmis porcijomis įpilkite likusį vandenį. Minkykite koldūnų tešlą, kol ji taps elastinga ir vientisa (apie 10 minučių). Uždenkite drėgnu skudurėliu ir palikite 30 minučių pailsėti. Vanduo koldūnų tešlai turi būti ledinis. Prieš tai įdėkite jį į šaldytuvą arba šaldiklį.

3 žingsnis

Kol tešla atšyla, paruoškite koldūnų įdarą. Nulupkite svogūną ir česnaką ir labai smulkiai supjaustykite. Sumaišykite maltą jautieną ir kiaulieną, įberkite svogūnų ir česnakų, druskos ir pipirų. Kruopščiai išmaišykite iki vientisos masės.

4 žingsnis

Paruoštą rusiškų koldūnų tešlą padalykite į 4 dalis. 3 dalis uždenkite drėgnu skudurėliu ir atidėkite į šalį. Likusią tešlą iškočiokite į 2 cm storio ritinį. Supjaustykite jį 1,5 cm pločio gabalėliais. Kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite į ploną plokščią tešlą ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus.

5 veiksmas

Į kiekvieno koldūno vidurį įdėkite 1,5 šaukštelio įdaro, tada sulenkite apskritimą su įdaru per pusę, kad susidarytų pusmėnulis. Suspauskite pusmėnulio ritinėlių galus ir juos susekite. Stipriai suspauskite pirštais, kad iškepę koldūnai nesubyrėtų.

6 veiksmas

Koldūnus sudėkite ant padėklo ar plokščio indo, pabarstykite miltais ir palikite šaldytuve. Su likusia tešla koldūnus paruoškite taip pat.

Parašykite komentarą