Kalakutienos kepenėlės su svogūnais ir grietine
Neseniai gavau klausimą: „Kaip paruošti kalakutienos kepenėles?”. Su dideliu malonumu atsakau, kad viskas bus skanu ir paprasta :). O dabar papasakosiu jums greičiausią ir klasikinį kalakutienos kepenėlių gaminimo įprastoje keptuvėje su grietine ir svogūnais receptą. Garantuoju, kad jo pagalba vos per 25-30 minučių turėsite puikią sočią ir sveiką vakarienę.
Receptas skirtas pradedantiesiems kulinarams. O patyrę tinklaraščio skaitytojai, jį pamatę, galbūt prisimins kalakutienos kepenėles ir pradžiugins savo artimuosius.
Kalakutienos kepenėlės ruošiamos taip pat kaip ir vištienos kepenėlės, tačiau man labiau patinka pirmosios. Žinoma, jis kainuoja brangiau, bet šios išlaidos pateisinamos. Jos yra didesnės nei vištienos kepenėlės, t. y. jas patogu plauti. Vištienos kepenėlėms plauti gali prireikti daug sulčių, tačiau to neatsitiks su kalakutienos kepenėlėmis. Visos naudingosios medžiagos lieka viduje ir nėra nuplaunamos vandeniu. Apskritai, mano požiūriu, tai idealus subproduktas.
Norėdami pagal šį receptą paruošti kalakutienos kepenėles, turėsite įsigyti šių produktų.
Sudedamosios dalys:
- Kalakutienos kepenėlės – 700 g
- svogūnų laiškų – 2-3 vnt.
- grietinės – 2-3 valg. š. l.
- druskos – pagal skonį
- prieskonių (turiu kario) – pagal skonį
- rafinuoto augalinio aliejaus – kepimui
Receptas
1 veiksmas: supjaustykite svogūną
Čia yra subtilumo. Svogūnus pradedame kepti prieš dėdami kepenėles. Kad nesudegtų, supjaustome jį dideliais žiedais.
2 veiksmas: supjaustykite kalakutienos kepenėles
Kepenėles visiškai atitirpinkite (jei jūsų kepenėlės užšaldytos), nuplaukite po tekančiu vandeniu ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Pažiūrėkite, kokios vėsios kepenys kontekste – jose nėra jungiamųjų audinių, kaip kiaulienos ar jautienos kepenyse. Čia tiesiog supjaustykite ir tvarkykite. Man labai patinka!
3 žingsnis: pakepinkite svogūną
Į keptuvę įpilkite augalinio aliejaus, įkaitinkite jį ir paskleiskite supjaustytą svogūną. Nustatome vidutinę ugnį, svogūnas turi būti lengvai apkeptas, o ne kol iškeps. Jis tiesiog turi pradėti kepti, pagelsti. Tai trunka apie tris minutes.
4 veiksmas: kepkite kepenėles
Kalakutienos kepenėles siunčiame prie svogūno. Ugnies galima pridėti. Ant didelės ugnies kepame kepenėles su svogūnais apie 10 minučių. Kodėl tai darome? Kad susidarytų apetitą žadinanti plutelė.
Štai kaip ji atrodo po 10 minučių kepimo. Jos beveik paruoštos, bet viduje dar šiek tiek rausvos. Sumažinkite ugnį ir kepkite dar 5 minutes. Reikia kepti tol, kol jis visiškai iškeps, t. y. nebebus rausvas. Teoriškai, praėjus 15 minučių nuo kepimo pradžios, kepenys nebebus rausvos.
5 veiksmas: įpilkite grietinės
15-ąją minutę pasūdykite, įberkite prieskonių. Aš naudojau karį – gavosi puikiai, rekomenduoju. Žinoma, šiam receptui mums tiks ir klasikiniai – malti juodieji pipirai. Tada įpilkite grietinės. Vartokite neriebią grietinę, nes pačios kalakutienos kepenėlės yra labai kaloringas produktas.
Patiekalą dar 5 minutes troškinkite ant silpnos ugnies po dangčiu. Po 20 minučių kepenėlės bus paruoštos ir atrodys taip:
6 veiksmas: Pateikite
Kol keptuvėje buvo ruošiamas pagrindinis patiekalas, ant kito degiklio išviriau vamzdelinius makaronus. Puiku, apie derinį pranešiu jums! Pridėkite prie to šviežią agurką ir viskas. Kaip ir žadėjau, skani vakarienė paruošta per 30 minučių! Beje, pati to nesitikėjau – šviežias bazilikas puikiai dera su keptomis kalakutienos kepenėlėmis. Geros vakarienės!