10 traškių marinuotų kopūstų receptų, taip pat ir žiemai
Patiekite vienus arba įmaišykite į salotas ir sriubas.
Norėdami kopūstus išsaugoti žiemai, naudokite sterilizuotus stiklainius ir dangtelius.
1. Greitai marinuoti kopūstai su morkomis
Ingredientai
- 1 kg kopūstų;
- 1-2 morkos;
- 3-4 skiltelės česnako;
- 500 ml vandens;
- 1 valgomasis šaukštas druskos;
- 50 ml augalinio aliejaus;
- 50 ml acto 9 %;
- 3-4 šaukštai cukraus.
Gaminimas
Susmulkinkite kopūstus. Morkas sutarkuokite stambia tarka arba smulkintuvu, česnaką susmulkinkite. Sudėkite į gilų dubenį ir išmaišykite, bet nesusmulkinkite.
Į puodą supilkite vandenį ir pagardinkite druska. Užvirinkite, įpilkite aliejaus ir nukelkite nuo ugnies. Supilkite actą ir suberkite cukrų. Išmaišykite.
Marinatą supilkite ant kopūstų. Uždenkite lėkšte ir prispauskite spaudikliu, pvz. Palikite marinuotis kambario temperatūroje.
Patiekalą galite paragauti po 3-4 valandų, o po 6-7 valandų skonis taps dar sodresnis. Paruoštus marinuotus kopūstus laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip porą savaičių.
2. Marinuoti kopūstai su burokėliais „Pelyustka”
Ingredientai
- 1½-2 kg kopūstų;
- 1 burokėlis;
- 8-10 česnako skiltelių;
- 10-15 juodųjų pipirų grūdelių;
- 5 lauro lapai;
- 1 litras vandens;
- 2 šaukštai druskos;
- 150 g cukraus;
- 150 ml acto 9 %;
- 100 ml augalinio aliejaus.
Gaminimas
Kopūstus supjaustykite stambiais gabalais, burokėlius – juostelėmis. Česnakus supjaustykite puselėmis arba ketvirčiais. Viską sluoksniais kartu su pipirų grūdeliais ir petražolėmis sudėkite į gilų dubenį arba keptuvę.
Į kitą dubenį įpilkite vandens ir jame ištirpinkite druską bei cukrų. Įpilkite acto ir aliejaus. Užvirinkite ant vidutinės ugnies.
Kopūstus užpilkite karštu marinatu. Ant viršaus uždėkite lėkštę ir prispauskite spaudikliu, pvz. Palaikykite šiltai, o tada laikykite šaldytuve.
3. Marinuoti kopūstai su kariu
Ingredientai
- 1 kg kopūstų;
- 3 arbatiniai šaukšteliai druskos;
- ½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 1 valgomasis šaukštas cukraus;
- 2 arbatiniai šaukšteliai kario;
- 50 ml acto 9 %;
- 50 ml augalinio aliejaus.
Gaminimas
Kopūstus susmulkinkite arba supjaustykite mažais kubeliais. Pasūdykite, įberkite pipirų, cukraus ir kario. Išmaišykite ir palikite 1 valandą kambario temperatūroje.
Supilkite aliejų ir actą ir dar kartą išmaišykite. Sudėkite į gilų dubenį, uždenkite lėkšte ir ant viršaus uždėkite svarmenį, pavyzdžiui, indą su vandeniu. Palikite parai kambario temperatūroje. Tada perpilkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip dvi-tris savaites.
4. Marinuoti kopūstai su garstyčiomis
Ingredientai
- 3 kg kopūstų;
- 3 svogūnai;
- 3 morkos;
- 250 ml augalinio aliejaus;
- 200 ml acto 9%;
- 1½ valgomojo šaukšto druskos;
- 180 g cukraus;
- 1 valgomasis šaukštas garstyčių .
Gaminimas
Susmulkinkite kopūstus. Svogūną supjaustykite ketvirčiais žiedų. Morkas sutarkuokite stambia tarka. Visas daržoves sumaišykite giliame dubenyje.
Į puodą supilkite aliejų su actu, pasūdykite, įberkite cukraus ir garstyčių. Užvirinkite ant silpnos ugnies ir virkite 5 minutes.
Daržoves užpilkite karštu marinatu. Išmaišykite, uždenkite ir palikite 2 valandas kambario temperatūroje. Per tą laiką porą kartų pamaišykite.
Perpilkite patiekalą į stiklainį, uždarykite ir palikite šaldytuve. Galite paragauti po poros dienų. O marinuoti kopūstai bus laikomi pusantro mėnesio.
5. Marinuoti kopūstai su medumi ir spanguolėmis
Ingredientai
- 2 kg kopūstų;
- 400 g morkų;
- 350 g spanguolių;
- 1 litras vandens;
- 50 g druskos;
- 100 ml obuolių sidro acto 6 %;
- 100 g medaus .
Gaminimas
Susmulkinkite kopūstus. Morkas sutarkuokite vidutine arba didele tarka. Sudėkite daržoves kartu su spanguolėmis į gilų dubenį ir išmaišykite.
Į verdantį vandenį įpilkite druskos, acto ir medaus. Vėl užvirinkite, nukelkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite.
Kopūstus, morkas ir spanguoles užpilkite marinatu. Ant viršaus prispauskite lėkštę ir uždėkite nedidelį krūvį, pvz. Palikite per naktį kambario temperatūroje. Tada perpilkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve iki mėnesio.
6. Marinuoti kopūstai su salierais ir krapais
Ingredientai
- 1 kg kopūstų;
- 1 burokėlis;
- 7-10 česnako skiltelių;
- 1 nedidelė salierų gūžė;
- 1 nedidelė ryšulėlis krapų;
- 500-600 ml vandens;
- 1 valgomasis šaukštas druskos;
- 90 g cukraus;
- 8-10 juodųjų pipirų grūdelių;
- 8-10 žirnelių kvapiųjų pipirų;
- 1-2 lauro lapai;
- 125 ml vyno acto 6 %.
Gaminimas
Kopūstus supjaustykite stambiais griežinėliais (kaip melioną ar arbūzą ), burokėlius – plonais griežinėliais. Česnaką perpjaukite per pusę.
Į gilų dubenį arba keptuvę sluoksniuokite kopūstus, salierų ir krapų šakeles, burokėlius ir česnako skilteles. Pakartokite porą kartų ta pačia tvarka. Stenkitės sandariai supakuoti.
Užvirinkite vandenį ir į jį įberkite druskos, cukraus, juodųjų ir kvapiųjų pipirų bei lavruškos. Įpilkite acto ir virkite kelias minutes.
Užpilkite kopūstus karštu marinatu (daržovės turi būti visiškai apsemtos). Palikite uždengtą kambario temperatūroje 3 dienas. Paruoštą patiekalą sudėkite į stiklainius ir laikykite šaldytuve arba kitoje vėsioje vietoje apie 3 mėnesius.
7. Paprasti marinuoti kopūstai žiemai
Ingredientai
- 1 500-1 600 g kopūstų;
- 2-3 skiltelės česnako;
- 5-7 juodųjų pipirų grūdelių;
- 1-2 lauro lapai;
- 40 g druskos;
- 20 g cukraus;
- 500 ml verdančio vandens arba daugiau;
- 5 ml 70 % acto esencijos.
Gaminimas
Susmulkinkite kopūstus.
Į stiklainio dugną įdėkite česnako , pipirų grūdelių ir petražolių. Ant viršaus sudėkite kopūstus ir užspauskite. Pabarstykite druska ir cukrumi. Užpilkite verdančiu vandeniu ir įpilkite acto esencijos. Uždenkite dangteliu, suvyniokite į antklodę ar pledą ir palikite šiltai atvėsti. Tada laikykite šaltoje vietoje.
8. Žiemai marinuoti kopūstai su paprikomis
Ingredientai
- 5 kg kopūstų;
- 1 kg morkų;
- 1 kg svogūnų;
- 1 300 g paprikos;
- 1-2 aštriosios paprikos;
- 1 nedidelė ryšulėlis krapų;
- 4 šaukštai druskos;
- 350 g cukraus;
- 500 ml augalinio aliejaus;
- 150 ml acto 9 %;
- 1 200 ml vandens.
Gaminimas
Susmulkinkite kopūstus. Morkas sutarkuokite stambia tarka arba smulkintuvu. Svogūną supjaustykite ketvirčiais žiedų, papriką – juostelėmis, aštriąją – apskritimais. Susmulkinkite žalumynus.
Į daržoves ir žalumynus suberkite druską, cukrų, aliejų, actą, vandenį. Palikite 3 val. kambario temperatūroje, retkarčiais pamaišydami. Supilkite į stiklainius, stipriai prispausdami. Ant viršaus užpilkite likusį marinatą.
Uždenkite stiklainius dangteliais. Įdėkite į puodą su servetėle ant dugno. Užpilkite šiltu vandeniu. Užvirinkite ant silpnos ugnies ir leiskite virti 30-35 minutes. Tada užsukite dangtelius ir atvėsinkite po antklode ar pledu. Laikykite vėsioje vietoje.
9. Žiemai marinuoti kopūstai su obuoliais
Ingredientai
- 400 g kopūstų;
- 200 g morkų;
- 200 g obuolių;
- 500 ml vandens;
- 2 arbatiniai šaukšteliai druskos;
- 3 arbatiniai šaukšteliai cukraus;
- ½ arbatinio šaukštelio citrinos rūgšties.
Gaminimas
Susmulkinkite kopūstus. Morkas ir obuolius sutarkuokite stambia tarka. Sumaišykite ir sudėkite į stiklainį.
Puode užvirinkite vandenį su druska, cukrumi ir citrinos rūgštimi.
Karštą marinatą supilkite į stiklainį ir uždenkite dangteliu. Įdėkite į puodą, kurio dugnas uždengtas popieriniu rankšluosčiu. Supilkite šiltą vandenį, virkite 15 minučių ant silpnos ugnies. Užsukite dangtelį ir suvyniokite, kol atvės. Tada perkelkite į vėsią laikymo vietą.
10. Žiemai marinuoti kopūstai su sojų padažu, žolelėmis ir kalendromis
Ingredientai
- 1 kg kopūstų;
- 1 arbatinis šaukštelis druskos;
- 200 g morkų;
- 200 g paprikos;
- 1 maža aštrioji paprika;
- 2 skiltelės česnako;
- 4 šaukštai sojų padažo;
- 2 šaukštai acto 9 %;
- 2 arbatiniai šaukšteliai kalendros;
- 3-5 šakelės petražolių.
Gaminimas
Supjaustykite kopūstus ir šiek tiek pamirkykite rankomis su druska.
Morkas sutarkuokite stambia tarka. Saldžiąją papriką supjaustykite plonomis juostelėmis, susmulkinkite aštriąją ir česnaką. Viską sumaišykite su kopūstais, užpilkite sojų padažu ir actu. Pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir kalendromis ir išmaišykite.
Uždenkite dangčiu ir palikite vėsioje vietoje. Po 1 dienos marinuoti kopūstai bus paruošti. Perkelkite jį į banką. Šaldytuve arba šaltame rūsyje galite laikyti visą žiemą.