10 švelnių skumbrių receptų orkaitėje
Paprasti ir gardūs patiekalai, kuriuos norėsite gaminti vėl ir vėl.
1. Skumbrė orkaitėje po druska
Ingredientai
- 1 nedidelis svogūnas;
- 2 citrinos;
- 3-5 šakelės petražolių;
- 1 kg skumbrės;
- 1 kiaušinis;
- 1 kg druskos;
- 2 šaukštai vandens.
Gaminimas
Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, 1 citriną – plonais griežinėliais, iš kitos išspauskite sultis. Susmulkinkite žalumynus. Supjaustytą svogūną užpilkite citrinos sultimis ir palikite 15 minučių.
Išdarinėkite skumbrę ir išimkite žiaunas, tada žuvį nuplaukite ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Įdarykite įdarą su svogūnu, citrina ir petražolėmis.
Atskirkite baltymus nuo trynio ir sumaišykite su druska bei vandeniu. Trečdalį šio mišinio tolygiu sluoksniu paskleiskite kepimo inde. Ant viršaus sudėkite žuvį ir uždenkite likusia mase taip, kad galva ir uodega liktų atviros.
2. Skumbrė orkaitėje su citrina ir pomidorais
Ingredientai
- 2 svogūnai;
- 1 paprikos;
- 3 pomidorai;
- 1 citrina;
- 1-2 morkos;
- 2-3 skiltelės česnako;
- 2 šaukštai augalinio aliejaus;
- 2 šaukštai sojų padažo;
- 2 skumbrės;
- juodųjų pipirų – pagal skonį.
Gaminimas
Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, papriką – nedideliais gabalėliais, pomidorus ir citriną – griežinėliais. Morkas sutarkuokite stambia tarka. Česnaką pertrinkite per presą.
Pusę aliejaus įkaitinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies ir 2 min. pakepinkite svogūną ir česnaką. Sudėkite morkas ir paprikas ir kepkite dar 3 minutes. Supilkite pusę sojų padažo, padidinkite kaitrą iki stiprios ir kepkite minutę ar dvi.
Išdarinėkite skumbrę, pašalinkite uodegą, galvą ir pelekus. Padarykite keletą skersinių gilių pjūvių ant skerdenų ir į juos įdėkite citrinos bei pomidoro griežinėlių.
Į kepimo indą sudėkite daržovių kepsnelius, ant viršaus – skumbrę. Likusį aliejų sumaišykite su sojų padažu ir juo aptepkite žuvį. Paprikos: 1. Kepkite maždaug 20 minučių 200 °C temperatūroje.
3. Skumbrė orkaitėje su paprika
Ingredientai
- 2 skumbrės;
- 3 skiltelės česnako;
- 1 arbatinis šaukštelis druskos;
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
- 1 arbatinis šaukštelis saldžiosios paprikos;
- ½ arbatinio šaukštelio žuvies prieskonių – nebūtina
Gaminimas
Išdarinėkite žuvį, nupjaukite galvą, uodegą ir pelekus. Perpjaukite skerdeną išilgai į dvi dalis, pašalinkite stuburą ir stambius kaulus.
Česnakus pertrinkite per presą. Sumaišykite su druska, aliejumi, paprika ir prieskoniais. Gautu padažu patepkite skumbrę ir palikite šaldytuve 3-4 valandoms.
Sudėkite žuvį ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Kepkite maždaug 15 minučių 220 °C temperatūroje.
4. Skumbrė orkaitėje su svogūnais ir citrina
Ingredientai
- 2 skumbrės;
- druskos – pagal skonį;
- juodųjų pipirų – pagal skonį;
- žuvies prieskonių – pagal skonį;
- 1-2 arbatiniai šaukšteliai citrinos sulčių;
- 1 svogūnas;
- 1 citrina.
Gaminimas
Skumbrę išdarinėkite, pašalinkite žiaunas ir pelekus. Pasūdykite, papipirinkite, pabarstykite prieskoniais ir apšlakstykite citrinos sultimis iš vidaus ir iš išorės. Palikite šaldytuve 30 minučių.
Svogūną supjaustykite žiedais, citriną – griežinėliais.
Žuvį sudėkite ant folijos, o į vidų įdėkite citriną ir svogūną. Sandariai suvyniokite ir perkelkite ant kepimo skardos. Kepkite 40 minučių 180 °C temperatūroje.
5. Skumbrė orkaitėje su garstyčiomis ir sojų padažu
Ingredientai
- 1 valgomasis šaukštas majonezo;
- 70 ml sojų padažo;
- 1 valgomasis šaukštas Dižono garstyčių;
- 2 skumbrės;
- 1 arbatinis šaukštelis augalinio aliejaus.
Gaminimas
Majonezą sumaišykite su sojų padažu ir garstyčiomis.
Skumbrę išdarinėkite, pašalinkite uodegą, galvą ir pelekus, tada supjaustykite dideliais gabalais. Užpilkite žuvį gautu padažu ir palikite šaldytuve pusantros valandos.
Sudėkite skumbrę į kepimo indą, pateptą aliejumi. Kepkite apie 30-40 minučių 180 °C temperatūroje.
6. Skumbrė orkaitėje su grietine
Ingredientai
- 3 skumbrės;
- 100 g grietinės;
- druskos – pagal skonį;
- žuvies prieskonių – pagal skonį;
- 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus.
Gaminimas
Skumbrę išdarinėkite, pašalinkite galvą ir pelekus.
Sumaišykite grietinę su druska ir prieskoniais ir šiuo padažu aptepkite žuvį. Palikite šaldytuve 20-30 minučių.
Ištepkite kepimo indą aliejumi ir sudėkite į jį skumbrę. Sandariai uždenkite folija ir dantų krapštuku padarykite joje keletą skylučių. Kepkite 20-25 minutes 200 °C temperatūroje. Tada foliją perpus atidarykite ir kepkite dar apie 10-15 minučių.
7. Orkaitėje kepta skumbrė su pomidorų padažu
Ingredientai
- 2 skumbrės;
- ½ citrinos;
- 1 svogūnas;
- 2 pomidorai;
- 2 šaukštai augalinio aliejaus;
- 80 ml vandens;
- druskos – pagal skonį;
- juodųjų pipirų – pagal skonį.
Gaminimas
Skumbrę išdarinėkite, pašalinkite žiaunas. Citriną supjaustykite griežinėliais. Supjaustykite svogūną. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir pašalinkite odelę. Tada sumalkite trintuvu.
Įkaitinkite aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies. Pakepinkite svogūną 2-3 minutes, tada supilkite pomidorų tyrę ir kepkite dar 10 minučių. Įpilkite vandens, druskos ir pipirų ir išmaišykite.
Sudėkite žuvį į kepimo indą, užpilkite pomidorų ir svogūnų padažu ir sudėkite citrinos griežinėlius. Skumbrę kepkite 25-35 minutes 180 °C temperatūroje.
8. Skumbrė orkaitėje su krapais, svogūnais ir česnakais
Ingredientai
- 1 svogūnas;
- 3-4 šakelės krapų;
- 1-2 skiltelės česnako;
- 1 valgomasis šaukštas sojų padažo;
- 1 arbatinis šaukštelis balzaminio acto;
- 1 skumbrė;
- druskos – pagal skonį;
- juodųjų pipirų – pagal skonį;
- 1 valgomasis šaukštas grietinės – nebūtina
- 250 ml vandens.
Gaminimas
Svogūną supjaustykite stambiais gabalėliais. Supjaustykite krapus. Česnaką pertrinkite per presą. Viską sumaišykite su sojų padažu ir actu. Palikite 15 minučių kambario temperatūroje.
Išdarinėkite skumbrę, pašalinkite galvą, uodegą ir pelekus. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir įdarykite svogūnais, krapais ir česnakais. Ant viršaus užpilkite grietinės ir suvyniokite į foliją.
Sudėkite žuvį į kepimo indą ir užpilkite vandeniu. Kepkite 25-30 minučių 190 °C temperatūroje.
9. Skumbrė orkaitėje su daržovėmis, grybais ir sūriu
Ingredientai
- 1 skumbrė;
- druskos – pagal skonį;
- juodųjų pipirų – pagal skonį;
- 1-2 šaukštai citrinos sulčių;
- 1 svogūnas;
- 100 g pievagrybių;
- 70-80 g kietojo sūrio;
- 3-5 šakelės petražolių ar kitų žolelių;
- 4 šaukštai sviesto;
- 100 g šaldytų daržovių mišinio;
- 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus;
- 100 ml grietinėlės.
Gaminimas
Skumbrės nugarinėje dalyje padarykite du lygiagrečius pjūvius abiejose keteros pusėse. Virtuvinėmis žirklėmis nukirpkite keterą iš uodegos ir galvos pusės, tada atsargiai ją ištraukite. Tada išimkite vidų ir stambius kaulus, pašalinkite žiaunas. Žuvį pasūdykite, papipirinkite ir apšlakstykite citrinos sultimis. Palikite šaldytuve 15-20 minučių.
Svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais, grybus – vidutinio dydžio. Sūrį sutarkuokite stambia tarka. Susmulkinkite žalumynus.
Pusę sviesto įkaitinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies. Pakepinkite svogūną 4-5 minutes, tada sudėkite daržovių mišinį ir kepkite dar apie 7-10 minučių. Sudėkite į lėkštę. Toje pačioje keptuvėje įkaitinkite likusį sviestą ir 10-12 minučių pakepinkite grybus.
Sumaišykite daržoves, grybus ir žoleles. Apibarstykite druska ir pipirais.
Kepimo indą arba kepimo skardą ištepkite augaliniu aliejumi. Įdėkite žuvį. Kad karkasas išlaikytų formą, pritvirtinkite jį iš uodegos pusės dantų krapštukais. Įdarykite skumbrę grybų ir daržovių mišiniu. Ant viršaus užbarstykite sūrio ir užpilkite grietinėlės. Kepkite 25-30 minučių 180 °C temperatūroje.
10. Skumbrė orkaitėje su bulvėmis, grybais ir sūriu
Ingredientai
- 500 g skumbrės;
- 2 arbatiniai šaukšteliai sojų padažo;
- 5-6 šaukštai augalinio aliejaus;
- 200 g bulvių;
- 100 g kietojo sūrio;
- 100 g lydyto sūrio;
- 2 svogūnai;
- 150 g pievagrybių;
- 1-2 skiltelės česnako;
- druskos – pagal skonį;
- juodųjų pipirų – pagal skonį.
Gaminimas
Skumbrę išdarinėkite, pašalinkite žiaunas, tada perpjaukite skerdeną išilgai pilvo šono ir atverskite ją kaip knygą. Išimkite kaulus. Žuvį patepkite sojų padažu ir 1-2 šaukštais aliejaus, tada palikite šaldytuve pusvalandžiui.
Išvirkite bulves , atvėsinkite ir kartu su sūriais sutarkuokite smulkia tarka. Svogūną ir grybus supjaustykite nedideliais gabalėliais. Česnakus pertrinkite per presą.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite 2-3 šaukštus aliejaus. Pirmiausia 5-6 minutes pakepinkite svogūną, tada atskirai 10-12 minučių pakepinkite grybus.
Kepimo indą patepkite aliejumi. Sudėkite į jį žuvį, pabarstykite druska ir pipirais. Ant viršaus uždėkite svogūnų ir česnakų, lydyto sūrio, grybų, lengvai pasūdytų ir papipirintų bulvių, kietojo sūrio. Kepkite maždaug 25-30 minučių 180 °C temperatūroje.