Vynas pavyko – harmoningas skonis, šiek tiek rūgštus, labai saikingai aštrus, priešingai nei žalios uogos, su nedideliu rūgštingumu, geriamas, primenantis kokį nors labai gerą vynuogių sausą vyną…
Produktai Juodųjų aronijų vynas
Juodalksnis – 5 kg
Cukrus – 4 puodeliai
Žingsnis po žingsnio nuotraukų receptasGervuogių vynas
Recepto nuotrauka: Erškėtrožių pelenų vynas – 1 etapas
Labai seniai, nes aš nepadariau vyno vaisių, Marato pranešimas – dunduk-culinar.ru/dessert/dessert-05.shtml – priminė man.
Gaminu jį pagal jo receptą su tam tikromis techninėmis naujovėmis.
Recepto nuotrauka: Erškėtrožių pelenų vynas – 2 etapas
Uogos, užpiltos tamsiai raudonomis sultimis.
Recepto nuotrauka: Erškėtrožių pelenų vynas – 3 etapas
Vyno gamyba iš laukinių gervuogių.
Nuplėškite šakeles, pašalinkite likučius ir viską supilkite į didelį puodą. Uogų NENUMALKITE!
Laukinės mielės gyvena ant uogų, kurios veiks ir iš sulčių gamins vyną.
Recepto nuotrauka: Erškėtrožių pelenų vynas – 4 veiksmas
Per 10 minučių trintuvu penkis kilogramus uogų paverčiame puria mase. Žinoma, uogas galima trinti rankomis ar net, kaip gaminamas vynas, grūsti kojomis, tačiau šiais technologinės pažangos laikais, kai plaukia kosminiai laivai… ir t. t.
Bet kokiu atveju, sumalti ir supilti 3 puodeliai cukraus 5 kg uogų. Cukrus reikalingas fermentacijai ir rūgščiam sulčių skoniui pagerinti.
Recepto nuotrauka: Erškėtrožių pelenų vynas – 5 etapas
Suplėšytas šakeles surišau marlės mazgu ir sudėjau į puodą su minkštimu – šakelių taip pat pilna mielių.
Puodą palikau rauginti šiltoje vietoje maždaug savaitei, kartą per dieną pamaišydama, kad nesusidarytų pelėsis.
Recepto nuotrauka: Erškėtuogių vynas – 6 žingsnis
Po savaitės išspaudžiau sultis iš minkštimo, išspaudos neišmetamos, o panaudojamos pakartotinai – įpyliau litrą vandens ir puodelį cukraus ir palikau fermentuotis dar savaitei.
Po savaitės vėl išspausiu ir sultis supilsiu į pirmines.
Recepto nuotrauka: Blackthorn rowanberry vynas – 7 etapas
Tuo tarpu išspaustos sultys supilamos į stiklainį, kuriame vynas toliau fermentuojamas ir brandinamas. Kad į stiklainį nepatektų oro, padariau vandens sandariklį – fermentacijos metu susidaręs anglies dioksidas išeina į išorę, o kelias orui yra uždarytas.
Turėsime palaukti bent tris savaites. Būkime kantrūs, vynas to vertas…
Recepto nuotrauka: Erškėtuogių vynas – 8 žingsnis
Juodalksnio uosių vynas paruoštas!
Epinės lenktynės baigėsi. Po 2 mėnesių brandinimo ir trijų dekantavimų vynas pasiekė kilnią būseną.
Turiu pasakyti, kad vynas tikrai pavyko. Skonis harmoningas, šiek tiek rūgštokas, labai saikingai aitrus, priešingai nei žalios uogos, lengvo rūgštingumo, puikiai geriamas, primena labai gerą sausą vynuogių vyną, nėra jokio aronijų skonio, spalva sodriai raudona. Stiprumas yra ne didesnis kaip 12 laipsnių.