Mano nuomone, skaniausias guliašas yra iš jautienos. Paprastai tai troškinys su padažu, patiekiamas su bulvių koše, košėmis, ryžiais arba makaronais. Siūlau pasigaminti vengrišką jautienos guliašą. Šio patiekalo konsistencija labiau primena tirštą, tirštą sriubą su daržovėmis. Vengrišką guliašo sriubą gaminau gilioje keptuvėje, bet tinka ir puodas ar katilas. Šis apetitą žadinantis patiekalas puikiai pasotins ir pradžiugins jus ir jūsų artimuosius sodriu skoniu!
Norėdami pasigaminti vengrišką jautienos guliašo sriubą, jums reikės:
- jautiena (mėsa) – 500 gr;
- bulvės – 500 g;
- morkos – 1 vnt;
- saldžioji paprika – 1 vnt;
- česnako – 2 skiltelės;
- svogūnas – 1 vnt;
- pomidorų padažas – 2 šaukštai;
- augalinis aliejus – 3 šaukštai;
- druskos – pagal skonį;
- maltos paprikos – 1 valgomasis šaukštas;
- kmynų – 0,5 šaukštelio;
- virinto vandens – apie 1 litrą.
Virimo procedūra Jautienos guliašas
- Jautienos mėsą nuplaukite po tekančiu vandeniu, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
- Nulupkite svogūną, česnako skilteles ir morką. Svogūną supjaustykite gabalėliais, česnaką smulkiai sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, sudėkite smulkintą česnaką ir svogūną, kepkite ant vidutinės ugnies retkarčiais pamaišydami 5-6 minutes. Svogūnai turi būti auksinės spalvos.
- Į kepintus svogūnus suberkite maltą papriką ir kmynus, išmaišykite, retkarčiais pamaišydami kepkite česnakus ir svogūnus dar 1 minutę.
- Tada į keptuvę su svogūnais ir česnakais sudėkite jautienos gabalėlius, įkaitinkite šiek tiek aukščiau vidutinės temperatūros. Kepkite jautienos gabalėlius apie 10 minučių, retkarčiais pamaišydami.
- Į keptą jautieną su svogūnais supilame pomidorų padažą, įpilame apie 250 ml virinto vandens, išmaišome, užviriname vandenį ir sumažiname ugnį iki minimumo. Uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite apie 1,5-2 valandas (kol jautiena suminkštės). Jei reikia, troškinimo metu įpilkite į keptuvę dar šiek tiek vandens.
- Nulupkite bulves. Kai jautiena suminkštės, sudėkite stambiais kubeliais supjaustytas bulves ir griežinėliais supjaustytas morkas, įberkite druskos, išmaišykite ir dar 10 minučių troškinkite kartkartėmis pamaišydami.
- Paprikas nuplaukite, išimkite sėklas, supjaustykite mažais gabalėliais, suberkite į keptuvę, įpilkite apie 700 ml virinto vandens, užvirinkite, jei reikia, įberkite daugiau druskos. Uždenkite keptuvę dangčiu ir virkite jautienos guliašo sriubą ant mažiausios ugnies 15 minučių.
- Išjunkite kaitinimą. Palikite guliašą 10 minučių po dangčiu, tada patiekite jį lėkštėje.
- Vengriška jautienos guliašo sriuba būna labai skani, kvapni ir soti.
- Mėgaukitės!
Daugiau
Šiandien noriu pasiūlyti skanaus naminio guliašo receptą – švelnios mėsos troškinį tirštame padaže. Tradiciškai guliašas priklauso vengrų virtuvei, o įdomiausia – sriubų kategorijai. Mūsų šeimininkės pagamino šį patiekalą pagal vengrų pavyzdį ir perdarė jį savaip, todėl dabar guliašą žinome kaip antrąjį patiekalą ☺
O dabar pereikime nuo teorijos prie praktikos! Jautiena dažnai naudojama jautienos guliašui gaminti namuose, tačiau reikėtų atsižvelgti į tai, kad jautiena troškinsis ilgiau nei kitų rūšių mėsa. Puikus guliašas gaminamas iš kiaulienos, beje, jis išverda greičiau nei jautienos guliašas, o mėsa būna labai minkšta. Jį taip pat galima gaminti su vištiena – šį gana dietinį ir gana biudžetinį variantą galima įtraukti į savaitės ar mėnesio valgiaraštį ir reguliariai gaminti šį patiekalą, patiekti jį su įvairiais garnyrais. O mėsos guliašą gardinti bulvių koše yra labai gerai, galbūt guliašas su bulvių koše yra idealus! Ryžiai arba makaronai taip pat yra geras garnyras. O dar geriau – kaitaliokite garnyrus, kad niekas nesusimąstytų, jog kas antrą dieną ant jūsų stalo tas pats guliašas, tik su skirtingais padažais, o tiksliau – su skirtingais garnyrais .
Taigi, štai skanus naminis guliašas tirštame pomidorų padaže, tiesiog skanus! Tai greitai ir lengvai pagaminama!