Cukinija su faršu

Orkaitėje su faršu keptos cukinijos yra labai sotus ir maistingas patiekalas. Be to, jis gali sutaikyti aistringiausius daržovių mylėtojus su užkietėjusiais mėsos valgytojais, kurie mano, kad be tiršto komponento visos sodo dovanos yra visiškai nenaudingos.

Žinoma, šis receptas netiks vegetarams, bet jei nesate linkę į rimtus mitybos apribojimus, patikrinkite mūsų idėją praktiškai. Švelnaus cukinijos minkštimo derinys su malta mėsa, pomidorais ir sūriu yra gardus klasikinis patiekalas, kurio variacijos jau daugelį metų persekioja profesionalius virėjus. Jie nenuilstamai išradinėja naujus derinius, kartais gana egzotiškus. Na, o šiandien siūlome atsisakyti tradicinių cukinijų, keptų su malta mėsa orkaitėje, ir paruošti jas pagal šį receptą. Bus skanu!

Cukinija su faršu SUDEDAMOSIOS DALYS

  • vidutinio dydžio cukinijos, sveriančios apie 300 g – 4 vnt.
  • vištienos minkštimo (jautienos kiaulienos) – 500 g
  • didelis svogūnas – 1 vnt.
  • česnako – 2 skiltelės
  • vidutinio dydžio pomidorų – 2 vnt.
  • sviesto – 40 g
  • šviežiai maltos žiros – 1/2 šaukštelio
  • kietojo sūrio – 100 g
  • druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų – pagal skonį

1 žingsnis – Cukinija su faršu paruošimas

Paruoškite ingredientus. Cukinijas nuplaukite ir perpjaukite išilgai per pusę. Šaukštu atsargiai pašalinkite dalį minkštimo nuo vidurio, kad sienelės būtų maždaug 1 cm storio.

2 veiksmas

Vištieną (kiaulieną, jautieną) pertrinkite per mėsmalę su dažnomis grotelėmis. Sumalkite minkštimą, kurį išpjovėte iš cukinijos vidurio. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną bei česnaką. Nuplaukite pomidorus ir supjaustykite labai mažais kubeliais.

3 veiksmas

Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite svogūną su česnaku ir maišydami 5 minutes pakepinkite ant mažos ugnies. Sudėkite gautą maltą mėsą. Padidinkite ugnį ir kepkite, mentele išdaužydami gumulėlius, kol pasikeis spalva.

4 veiksmas

Į keptuvę su malta mėsa sudėkite supjaustytas cukinijas ir pomidorus. Maišydami virkite ant vidutinės ugnies 10 minučių. Pagal skonį pagardinkite kmynais, druska ir pipirais.

5 veiksmas

Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Sudėkite cukinijų puseles ant kepimo skardos arba į lėkštę. Paruoštą maltos mėsos įdarą padalykite su daržovėmis. Išlyginkite šaukšto nugarėle.

6 veiksmas

Sūrį sutarkuokite vidutinio storio tarka. Pabarstykite cukinijas malta mėsa. Kepkite orkaitėje apie 20-30 minučių, kol viršus taps auksinės spalvos. Patiekite karštas ant stalo. Galite pabarstyti smulkintomis žolelėmis ir Cukinija su faršu paruošta.

NAUDINGAS PATARIMAS

Žinoma, orkaitėje su faršu  keptų cukinijų kepimui galite naudoti jau paruoštą maltą mėsą. Tačiau geriau pasigaminti patiems, tiesiog nusipirkus gerą mėsos gabalą (vištienos mėsos) ir sumalus jį naminiu mėsmale (blenderiu).

BEJE

Tokiu pat būdu galite įdaryti ne tik cukinijas, bet ir saldžiąsias paprikas, pomidorus, baklažanus. Eksperimentuokite su sūriu, naudodami įvairių rūšių sūrį, įskaitant suluguni, mocarelą ar net paprastą lydytą sūrį.

Cukinijų nauda sveikatai

Cukinijos – kulinarinis produktų pasaulio chameleonas – garsėja savo universalumu. Švelnus šio vasaros moliūgo skonis puikiai dera su įvairiais receptais. Daugelis entuziastų cukinijas vertina už tai, kad jos turi mažai kalorijų ir daug maistingųjų medžiagų.

Nors cukinija dažnai laikoma ir vartojama kaip daržovė, techniniu požiūriu ji yra vaisius. Kaip vasarinio moliūgo veislė, ji renkama ir valgoma dar nesubrendusi. Tuo ji skiriasi nuo kitų moliūgų rūšių, kaip ir minkšta žievele.

Cukinijos yra kilusios iš Centrinės Amerikos ir Meksikos, tačiau jau daugelį šimtmečių jos yra neatsiejama įvairių pasaulio šalių virtuvių dalis. Pailgos moliūgų veislės Italijos virtuvėse pradėtos naudoti jau 1600 m., tačiau pirmasis šio produkto apibūdinimas pavadinimu „cukinija” pasirodė tik 1900 m. pradžioje.

Sveikatos privalumai

Cukinijose gausu svarbių vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Joje yra daug skaidulinių medžiagų ir mažai kalorijų. Pluoštinės medžiagos atlieka svarbų vaidmenį virškinimo procese ir gali sumažinti tikimybę patirti įvairių virškinimo trakto problemų.

Vėžio prevencija

Cukinijose yra zeaksantino ir keleto kitų junginių, kurie gali būti svarbūs užkertant kelią oksidaciniam stresui. Tai savo ruožtu gali sumažinti tikimybę susirgti vėžiu.

Cukrinio diabeto prevencija ir valdymas

Cukinijose gausu vitamino B6. Tyrimai rodo, kad šis vitaminas gali padėti reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Šis vitaminas gali net apsaugoti nuo diabeto.

Geresnė akių sveikata

Tokie junginiai kaip liuteinas ir zeaksantinas saugo akies ląsteles filtruodami mėlynos šviesos bangas. Maistas, kuriame gausu šių junginių, gali sumažinti kataraktos ar kitų su akimis susijusių sveikatos problemų riziką.

Mityba

Cukinijose gausu antioksidantų, įskaitant liuteiną ir zeaksantiną. Nepaisant to, kad cukinijos turi daug svarbių maistinių medžiagų, jose mažai kalorijų, riebalų ir cukraus.

Cukinijos dažnai naudojamos kaip makaronų ar kitų daug angliavandenių turinčių ingredientų pakaitalas. Nors tai gali gerokai sumažinti patiekalo kaloringumą, receptuose su cukinijomis vis tiek gali būti daug kalorijų ir riebalų turinčių padažų.

Dar viena potenciali priežastis susirūpinti: alergija cukinijoms yra stebėtinai dažna. Simptomai, be kita ko, gali būti viduriavimas ir pykinimas.

Kaip paruošti cukinijas?

Cukinijų dažnai galima įsigyti maisto prekių parduotuvėse ir ūkininkų turguose. Prekybos centruose cukinijų galima rasti šviežių arba šaldytų, įvairiais pavidalais, įskaitant pjaustytas arba plonomis juostelėmis, vadinamomis „zoodles”.

Daugelis žmonių mieliau augina cukinijas daržuose, nes tai labai atsparūs moliūgai. Geriausia jas sodinti tokiose vietose, kur per dieną bent šešias valandas šviečia saulė. Dideliam derliui išauginti reikia nedaug pastangų, nors tokios sąlygos kaip per didelė kaitra ar ribota drėgmė gali lemti šiek tiek kartoką skonį.

Laikomos šaldytuve plastikiniame maišelyje cukinijos paprastai gali išsilaikyti iki vienos savaitės. Šaldiklyje jos taip pat gali išsilaikyti iki trijų mėnesių.

Nesvarbu, ar cukinijas auginate, ar perkate, nedvejodami pasinaudokite toliau pateiktomis idėjomis, kad jas panaudotumėte gardiems užkandžiams ar patiekalams gaminti:

Iš pieno, sūrio ir miltų pagaminkite padažą, į kurį galima įberti cukinijų, kad jos taptų mažiau angliavandenių turinčiu makaronų su sūriu pakaitalu.

Mėgaukitės cukinijomis su humusu arba graikiško jogurto padažu.

  • Įmaišykite cukinijų makaronus į mėgstamą makaronų padažą. Pridėkite mocarelos sūrio ir dešrelių trupinių, kad būtų daugiau skonio.
  • Cukinijų įmaišykite į bet kokią daržovių mišrainę. Pagardinkite sojų padažu arba austrių padažu.
  • Paruoškite sūrių kiaušinių apkepą, į kurį įeina kubeliais supjaustytos cukinijos.
  • Į pikantišką blynų mišinį, į kurį taip pat galima dėti svogūnų ir sūrio, įdėkite tarkuotos cukinijos.
  • Tarkuotų cukinijų dėkite į sojų, avinžirnių ar pupelių daržovių mėsainius.
  • Sumaišykite cukiniją į sveiką kokteilį su migdolų pienu, bananu ir mėlynėmis.

Parašykite komentarą