Neseniai gaminau „tinginį” meringą su grietine. Jis tingus, nes gaminamas be plutos iškočiojimo, o tešla užmaišoma per kelias minutes. Tortas didelis, gražus ir labai skanus. Šį pyragą, kaip ir įprastą meduolį, reikia gerai išmirkyti šaldytuve. Pjūvis labai gražus, o skonis nenusileidžia klasikinei medaus spalvos versijai. Toks naminis pyragas papuoš ir šventinį stalą, ir kasdienį arbatos vakarėlį.
Sudedamosios dalys
Norint paruošti „Medovik” be plutos su grietine, mums reikės:
- Tešlai:
- Sviestas – 200 gr;
- miltai – 360 gr;
- cukraus – 200 gr;
- medaus – 160 gr;
- kiaušinis – 6 vnt;
- sodos – 2 šaukšteliai;
- 9% acto – 1 valgomasis šaukštas.
- Kremui:
- 20 % riebumo grietinė – 800 g;
- cukraus – 200 gr.
Metodas
- Paruoškite minkymui skirtus ingredientus.
- Ištirpinkite sodą su actu.
- Medų supilkite į puodą. Kaitinkite ant silpnos ugnies, kol medus ištirps, tada supilkite sodą.
- Įmaišykite medų ir sodą, kai mišinys pradės putoti ir padidės jo tūris.
- Įdėkite sviesto. Maišykite, kol sviestas ištirps.
- Kai masė vėl pakils, nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite medaus mišiniui šiek tiek atvėsti.
- Dubenyje sumaišykite kiaušinius ir cukrų.
- Kiaušinius ir cukrų 5 minutes plakite mikseriu.
- Supilkite medaus mišinį.
- Mišinį sumaišykite maišytuvu.
- Palaipsniui plaktuvu įmaišykite miltus.
- Tešla nebus tokia tiršta kaip blynų tešla.
- Išklokite dvi kepimo skardas (mano kepimo skardos matmenys 40 cm x 50 cm) silikoniniais lakštais (arba pergamentu). Padalykite tešlą į 2 dalis ir sudėkite ant padėklų. Atsargiai tolygiai paskirstykite tešlą.
- Kepkite medaus pyragėlius 15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
- Kremui sumaišykite grietinę ir cukrų, išmaišykite šaukštu ir palikite 15 minučių, kad pakiltų.
- Leiskite paruoštiems pyragaičiams visiškai atvėsti, tada supjaustykite juos ilgomis juostelėmis.
- Surinkite medaus pyragą, suderindami pyragų storį (nes kiekvienas pyragas yra skirtingo storio). Nupjaukite sausus kraštus ir palikite pabarstymui.
- Išimkite surinktą tortą ir, pradėdami nuo apačios, aptepkite meduolio pluteles grietine ir vėl sudėkite tortą.
- Sudėtą tortą visiškai aptepkite kremu. Dėkite į šaldytuvą porai valandų.
- Likusią pyrago dalį sutrupinkite į trupinius, kad galėtumėte apibarstyti.
- Apibarstykite pyragą trupiniais ir palikite šaldytuve per naktį.
- Papuoškite tortą (aš jį papuošiau šviežiomis uogomis). Tortas tikrai gražus.
- Į stalą patiekite skaniausią pyragą. „Medaus pyragą” su grietine galite pasigaminti paprasčiausiai iškočiodami pyragą be jokių mentelių.
- Mėgaukitės arbatos gėrimu!