Skanūs bulvių patiekalai: 7 paprasti receptai
Iki XVII a. žmonės kažkaip išsiversdavo su grūdais ir duona, tačiau šiandien be bulvių neįsivaizduojame savo kasdienio valgiaraščio. Vienu ar kitu pavidalu mėgstami šakniavaisiai yra naudojami įvairiuose patiekaluose ir yra universalus garnyras. Bulvių košė, kaimiškos bulvės, blyneliai – visa tai jau perėjome ir išragavome. Metas sužinoti kitų paprastų bulvių receptų visai šeimai. Jie padės paįvairinti namų valgiaraštį ir padaryti pietus ar vakarienę skanius bei jaukius!
Troškinys su čeburekais
Bulvių užkepėlė – tai prancūziško stiliaus troškinys, kuris pažįstamą patiekalą atveria iš naujos pusės. Aktyvaus gaminimo trukmė – 25 minutės.
Sudedamosios dalys:
- Sudedamosios dalys: bulvės – 6 vnt.
- česnakas – 3 skiltelės
- grietinėlės – 300 ml
- sūrio – 100 g
- sviesto – 20 g
- muskato riešutas – 1 žiupsnelis
- druskos – pagal skonį
- juodųjų pipirų – pagal skonį
Gaminimo būdas:
- Bulves nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonais apskritimais.
- Supilkite grietinėlę į nedidelį puodą, pastatykite ant ugnies. Įdėkite smulkinto česnako, muskato riešuto, druskos ir pipirų. Išmaišykite ir užvirinkite. Nuimkite nuo ugnies.
- Kepimo indą ištepkite sviestu. Per visą formą išdėliokite bulvių griežinėlius, juos uždenkite, pasūdykite ir užpilkite kreminės masės.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 30-40 minučių 180 °C temperatūroje. Likus 10 minučių iki kepimo pabaigos, bulvių apkepą apibarstykite tarkuotu sūriu.
Ši užkepėlė pradžiugins jus išskirtiniu harmoningu skoniu!
Bulvių akordeonas
Tokių orkaitėje su prieskoniais keptų bulvių net nereikia lupti. Pagardinkite jas šonine arba sūriu, priklausomai nuo to, kas yra šaldytuve.
Ingredientai:
- Bulvės – 6 vnt.
- Provanso žolelių – 2 žiupsneliai
- česnako – 1 skiltelė
- druskos – pagal skonį
- juodųjų pipirų – pagal skonį
- alyvuogių aliejaus – 1 valgomasis šaukštas. l.
- žaliasis svogūnas – 1 plunksnelė
Gaminimo būdas:
- Gerai nuplaukite bulves kempine.
- Iš viršaus, nesiekiant krašto, padarykite bet kokio storio pjūvius.
- Pasūdykite, papipirinkite, pabarstykite Provanso žolelėmis. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Susmulkinkite česnaką ir taip pat pridėkite prie bulvių.
- Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi arba folija. Išdėliokite bulves.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje 45 minutes 190 °C temperatūroje.
Patiekite su mėsa su šviežiomis daržovėmis, pabarstytą žaliaisiais svogūnais.
Liepsnos kroketai
Traškūs bulvių kroketai yra vienas apetitiškiausių patiekalų vaikams ir suaugusiesiems. Juos galima patiekti su bet kokiu padažu, geriausiai tinka kreminis su sūriu.
Sudedamosios dalys:
- bulvės – 3 vnt.
- kiaušinių tryniai – 2 vnt.
- sviesto – 1 valg. š.
- miltai – 50 g
- kiaušinių baltymai – 2 vnt.
- malti krekeriai – 50 g
- augalinio aliejaus – 4 valg. š.
- druskos – pagal skonį
- juodųjų pipirų – pagal skonį
Gaminimo būdas:
- Bulves išvirkite, nulupkite ir pertrinkite per sietelį.
- Sudėkite kiaušinių trynius, suminkštintą sviestą ir išplakite mikseriu. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Suformuokite tokius pat nedidelius rutuliukus.
- Apvoliokite juos miltuose, kiaušinio baltymuose, o tada – maltuose džiūvėsėliuose.
- Kepkite kroketus dideliame kiekyje augalinio aliejaus, kol suminkštės, ir dėkite ant popierinio rankšluosčio.
Patiekite su mėgstamu padažu!
Alternatyvūs zrazai
Bulvių zrazai tęsia skanių fantazijų reitingą. Jei iš anksto išsivirsite bulvių ir vištienos filė, patiekalą pagaminsite gana greitai.
Sudedamosios dalys:
- virtos bulvės – 1 kg
- vištienos kiaušinių – 2 vnt.
- vištienos filė – 300 g
- morkų – 1 vnt.
- svogūnas – ½ vnt.
- pievagrybiai – 250 g
- grietinės – 3 valg. š. l.
- sojų padažas – 2 valg. š.
- augalinio aliejaus – 2 valg. š.
- druskos – pagal skonį
Gaminimo būdas:
- Virtas bulves sutrinti, sumaišyti su kiaušiniais, druska. Išvirkite iki vientisos masės.
- Vištienos filė išvirti, pertrinti per mėsmalę.
- Iš tarkuotų morkų ir smulkintų svogūnų padarykite apkepą. Atskirai pakepinkite smulkintus grybus, kol suminkštės.
- Viską sumaišykite su malta mėsa. Įdėkite grietinės, sojų padažo, druskos pagal skonį. Troškinkite keptuvėje 10 minučių.
- Iš bulvių masės suformuokite vienodo dydžio rutuliukus ir iškočiokite.
- Į kiekvieno paplotėlio vidurį dėkite po 1 valg. š. l. įdaro ir suformuokite zrazus.
- Kepkite pusgaminius augaliniame aliejuje po 3 min. iš kiekvienos pusės.
Bulvių zrazy ypač tinka su grietine arba pomidorų padažu.
Spindintys tortai
Greitai paruošiami bulvių pyragaičiai pradžiugins visus be išimties namiškius.
Ingredientai:
- kefyras – 200 ml
- kvietinių miltų – 350 g
- vištų kiaušinių – 1 vnt.
- druskos – 2 žiupsneliai
- virtų bulvių – 4 vnt.
- kietasis sūris – 150 g
- žalumynų – pagal skonį
- augalinio aliejaus – 2 valg. š.
Gaminimo būdas:
- Dubenyje sumaišykite kefyrą, miltus, kiaušinį ir druską. Užminkykite tešlą.
- Virtas bulves ir kietąjį sūrį sutarkuokite stambia tarka. Susmulkinkite žalumynus. Viską sumaišykite, įdarą pasūdykite.
- Iš tešlos suformuokite nedidelius pyragėlius, į vidurį dėkite bulvių ir sūrio įdaro, suspauskite į kamuoliuką.
- Atsargiai iškočiokite naujus paplotėlius ir kepkite po 4 minutes iš abiejų pusių, kol suminkštės. Nepamirškite keptuvės patepti aliejumi.
Geresnio skanėsto didelei draugiškai kompanijai neįsivaizduojate!
Daugiašoniai kotletai
Jei nuo vakarykštės tyrės liko šiek tiek bulvių, iš jos greitai paruošite puikius bulvių paplotėlius.
Ingredientai:
- bulvių košė – 350 g
- sūrio – 150 g
- petražolių – 1 ryšulėlis
- druskos – pagal skonį
- miltai – 50 g
- vištų kiaušiniai – 1 vnt.
- džiūvėsėliai – 70 g
- daržovių mažai – 2 valg. š. l.
- ciberžolės – ½ šaukštelio
Gaminimo būdas:
- Sutarkuokite sūrį, susmulkinkite petražoles. Sumaišykite su bulvių koše, pagal skonį įberkite prieskonių.
- Pasirūpinkite, kad masė taptų vientisa, ir suformuokite iš jos apvalius kotletukus.
- Apvoliokite juos miltuose, kiaušinyje, o tada džiūvėsėliuose.
- Kepkite keptuvėje, įpylus augalinio aliejaus, po 5 min. iš kiekvienos pusės, kol taps auksinės spalvos.
Fantazuodami su skirtingais priedais, kaskart savo šeimą galite pradžiuginti vis naujais bulvių kotletų variantais kiekvienam skoniui.
rudens kepsniai
Spalis vis dar lepina mus gražiomis dienomis. Tai puiki proga surengti iškylą gamtoje ir pradžiuginti šeimą bulvių šašlykais. Juos galima kepti kartu su dešrelėmis arba sezoninėmis daržovėmis – rinkitės pagal nuotaiką.
Ingredientai:
- bulvių – 7 vnt.
- dešrelės – 3 vnt.
- druskos – pagal skonį
- džiovintų rozmarinų – 2 žiupsneliai
Gaminimo būdas:
- Nulupkite nedideles bulves ir supjaustykite 8 mm storio griežinėliais.
- Dešreles taip pat nuvalykite ir supjaustykite taip pat.
- Pakaitomis ant medinių iešmelių suverkite apvalius bulvių ir dešrelių gabalėlius, pabarstykite druska, rozmarinais ir suvyniokite į foliją.
- Tokios formos kebabus kepkite ant grotelių 20-25 minutes, kartkartėmis apversdami.
Šie kebabai gali būti verti pažymėti iškylų sezono pabaigą.
Skanių bulvių idėjų užtektų didelei kulinarijos knygai! „Valgyk namuose” receptų skyriuje taip pat yra daug įdomių variacijų šia tema. Be abejo, jūsų kulinarinėje kolekcijoje taip pat yra mėgstamiausių bulvių patiekalų, kuriais esate pasirengę pasidalyti su kitais svetainės naudotojais.