Duona kepimo rankovėje orkaitėje

Jau seniai norėjau išbandyti duoną, keptą orkaitės rankovėje, bet vis nedrįsau. Ir štai dabar man pavyko! Tai nuostabi, nerealiai puri ir skani duona! Viskas pavyksta puikiai! Duonos tekstūra labai panaši į raugintos duonos tekstūrą. Kildinti duoną iš rūgpienio yra sudėtinga ir užtrunka visą dieną. Pagal šį receptą raugintos duonos kepimas yra paprastas – vakare užmaišote tešlą, o ryte ją iškepėte. Plona ir labai traški plutelė, o minkštimas turi nemažai skylučių. Apskritai rekomenduoju šį receptą 100%!

Sudedamosios dalys

Norint paruošti duoną kepimo rankovėje orkaitėje, reikės:

  • aukščiausios rūšies miltų – 450 g (tešlai) + 100-120 g (duonai formuoti);
  • sausos greito paruošimo mielės – 5 gr
  • druskos – 9 gr;
  • kambario temperatūros vandens – 320-350 ml.

Maisto gaminimo procesas

  1. Tešlą geriau minkyti vakare. Vakare į dubenį supilkite persijotus 450 g miltų, suberkite druską ir sausas mieles.
  2. Padarykite nedidelį įdubimą ir palaipsniui pilkite šiltą vandenį (vandens temperatūra turi būti apie 40 laipsnių), šaukštu minkydami tešlą.
  3. Tešla turi būti šiek tiek tirštesnė už blynų tešlą. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palikite 2 valandas kambario temperatūroje. Per šį laiką tešla pakils tiek, kiek pakils, priklausomai nuo aplinkos temperatūros. Tada tešlą įdėkite į šaldytuvą per naktį (iki ryto).
  4. Ryte ištraukite tešlą, kai jos tūris pakankamai padidėja (3 kartus), palikite ją 1-2 valandas kambario temperatūroje. Tešla pakils nedaug, bet bus matomi burbuliukai.
  5. Ant stalo paviršiaus pabarstykite 100-120 g miltų, paskleiskite skystą tešlą, pamatysite, kad ji „kvėpuoja”, beveik visoje tešloje bus burbuliukų.
  6. Pabarstykite tešlą miltais, ištieskite ją į stačiakampį ir greitai pradėkite vynioti.
  7. Gerai užspauskite kraštus viršuje ir šonuose.
  8. Atsargiai įdėkite duonos kepalą į kepimo rankovę siūle žemyn, padarykite gilias įpjovas duonos viršuje ir šiek tiek pabarstykite miltais. Kruopščiai suriškite rankovės kraštus. Dėkite duoną su rankovėmis ant kepimo skardos (arba skardos) ir palikite šiltoje vietoje 30 minučių. Kepkite duoną iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių, tada pakelkite temperatūrą iki 220 laipsnių ir kepkite dar 10 minučių. Ištraukę duoną iš orkaitės, nupjaukite rankovę ir duoną atlaisvinkite.
  9. Atvėsinkite orkaitės kepimo rankovėje iškeptą prašmatnią duoną ant grotelių ir galite patiekti. Pažiūrėkite, kokia yra akyta trupinių struktūra.
  10. Gero apetito!

 

Parašykite komentarą