8 puikios cukinijų salotos žiemą
Su pomidorais, paprikomis, morkomis, ryžiais, pomidorų pasta ir kt.
Salotoms skirtus stiklainius ir dangtelius pirmiausia reikia sterilizuoti . Suvyniotus ruošinius reikia apversti, apvynioti kuo nors šiltu, atvėsinti ir perkelti į vėsią tamsią vietą.
1. Cukinijų salotos žiemai su pomidorais ir paprikomis
Ingredientai
- 1½ kg cukinijų (nuluptų daržovių svoris);
- 1½ kg paprikos (nuluptų daržovių svoris);
- 2 kg pomidorų;
- 200 ml augalinio aliejaus;
- 100 g cukraus;
- 2 šaukštai druskos;
- 100 ml obuolių sidro acto.
Gaminimas
Cukiniją, nuluptą nuo odelės ir sėklų, padalykite į nedidelius kubelius. Paprikas – taip pat be sėklų – supjaustykite kubeliais arba juostelėmis. Pomidorus pertrinkite per mėsmalę arba susmulkinkite blenderiu .
Pomidorų tyrę supilkite į puodą ir ant vidutinės ugnies užvirinkite. Sudėkite supjaustytas daržoves, sviestą, cukrų ir druską. Išmaišykite ir virkite 15-20 minučių. Baigiant virti įpilkite acto.
Salotas padalykite į 1 litro talpos stiklainius ir užsukite dangteliais. Keptuvės dugną uždenkite rankšluosčiu, sudėkite ten stiklainius ir pripilkite vandens iki pečių. Ant mažos ugnies užvirinkite skystį ir sterilizuokite 20 minučių. Jei visi indai netelpa, padarykite kelis kartus. Suvyniokite salotas.
2. Cukinijų salotos žiemai su paprikomis, pomidorais, česnakais ir petražolėmis
Ingredientai
- 1 kg pomidorų;
- 200 g petražolių;
- 2 galvutės česnako;
- 3 kg cukinijų (nuluptų daržovių svoris);
- 1 kg paprikų (nuluptų daržovių svoris);
- 80 g druskos;
- 200 g cukraus;
- 350 ml augalinio aliejaus;
- 100 ml acto 9 %;
- 12 juodųjų pipirų grūdelių;
- 5 žirneliai kvapiųjų pipirų.
Gaminimas
Pomidorus, petražoles ir česnaką pertrinkite per mėsmalę ir suberkite į puodą. Nuluptas cukinijas ir kietas sėklas bei bulgariškus pipirus be sėklų supjaustykite nedideliais kubeliais.
Į pomidorų, prieskoninių žolelių ir česnakų tyrę įpilkite druskos, cukraus, aliejaus, acto, juodųjų ir kvapiųjų pipirų. Užvirinkite ant vidutinės ugnies.
Sudėkite supjaustytas daržoves ir virkite retkarčiais pamaišydami 1 valandą. Sudėkite salotas į stiklainius ir suvyniokite.
3. Cukinijų salotos žiemai „Tešino kalba” su pipirais, česnakais ir pomidorų pasta
Ingredientai
- 3 kg cukinijų (nuluptų daržovių svoris);
- 6 didelių raudonųjų paprikų ;
- 3-4 galvutės česnako;
- 1-1½ valgomojo šaukšto druskos;
- 170 g cukraus;
- 230 ml augalinio aliejaus;
- 200 g pomidorų pastos;
- 1 valgomasis šaukštas acto esencijos.
Gaminimas
Nuluptas ir kietas cukinijų sėklas supjaustykite kubeliais arba nedideliais kubeliais. Nuluptą papriką ir česnaką pertrinkite per mėsmalę.
Paruoštus ingredientus sudėkite į puodą. Suberkite druską, cukrų, sviestą, pomidorų pastą ir išmaišykite. Virkite 40-50 minučių ant vidutinės ugnies.
Likus 10 minučių iki virimo pabaigos supilkite actą. Jei norite, kad salotos būtų dar aštresnės, česnaką galite įmesti ne virimo pradžioje, o kartu su actu. Sudėkite salotas į stiklainius ir suvyniokite.
4. Cukinijų salotos žiemai su ryžiais, pomidorais, svogūnais, morkomis ir paprikomis
Ingredientai
- 1 puodelis (250 ml) ryžių
- 500 ml vandens;
- 600 g svogūnų;
- 180 ml augalinio aliejaus;
- 600 g morkų;
- 600 g paprikos (nuluptų daržovių svoris);
- 1 300 g pomidorų;
- 2½ valgomojo šaukšto druskos;
- 2½ valgomojo šaukšto cukraus;
- 2½ kg cukinijų (nuluptų daržovių svoris);
- 5 skiltelės česnako;
- 3 šaukštai acto 9 %.
Gaminimas
Ryžius nuplaukite , sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu. Užvirinkite ant vidutinės ugnies ir virkite kelias minutes. Nuimkite nuo ugnies ir palikite uždengtus, kol ruošite likusius produktus. Grūdai turi būti šiek tiek neišvirę.
Supjaustykite svogūną mažomis juostelėmis ir sudėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Kepkite apie 10 minučių ant vidutinės ugnies, kol taps permatomas. Supilkite stambia tarka sutarkuotas morkas ir kepkite dar 10 minučių.
Papriką supjaustykite kubeliais ir sudėkite į keptuvę. Troškinkite 10 minučių. Pomidorus padalykite į mažus gabalėlius ir sudėkite į atskirą didelį puodą. Įdėkite ten kepti ir padėkite ant ugnies vietoj keptuvės.
Pagardinkite daržoves druska ir cukrumi ir troškinkite, kol pomidorai išleis sultis. Nuluptas cukinijas ir sėklas supjaustykite kubeliais ir sudėkite į puodą.
Po 15 minučių sudėkite kruopas, smulkintą česnaką ir actą. Jei ryžiuose liko vandens, nusunkite jį. Išmaišykite ir virkite dar porą minučių. Salotas padalykite į stiklainius ir suvyniokite.
5. Cukinijų salotos žiemai su morkomis, pomidorų pasta ir kečupu
Ingredientai
- 1½ kg nedidelių cukinijų;
- 2 morkos;
- 1 svogūnas;
- 3 šaukštai pomidorų pastos;
- 250 ml vandens;
- 2 šaukštai cukraus;
- 1 valgomasis šaukštas druskos;
- 80 ml augalinio aliejaus;
- 250 g čili kečupo ;
- 1 nedidelė česnako galvutė;
- 50 ml acto 9 %;
Gaminimas
Cukiniją supjaustykite 5 milimetrų pločio griežinėliais. Korėjietiškam variantui morkas sutarkuokite. Svogūną padalykite pusžiedžiais.
Sudėkite cukinijas, svogūnus ir morkas į keptuvę. Pomidorų pastą atskieskite vandeniu ir užpilkite ant daržovių. Įberkite cukraus, druskos, sviesto ir kečupo. Išmaišykite ir palikite 5 minutes.
Mišinį užvirinkite ant vidutinės ugnies. Maišydami virkite 30-35 minutes. Likus 5 minutėms iki proceso pabaigos, įpilkite per presą pertrintą česnaką ir actą. Sudėkite salotas į stiklainius ir suvyniokite.
6. Cukinijų salotos žiemai su morkomis, svogūnais, česnakais, petražolėmis ir pomidorų pasta
Ingredientai
- 1½ kg cukinijų (nuluptų daržovių svoris);
- 500 g svogūnų;
- 500 g morkų ;
- 200 ml augalinio aliejaus;
- 250 ml vandens;
- 50-100 g petražolių;
- 3 šaukštai pomidorų pastos;
- 2 galvutės česnako;
- 1 valgomasis šaukštas druskos;
- 1 valgomasis šaukštas cukraus;
- 1 aštrioji paprika – nebūtina;
- 50 ml acto 9 %.
Gaminimas
Nuluptas cukinijas ir sėklas supjaustykite nedideliais kubeliais ir sudėkite į puodą. Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutarkuokite morkas stambia tarka.
Svogūną pakepinkite nedideliame kiekyje augalinio aliejaus, kol įgaus auksinę spalvą. Tada atskirai pakepinkite morkas aliejuje, kol suminkštės. Perkelkite daržoves į dubenį su cukinijomis.
Supilkite likusį aliejų ir vandenį. Maišydami virkite ant vidutinės ugnies 20 minučių. Sudėkite smulkintas petražoles, pomidorų pastą, smulkintą česnaką, druską ir cukrų. Galite įmesti smulkiai supjaustytą aštriąją papriką .
Išmaišykite ir virkite dar 10 minučių ant silpnos ugnies. Supilkite actą, pavirkite dar porą minučių ir paskirstykite į stiklainius. Suvyniokite ruošinius.
7. Cukinijų salotos žiemai su morkomis, petražolėmis ir krapais
Ingredientai
- 1 morkos;
- 2 šaukštai vandens;
- 120 ml augalinio aliejaus;
- 2 kg cukinijų (nuluptų daržovių svoris);
- 5 skiltelės česnako;
- 70-100 g krapų;
- 70-100 g petražolių ;
- 1½ valgomojo šaukšto druskos;
- 3 šaukštai cukraus;
- ½ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 120 ml acto 9 %.
Gaminimas
Morkas supjaustykite nedidelėmis lazdelėmis. Į įkaitintą keptuvę supilkite vandenį ir 1 valgomąjį šaukštą aliejaus iš viso. Įmeskite morkas ir kelias minutes troškinkite ant vidutinės ugnies.
Nuluptą cukiniją ir sėklas supjaustykite mažais gabalėliais. Susmulkinkite česnaką ir žoleles.
Sudėkite cukinijas į didelį dubenį. Suberkite druską, cukrų, juoduosius pipirus, česnakus ir actą ir išmaišykite. Supilkite aliejų, sudėkite žalumynus ir morkas ir dar kartą išmaišykite.
Uždengtą palikite marinuotis kambario temperatūroje 3 valandas, retkarčiais pamaišydami. Salotas kartu su skysčiu sudėkite į ½ l stiklainius ir užsukite dangteliais.
Puodo dugną išklokite rankšluosčiu ir sudėkite stiklainius. Pripilkite juos vandens iki pečių ir užvirinkite ant silpnos ugnies. Sterilizuokite 10 minučių ir išsukite.
8. Cukinijų salotos žiemai su morkomis ir paprikomis korėjiečių kalba
Ingredientai
- 800 g nedidelių cukinijų (nuluptų daržovių svoris);
- 200 g morkų;
- 1 didelė papriką;
- 3-4 skiltelės česnako;
- ¼ arbatinio šaukštelio maltų aštrių raudonųjų pipirų;
- ¼ arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų;
- 1 arbatinis šaukštelis maltos kalendros;
- 1 valgomasis šaukštas druskos;
- 2 valgomieji šaukštai cukraus;
- 50 ml augalinio aliejaus;
- 50 ml acto 9 %.
Gaminimas
Sutarkuokite cukiniją ir morką, kad pagamintumėte korėjietišką variantą . Bulgarišką papriką supjaustykite plonomis juostelėmis. Susmulkinkite česnaką.
Paruoštus ingredientus sudėkite į gilų indą. Suberkite raudonuosius ir juoduosius pipirus, kalendrą, druską ir cukrų ir išmaišykite rankomis. Supilkite aliejų ir actą ir dar kartą išmaišykite.
Palikite uždengtą 1 valandą kambario temperatūroje. Tada išpilstykite į ½ l talpos stiklainius ir užpilkite paskirtomis sultimis. Uždenkite indus dangteliais ir pastatykite į puodą, kurio dugnas uždengtas rankšluosčiu.
Pripilkite stiklainius vandens iki pečių ir pastatykite ant silpnos ugnies. Užvirinkite, sterilizuokite 10 minučių ir užsukite.