Keptuvėje kepti mieliniai plokštainiai yra labai skanus ir sotus kepinys. Šių bandelių skonis man asocijuojasi su vaikyste, kai mama jas kepdavo, o mes valgydavome su uogiene ar medumi ir gerdavome skanų naminį pieną. Dabar mama tokius plokštainius gamina anūkams, o aš – dukrai.
Sudedamosios dalys
Norint keptuvėje pasigaminti mielinių plokštainiukų, reikės:
- pieno – 200 ml;
- cukraus – 1 valgomasis šaukštas;
- druskos – žiupsnelis;
- kiaušinis – 1 vnt;
- miltai – 500-550 gr;
- šviežių mielių – 20 g;
- kepimui skirto aliejaus.
Maisto gaminimo procesas
- Pašildykite pieną iki kambario temperatūros. Įsitikinkite, kad jis yra šiltas, o ne karštas.
- Į pieną įmaišykite mieles ir cukrų ir palikite 10 minučių.
- Tada įmuškite kiaušinį ir įberkite žiupsnelį druskos. Gerai išmaišykite.
- Po truputį suberkite persijotus miltus ir išminkykite minkštą tešlą, kuri nelimpa prie rankų.
- Uždenkite dubenį su tešla rankšluosčiu ir palikite šiltoje, nuo skersvėjų apsaugotoje vietoje 1 valandai.
- Kai tešlos tūris padvigubės, galite pradėti su ja dirbti.
- Atitraukite tešlą ir padalykite ją į keturias lygias dalis. Tešlą iškočiokite į 1,5-2 cm storio apskritimą ir kiekvieną gabalėlį subadykite peiliu arba šakute. Palikite pakilti 5-7 minutes.
- Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir apkepkite kiekvieną tešlos gabalėlį iš abiejų pusių, kol apskrus.
- Kepdami lašinukus laikykite mažesnę nei vidutinę kaitrą, nes kitaip jie neiškeps ir viduje bus sudrėkę.
- Nukelkite keptuvėje iškeptas mielines plokštainio riekeles nuo ugnies ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad pašalintumėte riebalų perteklių. Patiekite karštą su pienu ir medumi.
- Gero apetito!