baklažanų salotos

10 baklažanų salotų, kurios privers jus naujai pažvelgti į šią daržovę

Baklažanai – tai ne tik troškiniai ir suktinukai. Čia pateikiami labai skanūs deriniai su kitomis daržovėmis, vištiena, sūriu, žuvimi ir grybais.

1. Baklažanų, pomidorų, sūrio ir graikinių riešutų salotos

Ingredientai

  • 2 baklažanai;
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus;
  • 2 šaukštai sojų padažo;
  • 1-2 skiltelės česnako;
  • sauja graikinių riešutų;
  • 3 pomidorai;
  • 150 g sūrio;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • kelios žaliųjų svogūnų šakelės.

Gaminimas

Baklažanus supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Kepkite retkarčiais pamaišydami apie 15 minučių. Supilkite sojų padažą, pakepkite dar porą minučių ir atvėsinkite.

Susmulkinkite česnaką ir riešutus. Pomidorus ir sūrį supjaustykite mažomis plonomis juostelėmis. Sumaišykite visus ingredientus, pabarstykite pipirais ir papuoškite smulkintais žaliaisiais svogūnais.

2. Salotos su baklažanais, paprikomis, granatais ir aštriu saldžiu padažu

Ingredientai

  • 1 baklažanas;
  • ½ citrinos;
  • ½ raudonosios aitriosios paprikos – nebūtina
  • ½ valgomojo šaukšto granatų sulčių;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • druskos – pagal skonį;
  • 4 vyšniniai pomidorai;
  • kelios žaliųjų svogūnų šakelės;
  • ½ raudonosios paprikos;
  • ½ žaliosios paprikos;
  • kelias šakeles mėtų;
  • ½ granato.

Gaminimas

Peiliu arba šakute baklažanuose padarykite keletą skylučių ir sudėkite ant folija išklotos kepimo skardos. Kepkite 200 °C temperatūroje 45-55 minutes, kol odelė susiraukšlės ir daržovė bus labai minkšta.

Kai baklažanai šiek tiek atvės, nulupkite juos ir perkelkite į sietelį. Lengvai paspauskite daržovę, kad išsiskirtų sulčių perteklius. Tada supjaustykite dideliais kubeliais į salotinę.

Sumaišykite citrinos sultis, be sėklų ir smulkiai supjaustytus čili pipirus, granatų sultis, susmulkintą česnaką, 1½ šaukšto alyvuogių aliejaus ir druską. Apšlakstykite baklažanus puse padažo.

Uždėkite pomidorų ketvirčius, pjaustytą svogūną ir kubeliais pjaustytą papriką. Supilkite likusį padažą ir išmaišykite. Papuoškite salotas smulkintomis mėtomis ir granatų sėklomis ir nepamirškite alyvuogių aliejaus.

3. Salotos su baklažanais ir vištiena

Ingredientai

  • 1 vištienos kojelė ;
  • druskos – pagal skonį;
  • 1 baklažanas;
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus;
  • 3 kiaušiniai;
  • ¼ svogūno;
  • ¼ ryšulėlio petražolių;
  • 2 šaukštai majonezo;
  • 1 arbatinis šaukštelis pomidorų pastos;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.

Gaminimas

Vištieną virkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Išimkite mėsą iš kojos ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

Nulupkite baklažaną ir supjaustykite mažais kubeliais. Sudėkite juos į keptuvę su įkaitintu aliejumi, pabarstykite druska ir kepkite kelias minutes, kol suminkštės. Kietai išvirkite kiaušinius .

Į salotinę sudėkite vištieną, baklažanus, vidutinio dydžio kiaušinius, smulkintą svogūną ir kapotas petražoles. Įpilkite majonezo, pomidorų pastos, druskos ir pipirų, išmaišykite ir padėkite salotas valandai į šaldytuvą.

4. Korėjietiškos baklažanų salotos

Ingredientai

  • 2 baklažanai;
  • druskos – pagal skonį;
  • 2 paprikos;
  • 1 svogūnas;
  • 2 morkos;
  • 4-5 česnako skiltelių;
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus;
  • 1 arbatinis šaukštelis cukraus;
  • 2 šaukštai sojų padažo;
  • 30 ml acto 9 %;
  • 1 arbatinis šaukštelis korėjietiškų morkų prieskonių;
  • kelios šakelės kalendros;
  • kelios šakelės baziliko;
  • 1 valgomasis šaukštas sezamo sėklų.

Gaminimas

Baklažaną supjaustykite plonomis ilgomis juostelėmis, pasūdykite ir palikite pusvalandžiui. Papriką supjaustykite plonomis juostelėmis, o svogūną – pusžiedžiais. Korėjietiškas morkas sutarkuokite ant tarkos . Susmulkinkite česnaką.

Baklažanus nuplaukite ir suberkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Kepkite retkarčiais pamaišydami apie 10-15 minučių. Sudėkite baklažanus ir šviežias daržoves į salotinę.

Suberkite cukrų, sojų padažą, actą ir morkų prieskonius. Kruopščiai išmaišykite ir 2 valandas palaikykite šaldytuve. Prieš patiekdami salotas apibarstykite smulkintomis žolelėmis ir sezamo sėklomis.

5. Baklažanų, kiaušinių ir pomidorų salotos

Ingredientai

  • 1 baklažanas;
  • 1 svogūnas;
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus;
  • 1 skiltelė česnako;
  • kelios šakelės krapų;
  • 2 kiaušiniai;
  • 3-4 vyšniniai pomidorai;
  • 1 valgomasis šaukštas majonezo ;
  • druskos – pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.

Gaminimas

Baklažanus supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, o svogūną – plonais pusžiedžiais. Įkaitinkite aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies ir lengvai pakepinkite svogūną. Tada prie svogūnų sudėkite baklažanus, sumažinkite ugnį ir kepkite dar kelias minutes, kol baklažanai paruduos ir suminkštės.

Sutrinkite česnaką plokščiąja peilio puse, suberkite į daržoves ir dar minutę patroškinkite. Nuimkite keptuvę nuo ugnies, suberkite smulkintus krapus ir išmaišykite. Kai daržovės atvės, išimkite iš jų česnaką.

Kietai išvirkite kiaušinius ir supjaustykite juos dideliais kubeliais. Pomidorus supjaustykite ketvirčiais. Kiaušinius ir visas daržoves sudėkite į salotinę, įpilkite majonezo, įberkite druskos ir pipirų ir išmaišykite.

6. Salotos su baklažanais, avinžirniais ir medaus bei citrinų padažu

Ingredientai

  • 2 baklažanai;
  • 6-7 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • druskos – pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 300 g konservuotų arba virtų avinžirnių ;
  • 1 ryšulėlis kalendros;
  • 1 raudonasis svogūnas;
  • 1 arbatinis šaukštelis paprikos;
  • 1 arbatinis šaukštelis maltų kmynų;
  • 1 arbatinis šaukštelis skysto medaus;
  • 1 citrina.

Gaminimas

Baklažaną supjaustykite plonais griežinėliais. Keptuvėje įkaitinkite 2-3 šaukštus aliejaus ir sudėkite daržoves. Pagardinkite druska ir pipirais ir kepkite, retkarčiais apversdami, kol suminkštės ir taps auksinės spalvos.

Baklažanų griežinėlius supjaustykite ketvirčiais. Į juos sudėkite avinžirnius, smulkintą kalendrą ir smulkiai supjaustytą svogūną.

Sumaišykite 4 valgomuosius šaukštus aliejaus, papriką, kmynus, medų ir visos citrinos sultis. Šiuo mišiniu užpilkite salotas ir kelias valandas palaikykite šaldytuve.

Salotas galite palikti visai nakčiai ar net dienai, tada ingredientai dar geriau pasisotins padažo aromatu ir skoniu.

7. Salotos su baklažanais, vištiena, kopūstais ir sezamų padažu

Ingredientai

  • 1 vištienos krūtinėlė;
  • druskos – pagal skonį;
  • 1 baklažanas;
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • ½ raudonosios paprikos;
  • 3 valgomieji šaukštai kedro riešutų;
  • ¼ kopūsto galvos;
  • 3 šaukštai sezamo sėklų;
  • 1 laimo;
  • 3-4 šaukštai vandens;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.

Gaminimas

Krūtinėlę virkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės. Baklažaną supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska ir palikite 20 minučių. Tada juos nuplaukite ir lengvai išspauskite iš jų skystį.

Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus ir lengvai apkepkite baklažanų griežinėlius iš abiejų pusių. Perkelkite juos į pergamentu išklotą kepimo skardą ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 15-20 minučių, kol suminkštės.

Atvėsusius baklažanus, krūtinėlę ir papriką supjaustykite nedideliais kubeliais. Lengvai paskrudinkite riešutus ir susmulkinkite kopūstą.

Blenderiu sumaišykite sezamo sėklas, laimo sultis, 2 šaukštus aliejaus, vandenį, druską ir pipirus iki vientisos masės. Sudėkite vištieną, daržoves ir riešutus į dubenį ir apšlakstykite sezamų padažu.

8. Baklažanų, konservuotos žuvies ir salierų salotos

Ingredientai

  • 1 baklažanas;
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus;
  • druskos – pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 1 saliero stiebas;
  • 2 šaukštai citrinos sulčių;
  • 250 g konservuotos rausvosios lašišos;
  • 1 ryšulėlis salotų lapų;
  • 150 g vyšninių pomidorų;
  • 1-2 šaukštai majonezo.

Gaminimas

Baklažanus supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais ir sudėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Pabarstykite druska ir pipirais ir kepkite retkarčiais pamaišydami apie 10 min.

Salierų kubelius užpilkite citrinos sultimis. Nusausinę skystį, lengvai susmulkinkite rausvąją lašišą šakute. Stambiai supjaustykite salotų lapus ir perpjaukite pomidorus per pusę.

Visus ingredientus sudėkite į salotinę, įpilkite majonezo ir gerai išmaišykite.

9. Šiltos salotos su baklažanais ir pomidorais

Ingredientai

  • 2 baklažanai;
  • druskos – pagal skonį;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • ½ arbatinio šaukštelio kmynų;
  • 1-2 skiltelės česnako;
  • 2 pomidorai;
  • ½ arbatinio šaukštelio maltų raudonųjų pipirų;
  • ½ ryšulėlio kalendrų;
  • ½ citrinos.

Gaminimas

Baklažanus supjaustykite mažais kubeliais. Sudėkite juos į koštuvą, pasūdykite, išmaišykite ir palikite pusvalandžiui. Tada daržoves nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite baklažanus. Kepkite retkarčiais pamaišydami, kol jie suminkštės. Suberkite kmynus, smulkintą česnaką ir raudonąją papriką ir kepkite dar kelias minutes.

Į keptuvę sudėkite mažais kubeliais supjaustytus pomidorus, išmaišykite ir dar porą minučių pakepinkite. Nuimkite nuo ugnies ir perkelkite daržoves į salotinę. Sudėkite smulkintą kalendrą, citrinos sultis ir druską.

10. Pikantiškos salotos su baklažanais ir pievagrybiais

Ingredientai

  • 1 baklažanas;
  • druskos – pagal skonį;
  • 500 g pievagrybių;
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus;
  • 3 skiltelės česnako;
  • ¼-½ arbatinio šaukštelio malto imbiero;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 2-3 šaukštai majonezo.

Gaminimas

Į puodą su pasūdytu vandeniu sudėkite storus baklažanų griežinėlius. Virkite juos 20 minučių, šiek tiek atvėsinkite ir supjaustykite dideliais kubeliais.

Grybus supjaustykite tokiais pat kubeliais ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol įgaus auksinę spalvą. Atvėsusius pievagrybius ir baklažanus sumaišykite. Sudėkite smulkintą česnaką, imbierą, pipirus, druską, majonezą ir išmaišykite.

Parašykite komentarą