Pita – tai apvali plokščia duona su „kišenėle” viduje. Dauguma pitos duonos rūšių naudojamos kaip sumuštinių pagrindas. Į „kišenę” dedama mėsos, kotletų, daržovių, padažų ir kt. Galite be galo daug eksperimentuoti su pitos duonos įdarais – viskas priklauso nuo jūsų skonio ir pageidavimų. Pitos duoną taip pat galima valgyti kaip duoną. Pitos pyragas gaminamas iš vandens be mielių ir kepamas keptuvėje. Šis įdomus paplotėlis yra skanus ir gana sotus. Pasigaminti pitos duoną namuose visai nesudėtinga, tačiau svarbu žinoti keletą subtilybių, apie kurias jums papasakosiu.
Sudedamosios dalys
Norint paruošti pitos duoną keptuvėje, reikės:
- miltų – 350 gramų;
- druskos – 1 šaukštelis;
- augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- karšto vandens (80 laipsnių temperatūros) – 200 ml.
Paruošimo procesas
- Miltus supilkite į dubenį ir užminkykite tešlą pitai. Ištirpinkite druską karštame vandenyje (apie 80 laipsnių Celsijaus).
- Į miltus supilkite vandenį ir druską.
- Įpilkite augalinio aliejaus.
- Pirmiausia visus ingredientus sumaišykite šaukštu, kad nesudegtų, kai tešla pradės maišytis.
- Tada toliau minkykite tešlą rankomis ir minkykite ją apie 7 minutes. Tešla turi būti lygi ir vientisa, ne tanki, bet gerai išlaikanti formą.
- Įdėkite tešlą į plastikinį maišelį ir palikite 20 minučių pastovėti kambario temperatūroje.
- Paruošta tešla yra minkšta ir elastinga, su ja lengva dirbti.
- Suvyniokite tešlą į dešrą.
- Dešrą supjaustykite į 8 vienodus gabalėlius.
- Kiekvieną gabalėlį susukite į rutuliuką ir uždenkite maistine plėvele, kad nebūtų per sunkūs.
- Tada darbo paviršių (būtinai!) patepkite augaliniu aliejumi arba pabarstykite miltais (jei tešlą iškočiosite ant pliko stalo, ji gali šiek tiek prilipti prie paviršiaus, o perkeliant į keptuvę tešlos apatinis paviršius suskilinės, tačiau to jokiu būdu negalima leisti – riešutas negalės išsipūsti, todėl nesusidarys „kišenė”, kuri yra būdinga šiai plokštainiui). Ant paruošto darbinio paviršiaus pirmiausia iškočiokite vieną tešlos rutulį į 15-16 cm skersmens pyragą. Kočiodami tešlą stenkitės, kad tešlos gabalėlis būtų kuo apvalesnis – nuo to priklausys, koks jis bus purus (kai tešlos gabalėlis apvalus, garai tinkamai kyla, todėl susiformuoja būdinga pitos forma).
- Į gerai įkaitintą sausą keptuvę (keptuvės nereikia patepti aliejumi) sudėkite paruoštą pitos kepinį.
- Kepkite pitą iš abiejų pusių (maždaug po 4-5 minutes iš kiekvienos pusės) ant vos aukštesnės nei vidutinės ugnies (aš periodiškai tai didinau, tai mažinau ugnį, stengdamasi, kad keptuvė gerai įkaistų). Šiame etape pita vis dar bus plokščia, tačiau tegul tai jūsų neišgąsdina.
- Tada vėl apverskite pitą į tą pusę, kurioje pradėjote kepti tortiliją, ir čia prasideda įdomioji dalis – maždaug po 2 minučių pita pradės burbuliuoti ir pūstis. Tada vėl apverskite į kitą pusę ir kepkite dar 2-3 minutes – kai tai padarysite, pita šiek tiek išsipūs ir nebus tokia puri. Tada paskutinį kartą apverskite pitą, ji vėl išsipūs ir pasidarys puri, tada išimkite ją iš keptuvės ir sudrėkinkite vandeniu, naudodami kepimo šepetėlį arba purkštuvą. Likusias bandeles iškočiokite ir iškepkite taip pat.
- Paruoštus plokštainius uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite pailsėti apie 30 minučių.
- Perpjaukite paruoštas pitos duoneles per pusę ir pripildykite jas bet kokiu jums patinkančiu įdaru arba perpjaukite jas per pusę ir pripildykite kišenėles norimų ingredientų.
- Šie keptuvėje kepami naminiai pyragėliai yra skanūs ir apetitiški. Šios įdomios tortilijos patiks daugeliui, prašome visus prie stalo!
- Gero apetito visiems!