Orkaitėje kepta žuvis grietinėje
Šį patiekalą labai lengva paruošti, o žuvis būna labai sultinga, kvapni ir minkšta. Dar vienas šio patiekalo privalumas yra tas, kad žuvis dera su beveik visais garnyrais. Todėl šis receptas tinka ir šeimos vakarienei, ir svečiams vaišinti. Žuvis gaunasi nepaprastai skani, su tinkama rūgštele aštriame grietinės padaže, persmelktame aštriu baltųjų svogūnų saldumu.
Nepaisant to, kad receptas gana paprastas ir susideda iš nedaug ingredientų, patiekalas pasirodo esąs tiesiog skanus. Svarbiausia pirkti ne šaldytą, neskanią filė, o gerą jūros žuvį. Žuvies įvairovė gali būti bet kokia. Idealiai tinka menkė, rausvoji lašiša, upėtakis, labiau biudžetinis variantas – jūros lydekos, jūrų liežuviai, tilapijos, paltusai.
Ingredientai:
- Žuvies filė – 1 kg
- 30 % riebumo grietinė – 250 ml
- aukščiausios rūšies kvietinių miltų – 1 st. l.
- sviestas – 1 st. l.
- citrina – 0,5 vnt.
- baltasis svogūnas – 2 galvutės
- šviežių krapų – kelios šakelės
- smulkios druskos – 1 šaukštelis
- maltų juodųjų pipirų – 1 šaukštelis
- Provanso žolelių (rozmarino, baziliko, čiobrelio, šalavijo) – 1 šaukštelis
Receptas
1 žingsnis: kepimo formos paruošimas
Žuviai pagal šį receptą kepti geriausiai tinka karščiui atsparus indas aukštais šonais iš borosilikatinio stiklo arba keramikos. Gausiai patepkite formą gabalėliu sviesto, kad patiekalas nepriliptų prie formos ir nesudegtų.
2 veiksmas: supjaustykite svogūną
Išvalome svogūnus nuo luobelės. Perpjauname juos pusiau ir supjaustome plonais pusžiedžiais. Svogūnų skilteles rankomis padalijame į pusžiedžius. Sudedame svogūnus į formą ir paskleidžiame tolygiu sluoksniu.
3 veiksmas: Žuvies įdėjimas
Kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite žuvies filė popieriniu rankšluosčiu. Atidžiai patikrinkite, ar filė neturi kaulų. Supjaustykite ją 6-7 cm pločio porcijomis. Apšlakstykite žuvį pusės citrinos sultimis. Tada šiek tiek pasūdykite žuvį iš abiejų pusių, įtrinkite juodaisiais maltais pipirais ir Provanso žolelėmis ir palikite 30 minučių, kad filė pasimarinuotų. Be Provanso žolelių mišinio, šiam receptui galima naudoti anyžius, bazilikus, raudonėlio miltelius, yzopą, kalendrą, mairūną, čiobrelį, pankolį, pikantiškąjį šalaviją, šalaviją, estragoną. Šie prieskoniai išryškins žuvies skonį ir suteiks jai švelnaus pikantiško kvapo. Marinuotą žuvį sudėkite ant svogūnų. Kad kepdama žuvis išlaikytų formą, dėkite ją į formą oda žemyn.
4 veiksmas: žuvies kepimas su svogūnais
Į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę įdėkite formą su žuvimi ir kepkite ją 30 minučių. Formos neuždengiame, kad ant žuvies viršaus susidarytų auksinė plutelė. Būtina, kad žuvis visiškai pabaltėtų.
5 veiksmas: grietinę sumaišome su miltais ir prieskoniais.
Kol žuvis kepa, atskirame dubenyje sumaišykite riebią grietinę su vienu šaukštu kvietinių miltų. Čia įberiame šiek tiek druskos, maltų juodųjų pipirų ir Provanso žolelių. Maišome, kol mišinys taps vientisas. Gautus gumulėlius kruopščiai triname, kol jie visiškai išnyksta.
6 veiksmas: į žuvį įpilkite grietinės
Kai žuvis pabals, išimkite ją iš orkaitės. Ant žuvies atsargiai sudėkite grietinės, miltų ir prieskonių mišinį. Silikonine mentele tolygiai paskirstykite mišinį po visą žuvies paviršių.
Dėkite formą atgal į orkaitę 10-15 minučių. Paruošta žuvis grietinėje turėtų būti aukso spalvos. Jei norite, kepimo pabaigoje patiekalą galima apibarstyti tarkuotu sūriu ir minutei įdėti į orkaitę, kad jis visiškai išsilydytų.
7 veiksmas: apibarstykite žuvį šviežiais krapais
Nuplaukite krapų žalumynus, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite. Paruoštą žuvį gausiai apibarstykite krapais.
8 veiksmas: Pateikite
Žuvį grietinėje patiekite karštą su šviežiomis daržovėmis ir virtų ryžių arba jaunų bulvių garnyru.
Gero apetito!