zuvies marinavimas

Kaip marinuoti žuvį

Kad paįvairintumėte kasdienį ir šventinį valgiaraštį, siūlome pasigaminti marinuotos žuvies pagal tris mūsų receptus ir susipažinti su šių patiekalų gaminimo subtilybėmis.

Marinuota žuvis yra labai skanus patiekalas, tinkantis ir kasdieniam, ir šventiniam meniu. Iš jos galima ruošti salotas, sriubas, sumuštinius ir karštuosius patiekalus, pavyzdžiui, ant grotelių keptą marinuotą žuvį arba keptą su kreminiu padažu.

Žuvį galite marinuoti šaltą arba karštą. Be to, kiekviename iš jų būtinai bus acto – būtent jis yra pagrindinis marinato ingredientas. Tačiau radome ir būdą, kaip marinuoti nenaudojant acto.

Kad ir kurį būdą pasirinksite, žuvis bus labai skani ir minkšta. Marinavimui tinka bet kokia jums patinkanti žuvis. Tačiau pageidautina, kad ji neturėtų daug kaulų, būtų gana riebi ir tirštos konsistencijos.

Žuvies paruošimas

Jei turite nedidelio dydžio žuvį, ją galima marinuoti nepjaustytą, visą, o didelę žuvį reikia išdarinėti, supjaustyti, atskirti nuo galvos ir supjaustyti mažais gabalėliais.

Žuvies odą galite palikti arba patiekalą ruošti be jos. Kad palengvintumėte procesą, galite naudoti paruoštą filė, padaliję ją į mažus gabalėlius.

Jei naudojate upės žuvį, kad atsikratytumėte būdingo purvo kvapo, ją reikia gerai nuplauti po tekančiu šaltu vandeniu ir bent pusvalandį palaikyti stipriame šaltame druskos tirpale.

Išdarinėdami žuvį, būtinai dar kartą gerai nuplaukite kiekvieną gabalėlį tekančiu šaltu vandeniu. Nesistenkite filė supjaustyti į per mažus gabalėlius, nes tai gresia tuo, kad veikiant marinatui jie visi pavirs į košę.

Pagrindinės proceso subtilybės

  1. Įpilkite tiek acto, kiek nurodyta recepte. Neeksperimentuokite, antraip žuvis gali pasirodyti per rūgšti.
  2. Jei dedate prieskonių, nepersistenkite, kitaip jie visiškai pakeis subtilios žuvies skonį.
  3. Per marinavimo laiką kelis kartus apverskite žuvį, tada patiekalas marinuosis tolygiai.
  4. Marinuotą žuvį laikykite šaldytuve, induose su dangčiu arba stikliniuose indeliuose. Taip ji neišplatins savo kvapo į kitus produktus ir ilgai išsilaikys.
  5. Iš paruoštos marinuotos žuvies nereikėtų išpilti marinato, ji visą laiką bus laikoma jame.
  6. Kuo ilgiau žuvis guli marinate, tuo skanesnė ji tampa.
  7. Marinuotą žuvį šaldytuve laikykite ne ilgiau kaip 4 mėnesius.

šalto marinavimo būdas

Taikant šį marinavimo būdą žuvis termiškai neapdorojama, ji išverdama dėl acto ir prieskonių pagrindu paruošto marinato poveikio. Pats actas yra gera antibakterinė priemonė, o prieskoniai suteikia patiekalui švelnumo, minkštumo ir skonio savybių.

Sudedamosios dalys:

  • Žuvis – 1 kg
  • Svogūnai – 5 vnt.
  • Actas (9 %) – 400 ml
  • Druska – 100 g
  • Cukrus – 200 g
  • Virtas vanduo – 0.6 l
  • Juodųjų pipirų žirneliai – 10 vnt.
  • Lauro lapai – 5 vnt.
  • Krapai (sėklos – 1 šaukštelis
  • Kalendros (grūdeliai) – 2 šaukšteliai

Gaminimo būdas:

  1. 200 ml vandens su pipirais, kalendros ir krapų sėklomis virkite apie 10 min.
  2. Įdėkite druskos, lauro lapų, cukraus ir gerai išmaišykite.
  3. Sūrymą atvėsinkite, supilkite actą, likusį šaltą vandenį.
  4. Svogūną supjaustome plonais žiedais.
  5. Paruoštus žuvies gabalėlius arba nedideles skerdenas sudedame į stiklinį indą, ant viršaus uždedame svogūnus ir užpilame sūrymu.
  6. Uždengtą laikome šaldytuve. Jei žuvį ruošite mažais gabalėliais, ji bus paruošta po 3 dienų, o jei turite visas skerdenas, tai po 5 dienų.

karšto ėsdinimo būdas

Šis marinavimo būdas tinka tiems, kurie bijo valgyti termiškai neapdorotus žuvies patiekalus. Šiame recepte galite naudoti tiek keptą, tiek virtą ar troškintą žuvį.

Ingredientai:

  • Žuvis – 1 kg
  • Svogūnai – 5 vnt.
  • Morkos – 3 vnt.
  • Actas (9 %) – 0.4 l
  • Druska – 3 str. l d.
  • Cukrus – 4 šaukštai. l.
  • Vanduo – 2 l
  • Juodieji pipirai (žirneliai) – 20 vnt.
  • Lauro lapai – 5 vnt.
  • Augalinis aliejus – kepimui

Kepimo būdas:

  1. Svogūnus ir morkas sudėkite į pasūdytą vandenį ir virkite ant silpnos ugnies apie 10 min.
  2. Tada suberkite cukrų, druską, pipirus, actą, lauro lapą ir virkite dar apie 5 min.
  3. Įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių apkepkite gabaliukais supjaustytą žuvį.
  4. Žuvį perkeliame į stiklinius indus arba stiklainius.
  5. Svogūną supjaustome žiedais ir uždedame ant žuvies.
  6. Užpilame verdančiu marinatu ir palaikome po uždaru dangteliu, šaldytuve bent 2 dienas.

Marinavimas be acto

Jei turite šviežiai pagautos žuvies, už kurią galite garantuoti, pabandykite marinuoti žuvį nenaudodami acto. Tačiau šį patiekalą galite gaminti tik iš labai kokybiškos žuvies, kurios nereikia dezinfekuoti actu. Tai pagrindinis receptas, pagal skonį galite pridėti pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių bei žolelių.

Ingredientai:

  • Žuvis – 1 kg
  • Citrina arba laimas – 2 vnt.
  • Sojų padažas – 5 vnt.
  • Imbiero šaknis – 10 cm

Gaminimo būdas:

  1. Paruošiame žuvį, supjaustome ją nedideliais gabalėliais.
  2. Sutarkuojame imbierą.
  3. Atskirame dubenyje sumaišome sojų padažą, citrinos sultis ir imbierą.
  4. Šiuo mišiniu įtriname žuvies gabalėlius, perkeliame juos į stiklinį indą.
  5. Ant viršaus užpilame likusį mišinį ir uždengiame dangtį.
  6. Indą laikome šaldytuve bent 2 dienas.

Parašykite komentarą