Sūdyti pomidorai žiemai
Sūdytus pomidorus žiemai ruošti tikrai verta: būtent šiuo atveju kelios vasarą praleistos valandos sugrįš šimteriopai. Tik įsivaizduokite, kaip malonu bus atidaryti tokį stiklainį Naujųjų metų, Kalėdų ar šiaip, be jokios priežasties! Aromatas, skonis, graži išvaizda – pomidorai pagal šį receptą tinka visiems. Smagu ir tai, kad keisdami žalumynų sudėtį gausite visiškai skirtingus rezultatus. Pabandykite paeksperimentuoti: žiemai paruoškite kelis stiklainius sūdytų pomidorų, paskleiskite juos ant vienos rūšies žalumynų (kalendros, mėtos, baziliko, čiobrelio) ir tada surenkite palyginamąją degustaciją. Pamatysite: bus labai įdomu!
INGREDIENTAI
- vidutinio dydžio pomidorų – 2,5-3 kg
- česnako – 4 skiltelės
- prinokusių krapų su žiedynais ir sėklomis – 2 vnt.
- serbentų lapų – 5 vnt.
- ąžuolo lapai – 10 vnt.
- didelis krienų lapas – 1 vnt.
- prieskoninių žolelių – 20 g
- juodųjų pipirų grūdelių – 10 vnt.
- kvapiųjų pipirų žirnelių – 10 vnt.
- gvazdikėlių – 3-5 pumpurai
- cukraus – 2,5 valg. š. l.
- rupios druskos – 1,5 valg. š.
- citrinos rūgšties – ant peilio galo
GAMINIMO RECEPTAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
- Paruoškite ingredientus žiemai marinuotiems pomidorams gaminti. Ąžuolo lapus, vyšnias, serbentus ir krienus, krapus, prieskoninius žalumynus kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite, paskleiskite ant popierinio rankšluosčio.
- Nulupkite česnaką. Jei skiltelės per didelės, perpjaukite jas pusiau. Pomidorus kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Sterilizuokite stiklainį bet kokiu būdu ir leiskite išdžiūti
- Į pomidorams marinuoti paruoštą stiklainį tiesiai sudėkite vyšnių, ąžuolo ir serbentų lapus, žalumynus, visus prieskonius, česnakus ir vaisius taip, kad gautųsi trys žalumynų sluoksniai: stiklainio dugne, viduryje ir krašte.
- Sudėkite stiklainį su pomidorais ir prieskoniais į dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu iki pat viršaus (jei jis šiek tiek persipildys, nesijaudinkite). Palikite 10-15 minučių.
- Atsargiai supilkite sūrymą į puodą. Tam galite naudoti specialų plastikinį dangtelį su skylutėmis arba skystį perkošti tiesiog užspausdami pomidorų stiklainio viršų dvigubu marlės sluoksniu.
- Į vandenį suberkite druską ir cukrų ir užvirinkite. Pomidorų stiklainį su prieskoniais apibarstykite citrinos rūgštimi ir iš karto supilkite į jį karštą sūrymą. Užsukite dangtelį ir apverskite. Palikite atvėsti.