7 būdai, kaip greitai ir skaniai marinuoti skumbrę namuose
Išbandykite ir nustosite pirkti sūdytą žuvį.
7 skanios sūdytos skumbrės paslaptys
- Žuvis turėtų sverti apie 300 g. Sūdyta skumbrė gausiai išskiria drėgmę. Maži, jau liesi individai yra per sausi.
- Imkite šviežią arba šaldytą žuvį. Pageidautina su galva ir viduriukais. Taip lengviau nustatyti šviežumą . Skerdena turi būti elastinga, aromatas – nestiprus, spalva – šviesiai pilka su būdingomis juostelėmis.
- Rinkitės neoksiduojančius indus: plastikinius, stiklinius arba emaliuotus.
- Nenaudokite joduotos druskos – dėl jos žuvis gali išblukti.
- Jei norite skumbrę marinuoti greitai, rinkitės receptus, kuriuose naudojami gabaliukai arba filė. Visai žuviai sūdyti reikia 2-3 dienų, supjaustytai – 12-18 valandų. Naudojant actą sūdymo laiką galima sutrumpinti.
- Prieš pilant sūrymą atšaldykite. Karštame ir ypač verdančiame skystyje žuvis iškeps.
- Laikykite sūdymo laiką ir sūdytą skumbrę laikykite šaldytuve arba kitoje vėsioje vietoje.
1. Kaip sūdyti skumbrę pagal klasikinį receptą
Skumbrė savo sultyse, sausai pasūdyta.
Ingredientai
- 2 skumbrės;
- 3 šaukštai druskos;
- 3 juodųjų pipirų žirneliai;
- 3 lauro lapai;
- 1 valgomasis šaukštas cukraus.
Gaminimas
Nupjaukite žuvims galvas, išdarinėkite jas ir nuplaukite. Į plastikinio arba stiklinio indo dugną įberkite šaukštą druskos, įberkite pipirų ir sutrinkite lauro lapą.
Likusią druską sumaišykite su cukrumi ir įtrinkite skumbrę iš vidaus ir iš išorės. Sudėkite žuvį į indą, sandariai uždarykite dangčiu. Laikykite šaldytuve 2-3 dienas. Prieš patiekdami skumbrę nuplaukite po tekančiu vandeniu ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
2. Kaip marinuoti skumbrę aštriame sūryme
Kvapni ir labai švelni skumbrė, kuri dėl supjaustymo gabalėliais gana greitai pasūdoma.
Ingredientai
- 2 skumbrės;
- 1 litras vandens;
- 3 šaukštai druskos;
- 1¹⁄₂ valgomojo šaukšto cukraus;
- 5 juodųjų pipirų grūdelių;
- 5 žirneliai kvapiųjų pipirų;
- 3 žvaigždutės gvazdikėlių;
- 3 lauro lapai;
- ½ arbatinio šaukštelio kalendros.
Gaminimas
Skumbrę supjaustykite: pašalinkite galvas, vidurius ir odą. Žuvį supjaustykite 3-4 cm pločio gabalėliais.
Paruoškite sūrymą: visus prieskonius išvirkite vandenyje. Perkoškite, atšaldykite. Žuvį sudėkite į plastikinį indą, užpilkite sūrymu ir palikite 12 valandų kambario temperatūroje. Tada dar 2-3 valandas palaikykite šaldytuve.
3. Kaip marinuoti skumbrę arbatoje
Švelni, saikingai sūri, spalva ir skoniu primenanti šaltai rūkytą skumbrę.
Ingredientai
- 4 skumbrės;
- 4 valgomieji šaukštai juodosios arbatos arba 8 maišeliai;
- 4 šaukštai druskos;
- 2 šaukštai cukraus;
- 1 svogūnas;
- 1 litras vandens.
Gaminimas
Skumbrę išdarinėkite, nuplaukite ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Nupjaukite pusantro litro plastikinio butelio kaklelį. Į butelį įdėkite žuvį uodegomis į viršų.
Į puodą supilkite arbatą, druską, cukrų ir visą nuluptą svogūną. Užpilkite vandeniu, pastatykite ant ugnies ir užvirinkite. Perkoškite ir visiškai atvėsinkite.
Užpilkite skumbrę gautu tirpalu ir padėkite į šaldytuvą 3 dienoms . Kasdien žuvį apverskite už uodegos, kad ji būtų tolygiai pasūdyta ir įgautų tolygų atspalvį.
4. Kaip marinuoti skumbrę sūryme iš svogūnų lukštų ir arbatos
Ankstesnio recepto variacija. Spalva labiau auksinė, bet skonis išlieka toks pat švelnus.
Ingredientai
- 4 skumbrės;
- 3 saujos svogūnų lukštų;
- 2 valgomieji šaukštai juodosios arbatos arba 4 maišeliai;
- 4 šaukštai druskos;
- 2 šaukštai cukraus;
- 6 juodųjų pipirų grūdelių;
- 3 lauro lapai;
- 1¹⁄₂ litro vandens.
Gaminimas
Paruoškite skumbres sūdymui: nupjaukite galvas, išdarinėkite, nuplaukite. Sudėkite žuvį į plastikinį butelį ar kitą patogų indą.
Nuplaukite svogūnų lukštus ir sudėkite į dubenį. Į jį suberkite arbatą, druską, cukrų, pipirus, lauro lapą. Supilkite vandenį, užvirinkite ir virkite 5 minutes. Tada nukelkite nuo ugnies, perkoškite, atvėsinkite.
Atšaldytą sūrymą supilkite ant skumbrės. Laikykite šaldytuve 3-4 dienas. Retkarčiais apverskite.
5. Kaip marinuoti skumbrę su garstyčiomis
Pikantiško skonio ir gražaus atspalvio skumbrės gabaliukai.
Ingredientai
- 1 arbatinis šaukštelis garstyčių miltelių;
- 3 valgomieji šaukštai druskos;
- 1¹⁄₂ valgomojo šaukšto cukraus;
- 5 juodųjų pipirų grūdelių;
- 2 lauro lapai;
- 1 litras vandens;
- 2 skumbrės.
Gaminimas
Paruoškite sūrymą: garstyčių miltelius ir kitus prieskonius užpilkite vandeniu, užvirinkite ir virkite ant didelės ugnies 3-4 min. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
Kol sūrymas atvės, skumbrę išdarinėkite ir nuplaukite. Supjaustykite ją gabaliukais ir sudėkite į stiklinį dubenį. Užpilkite sūrymu ir laikykite šaldytuve, geriausia per naktį.
6. Kaip marinuoti skumbrę su actu ir saulėgrąžų aliejumi
Įdomus skonis su rūgštumu ir aštrumo užuominomis. Puikiai tinka sumuštiniams. O svarbiausia, kad labai greitai išverda.
Ingredientai
- 2 skumbrės;
- 3 šaukštai druskos;
- 3 skiltelės česnako;
- 2 lauro lapai;
- 5 juodųjų pipirų grūdelių;
- 2 šaukštai stalo acto;
- 50 ml nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus;
- 2 dideli svogūnai.
Gaminimas
Skumbrės filė. Tai galima padaryti jums patogiu būdu, analogiškai silkei.
Apibarstykite filė druska ir atidėkite į šalį 10-15 minučių. Tuo metu nulupkite ir sutarkuokite česnaką, sulaužykite lauro lapą. Sumaišykite česnaką, petražoles, pipirų grūdelius, actą ir saulėgrąžų aliejų.
Sudėkite skumbrę į stiklinį indą, sluoksnius apibarstykite smulkintais svogūnų pusžiedžiais. Užpilkite marinatu, uždarykite dangteliu ir 12 valandų laikykite šaldytuve.
Svogūnai taip pat marinuosis ir bus skanūs.
7. Kaip greitai marinuoti skumbrę spaudžiant
Skubus sūdymas, jei vakare yra svečių. Skumbrė gaunasi lengvai sūdyta ir labai apetitiška.
Ingredientai
- 2 skumbrės;
- 2 svogūnėliai;
- 1 litras vandens;
- 3 šaukštai druskos;
- 1¹⁄₂ valgomojo šaukšto cukraus;
- 5 juodųjų pipirų grūdelių;
- 2 žirneliai kvapiųjų pipirų;
- 3 lauro lapai;
- ½ arbatinio šaukštelio kalendros;
- 2 valgomieji šaukštai stalo acto;
- 2 šaukštai saulėgrąžų aliejaus.
Gaminimas
Skumbrę supjaustykite filė. Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.
Paruoškite sūrymą. Į vandenį supilkite druską, cukrų, dviejų rūšių pipirus, lauro lapą, kalendrą. Užvirinkite ir atvėsinkite. Į atvėsusį sūrymą įpilkite acto.
Sudėkite žuvį į emaliuotą dubenį, apibarstykite svogūnais. Užpilkite sūrymu. Uždenkite tinkamo skersmens lėkšte, ant viršaus uždėkite ką nors sunkaus, pavyzdžiui, stiklainį su vandeniu. Dėkite į šaldytuvą 2-5 valandoms. Prieš patiekdami skumbrės gabalėlius nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir apšlakstykite saulėgrąžų aliejumi.