Tai skanus kisielius, pagamintas pagal originalų receptą, be jokio vargo ar rūpesčių.
Produktai Ruginių miltų rūgpienis be mielių
Duonos trupiniai – 400 g (viena pakuotė)
Rugių raugas be mielių – 3 šaukštai
Cukrus – 8 šaukštai 1 stiklainyje
Vanduo iki tūrio
Pakartotiniam rauginimui:
Raugas – 2 litrai
Ruginiai miltai – 6 valgomieji šaukštai stiklainyje
Cukrus – 8 valgomieji šaukštai 1 stiklainyje
Vanduo iki tūrio
Šį kisielių galima gerti nuo pirmojo rauginimo, tačiau norint jį pasigaminti, reikia nueiti į parduotuvę ir nusipirkti pakuotę tešlos trupinių, tame skyriuje, kur parduodami sausainiai ir vafliai. Norėdami pasigaminti 4 litrus rūgpienio, mirkykite džiūvėsėlius vandenyje. Jums reikės 2 litrų vandens.
Kai džiūvėsėliai suminkštės, juos reikia sukti blenderiu iki vientisos masės.
Kitame inde ruginei duonai skirtą raugą atskieskite 1 litre vandens, nesvarbu, ar tai jaunas, ar senas raugas, nesvarbu, trimis dideliais šaukštais. Jei rūgpienis senas, geriau jį pertrinti per sietelį arba stambų sietą.
Tada sumaišykite abu tirpalus, įpilkite cukraus ir vandens – aš naudoju šaltą vandentiekio vandenį.
Po pusantros paros stovėjimo, o dar geriau – paragavus fermentacijos laipsnio per šiaudelį šiltoje vietoje, galima gerti.
Uždarau du trijų litrų stiklainius specialiu fermentacijos dangteliu, tada per dangtelį supilu į plastikinius butelius ir dedu į šaldytuvą.
Nusunkę kisielių, supilkite raugą į vieną stiklainį ir įdėkite į šaldytuvą. Kai tik jums prireiks rūgpienio, po dienos, dviejų ar trijų, išimkite jį ir vėl naudokite. Nepamirškite, kad fermentacijai reikės laiko.
Pakartotinei fermentacijai naudojami ruginiai miltai ir cukrus.