rizoto receptas

10 geriausių rizoto receptų ir tobulo patiekalo paslaptys

Paruošti kvapnų ir švelnų itališką patiekalą su daržovėmis, jūros gėrybėmis, vištiena ar grybais yra lengviau, nei atrodo.

10 tobulo rizoto paslapčių

  1. Rizotui gaminti reikia rinktis apvalių grūdų krakmolingus ryžius. Geriausios rūšys yra Arborio, Carnaroli, Baldo ir Vialone Nano. Kartais gamintojai ant ryžių pakuočių specialiai nurodo, kad jie tinka rizotui.
  2. Virimo pradžioje svogūnai beveik visada pakepinami. Jis turi suminkštėti, bet ne paruduoti.
  3. Į svogūnus suberkite ryžius ir nuolat maišydami kepkite 2-3 minutes. Grūdai turi prisigerti aliejaus ir tapti permatomi.
  4. Beveik visada į rizotą įpilama sauso baltojo vyno. Jis patiekalui suteikia ypatingo skonio. Tačiau jei nenorite naudoti alkoholio, tiesiog pakeiskite jį sultiniu.
  5. Bet kokiam rizotui tinka vištienos arba daržovių sultinys. Kartais tiks grybų, žuvies ar jautienos. Kraštutiniais atvejais sultinį galima pakeisti vandeniu su jame ištirpintais sultinio kubeliais.
  6. Sultinys turi būti karštas, bet ne verdantis.
  7. Skystis turi būti pilamas dalimis – maždaug po vieną samtį. Kita porcija pilama po to, kai ankstesnioji išgaruos. Šiuo atveju ryžius reikia dažnai maišyti ir virti ant mažos ugnies.
  8. Ryžiams virti reikia maždaug 20-25 minučių. Ryžių grūdeliai turi išlikti šiek tiek kieti, tačiau pats rizotas turi būti kreminis. Jei jis tampa sausas, įpilkite daugiau sultinio.
  9. Sultinys ir parmezanas, kurio beveik visada dedama į rizotą, yra gana sūrūs. Todėl paruoštą patiekalą reikia atsargiai pasūdyti.
  10. Išvirtą rizotą uždenkite dangčiu ir palikite 3-5 minutėms. Patiekite karštą.

1. Milano rizotas

Ingredientai:

  • 1 litras vištienos sultinio;
  • 1 arbatinis šaukštelis šafrano;
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus;
  • 2 šaukštai sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 200 g ryžių;
  • 100 ml sauso baltojo vyno;
  • 50 g parmezano;
  • druskos neprivaloma.

Gaminimas

Sultinį pašildykite ir suberkite šafraną. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir šaukštą sviesto. Pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, kol suminkštės.

Į svogūnus suberkite ryžius ir porą minučių pakepinkite. Supilkite vyną ir maišydami palaukite, kol jis įsigers į ryžius. Palaipsniui supilkite šafrano sultinį.

Sudėkite likusį sviestą ir tarkuotą sūrį ir gerai išmaišykite rizotą. Jei reikia, pasūdykite.

2. Risotto su grybais

Ingredientai:

  • 300 g grybų (pievagrybių arba pievagrybių);
  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus;
  • 2 šaukštai sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 200 g ryžių;
  • 50 ml sauso baltojo vyno;
  • 1 litras vištienos, grybų arba daržovių sultinio;
  • 1 skiltelė česnako;
  • kelios šakelės petražolių;
  • 50 g parmezano;
  • druskos neprivaloma.

Gaminimas

Grybus supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi. Kepkite, kol grybai paruduos.

Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir troškinkite, kol suminkštės. Suberkite ryžius ir maišydami virkite porą minučių.

Į puodą supilkite vyną. Kai jis įsigers į ryžius, palaipsniui supilkite karštą sultinį. Tada sudėkite smulkintą česnaką, apkeptus grybus, kapotas petražoles, tarkuotą parmezaną, druską ir gerai išmaišykite.

3. Risotto su vištiena ir žolelėmis

Ingredientai:

  • Sudedamosios dalys: 450 g vištienos šlaunelių be odos ir kaulų;
  • druskos – pagal skonį;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 valgomasis šaukštas sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 300 g ryžių;
  • 200 ml sauso baltojo vyno;
  • 1 litras vištienos sultinio;
  • 1 arbatinis šaukštelis tarkuotos citrinos žievelės;
  • 30 g parmezano;
  • kelios žaliųjų svogūnų plunksnos;
  • kelios baziliko šakelės;
  • kelios šakelės petražolių.

Gaminimas

Įtrinkite vištieną druska ir pipirais. Galite naudoti kitus prieskonius pagal savo skonį. Įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies. Sudėkite vištieną ir kepkite po 4-5 min. iš kiekvienos pusės, kol taps auksinės spalvos. Atvėsinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, kol suminkštės. Sudėkite smulkintą česnaką ir dar minutę pakepinkite. Į daržoves suberkite ryžius ir lengvai pakepinkite.

Palaipsniui į ryžius supilkite vyną ir karštą sultinį. Tada sudėkite citrinos žievelę, tarkuotą parmezaną, vištieną, dalį smulkintų žolelių ir druską (jei reikia). Prieš patiekdami rizotą pabarstykite likusiomis žolelėmis.

4. Krevečių rizotas

Ingredientai:

  • 3 šaukštai sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 4 skiltelės česnako;
  • 200 g ryžių;
  • 950 ml vištienos sultinio;
  • 350 ml sauso baltojo vyno;
  • 2 citrinos;
  • kelios šakelės petražolių;
  • 1 arbatinis šaukštelis maltų raudonųjų pipirų;
  • 450 g nuluptų krevečių;
  • druskos – pagal skonį;
  • 100 g parmezano.

Gaminimas

Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite aliejuje, kol suminkštės. Įdėkite vieną susmulkintą česnako skiltelę ir dar porą minučių pakepinkite.

Į daržoves suberkite ryžius ir maišydami kepkite kelias minutes. Į puodą dalimis supilkite karštą sultinį ir 250 ml vyno.

Kitoje keptuvėje ištirpinkite likusį sviestą. Sudėkite tris smulkintas česnako skilteles, dviejų citrinų sultis, gabalėlį smulkintų petražolių ir raudonąją papriką ir maišydami kepkite dvi minutes.

Į keptuvę sudėkite krevetes, pagardinkite druska ir kepkite jas ant vidutinės ugnies 3-4 minutes. Supilkite likusį vyną ir užvirinkite.

Sudėkite krevetes į ryžius kartu su padažu ir tarkuotu parmezanu ir gerai išmaišykite. Jei reikia, pasūdykite. Prieš patiekdami rizotą pabarstykite smulkintomis petražolėmis.

5. Rizotas su žuvimi ir špinatais

Ingredientai:

  • 1 valgomasis šaukštas sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 250 g ryžių;
  • 100 ml sauso baltojo vyno;
  • 1 litras daržovių arba žuvies sultinio;
  • 250 g rūkytos skumbrės;
  • kelios žaliųjų svogūnų plunksnos;
  • 100 g špinatų;
  • druskos neprivaloma.

Gaminimas

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame apkepkite susmulkintą svogūną. Suberkite ryžius ir kepkite porą minučių.

Palaipsniui į ryžius supilkite vyną ir karštą sultinį. Tada sudėkite mažais gabalėliais supjaustytą žuvį, susmulkintus žaliuosius svogūnus ir špinatus ir išmaišykite.

Dar šiek tiek pavirkite, kol špinatai suminkštės. Jei reikia, į rizotą įberkite druskos.

6. Risotto su žirneliais, šonine ir ožkos sūriu

Ingredientai:

  • 2 šaukštai sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 100 g šoninės;
  • 1 ryšulėlis šviežių čiobrelių;
  • 400 g ryžių;
  • 150 ml sauso baltojo vyno;
  • 1 litras vištienos arba daržovių sultinio;
  • 200 g šaldytų žirnelių;
  • druskos – nebūtina;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 100 g ožkos sūrio;
  • 75 g parmezano.

Gaminimas

Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Į jį sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną, nedidelius gabalėlius šoninės ir čiobrelius ir kepkite kelias minutes, kol svogūnas suminkštės. Suberkite ryžius ir lengvai pakepinkite.

Palaipsniui į ryžius supilkite vyną ir beveik visą karštą sultinį. Sudėkite žirnelius, likusį sultinį, druską ir pipirus. Nukelkite puodą nuo ugnies, sudėkite pusę ožkos sūrio ir parmezano ir išmaišykite. Prieš patiekdami pabarstykite rizotą likusiu sūriu.

7. Baklažanų ir pomidorų rizotas

Ingredientai:

  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 didelis baklažanas;
  • 800 g pomidorų;
  • druskos – pagal skonį;
  • kelios šakelės šviežių čiobrelių arba ½ arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • 1 svogūnas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 250 g ryžių;
  • 100 ml sauso baltojo vyno;
  • 1½ litro daržovių arba vištienos sultinio;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 30 g parmezano.

Gaminimas

Kepimo skardą išklokite folija ir patepkite šaukštu aliejaus. Baklažanus perpjaukite išilgai per pusę, pjūvio vietose padarykite kelis įpjovimus ir sudėkite daržoves ant kepimo skardos. Kepkite 230 °C temperatūroje apie 20 minučių.

Pomidorus ir atvėsusius baklažanus supjaustykite nedideliais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite ten daržoves, įberkite druskos ir čiobrelių. Maišydami kepkite 10-15 minučių, kol pomidorai suminkštės.

Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Sudėkite smulkintą česnaką ir kepkite dar porą minučių. Tada į puodą suberkite ryžius ir lengvai pakepinkite.

Ryžius užpilkite vynu. Kai jis išgaruos, sudėkite daržovių mišinį ir išmaišykite. Palaipsniui supilkite karštą sultinį. Įberkite pipirų, tarkuoto parmezano, jei reikia, druskos ir išmaišykite.

8. Cukinijų rizotas

Ingredientai:

  • 1 svogūnas;
  • 1 skiltelė česnako;
  • 2 salierų stiebai;
  • 1 valgomasis šaukštas sviesto;
  • 1-2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus;
  • 2 nedidelės cukinijos;
  • 800 ml daržovių sultinio;
  • 1 ryšulėlis bazilikų;
  • 300 g ryžių;
  • 200 ml sauso baltojo vyno;
  • 250 g mocarelos;
  • 40 g parmezano;
  • druskos – nebūtina;
  • maltų juodųjų pipirų – pagal skonį;
  • 1 raudonasis čili pipiras.

Gaminimas

Svogūną, česnaką ir salierą supjaustykite mažais kubeliais. Sviestą ištirpinkite puode ant silpnos ugnies. Supilkite alyvuogių aliejų, supjaustytas daržoves ir šiek tiek vandens. Maišydami virkite apie 5 minutes, kol daržovės suminkštės.

Cukiniją išilgai perpjaukite į keturias dalis ir kiekvieną jų supjaustykite nedideliais gabalėliais. Įkaitinkite daržovių sultinį, sudėkite į jį bazilikų stiebus, pavirkite kelias minutes ir išimkite stiebus. Jie skirti tik skoniui suteikti.

Į puodą sudėkite ryžius, išmaišykite ir kepkite apie minutę. Supilkite vyną ir maišydami virkite, kol ryžiai jį sugers. Palaipsniui supilkite ⅔ sultinio, tada sudėkite cukinijas ir palaipsniui supilkite likusį sultinį.

Nuimkite rizotą nuo ugnies. Sudėkite pusę smulkiai supjaustytų baziliko lapelių, mocarelos gabalėlius, pusę tarkuoto parmezano, druskos ir pipirų. Išmaišykite ir palikite uždengtą porą minučių.

Išimkite iš čili sėklalizdžius ir supjaustykite mažais gabalėliais. Prieš patiekdami rizotą apibarstykite čili, likusiais baziliko lapeliais ir tarkuotu sūriu.

9. Risotto su moliūgais

Ingredientai:

  • 1 kg moliūgo minkštimo;
  • 1 ryšulėlis šviežių šalavijų;
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 3 šaukštai sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 300 g ryžių;
  • 100 ml sauso baltojo vyno;
  • 1½ l daržovių sultinio;
  • 50 g parmezano;
  • druskos neprivaloma.

Gaminimas

Supjaustykite moliūgą mažais kubeliais. Susmulkinkite pusę šalavijo lapelių. Sudėkite moliūgą ir susmulkintus šalavijus ant kepimo skardos, apšlakstykite šaukštu aliejaus ir išmaišykite. Kepkite 220 °C temperatūroje 30 minučių, kol moliūgas suminkštės.

Tuo tarpu keptuvėje ištirpinkite pusę sviesto. Pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, kol suminkštės. Suberkite ryžius ir maišydami kepkite kelias minutes. Palaipsniui į ryžius supilkite vyną ir karštą sultinį.

Kitoje keptuvėje įkaitinkite likusį alyvuogių aliejų, sudėkite šalavijų lapelius ir kepkite, kol šiek tiek apskrus. Perkelkite šalavijus ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų aliejaus perteklius.

Pusę iškepto moliūgo sutrinkite. Sudėkite moliūgų tyrę, likusį sviestą ir tarkuotą parmezaną į ryžius ir gerai išmaišykite. Jei reikia, pasūdykite. Prieš patiekdami rizotą papuoškite moliūgo griežinėliais ir šalavijų lapeliais.

10. Rizotas su kriauše ir mėlynuoju sūriu

Ingredientai:

  • 1 valgomasis šaukštas sviesto;
  • 1 svogūnas;
  • 120 g ryžių;
  • 100 ml sauso baltojo vyno;
  • 500 ml daržovių sultinio;
  • 300 g kriaušių;
  • 60 g mėlynojo sūrio;
  • 20 g parmezano;
  • druska nebūtina.

Gaminimas

Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Suberkite ryžius ir kepkite dar kelias minutes.

Palaipsniui supilkite vyną ir didžiąją dalį karšto sultinio. Iš kriaušių pašalinkite odeles ir sėklas ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sudėkite kriaušes ir likusį sultinį į ryžius ir virkite, kol vaisiai suminkštės.

Sudėkite mėlynojo sūrio gabalėlius ir tarkuotą parmezaną ir gerai išmaišykite. Jei reikia, pasūdykite rizotą.

Parašykite komentarą