Ramazan pide – turkiška duona Receptas


Ramazan pide – turkiška duona

Ramazan pide yra tradicinė turkiška duona, dažnai kepama per Ramadano mėnesį. Ji pasižymi savo ypatingu skoniu ir tekstūra, o jos išvaizda yra unikali dėl įdomių raštų, kurie formuojami ant paviršiaus. Ši duona puikiai tinka tiek su įvairiais užkandžiais, tiek tiesiog kaip garnyras prie pagrindinių patiekalų.

Ingredientai:

  • 500 g kvietinių miltų
  • 300 ml šilto vandens
  • 10 g sausų mielių
  • 10 g druskos
  • 1 šaukštas cukraus
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 kiaušinis (tepimui)
  • Sesamo sėklos (pabarstymui)

Paruošimo proceso žingsniai:

1. Mielių paruošimas

Pirmiausia paruoškite mieles. Į nedidelį dubenį supilkite šiltą vandenį, pridėkite cukrų ir sausas mieles. Gerai išmaišykite ir palikite 10-15 minučių, kol mišinys pradės putoti. Šis procesas užtikrins, kad mielės yra aktyvios ir duona bus puri. 🥖

2. Miltų ir druskos maišymas

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Palaipsniui pridėkite mielių mišinį ir alyvuogių aliejų. Maišykite, kol ingredientai gerai sujungs, ir pasiruoškite minkyti tešlą.

3. Tešlos minkymas

Tešlą minkykite ant miltais pabarstyto paviršiaus maždaug 10-15 minučių, kol ji taps lygi ir elastinga. (Nepamirškite, kad tešla neturėtų būti per daug lipni, todėl galite pridėti dar šiek tiek miltų, jei reikia.)

4. Tešlos kybimas

Formuokite iš tešlos rutulį, padėkite į dubenį, apteptą alyvuogių aliejumi, ir uždenkite švariu rankšluosčiu. Palikite kybti šiltoje vietoje maždaug 1-2 valandas, kol tešla padvigubės. ⏳

5. Duonos formavimas

Kai tešla pakyla, išimkite ją iš dubens ir švelniai išminkykite. Padalinkite į 2-3 dalis, priklausomai nuo pageidaujamo dydžio. Kiekvieną dalį iškočiokite į apvalią formą, maždaug 2 cm storio. Apskritimą galite papuošti skersinėmis linijomis, naudojant peilį, sukurti gražų raštą. 🎨

6. Pabaigos etapas

Palikite šiek tiek pakilti dar 30 minučių. Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 220°C (428°F). Prieš dedant į orkaitę, tešlą aptepkite kiaušinio tryniu ir pabarstykite sezamo sėklomis.

7. Kepimas

Kepkite pide apie 15-20 minučių arba kol duona taps auksinės spalvos ir traški. Po kepimo leiskite atvėsti ant grotelių.

Patiekimo pasiūlymai:

Ramazan pide gali būti valgoma tiek karšta, tiek šalta. Ji puikiai tinka su įvairiais užkandžiais, pavyzdžiui, jogurto padažu, pomidorų salsa arba tiesiog su alyvuogių aliejumi ir balzamiko actu. Bon appétit! 🍞✨

Parašykite komentarą