pomidorai ziemai su druska

Žiemos pomidorų kišas

Pomidorų kišą galite gaminti ne sezono metu, naudodami konservuotus pomidorus, kad gautumėte sodrų pomidorų padažą, kurį sumaišysite su kremo įdaru. Kai pomidorų sezonas, naudoju tą patį įdarą, bet pyrago kiaurasamtį iškloju griežinėliais supjaustytais pomidorais.

SUDEDAMOSIOS DALYS

  • 19 arba 10 colių pilno grūdo Viduržemio jūros regiono pyrago pluta (arba versija be glitimo)
  • 1 valgomasis šaukštas aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • ½ vidutinio dydžio svogūno, smulkiai supjaustyto
  • 2-3 česnako skiltelės (pagal skonį), susmulkintos
  • 1-14½ uncijos skardinė pjaustytų pomidorų sultyse (be druskos), su sultimis
  • 1 valgomasis šaukštas pomidorų pastos
  • Žiupsnelis cukraus
  • Druskos pagal skonį
  • 1šakutė šviežio baziliko arba rozmarino
  • 1 šaukštelis šviežių čiobrelių lapelių arba ½ šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • Šviežiai maltų pipirų
  • 2kiaušiniai
  • 2 kiaušinių tryniai
  • ¾ puodelio neriebaus (2 proc.) pieno
  • 2 vnt. tarkuoto Gruyère sūrio (½ puodelio, sandariai supakuoto)
  • 1 uncija tarkuoto parmezano sūrio (¼ puodelio, glaudžiai supakuoto)

PARUOŠIMAS

  1. Iškočiokite plutą ir išklokite ja 9 arba 10 colių skardą. Kol gaminsite įdarą, laikykite šaldytuve neuždengtą (jei naudojate mielinę plutą, įdėkite į šaldiklį).
  2. Įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies plačiame sunkiame puode ir sudėkite svogūną. Maišydami kepkite, kol svogūnai pradės minkštėti (2-3 min.). Įberkite žiupsnelį druskos ir toliau kepkite dažnai maišydami, kol suminkštės (apie 5 min.). Tuo tarpu pomidorus sutrinkite virtuviniame kombaine su plieniniais ašmenimis arba mini procesoriuje.
  3. Į svogūnus sudėkite česnaką ir maišydami kepkite, kol jie taps kvapnūs, apie 30 sekundžių. Sudėkite konservuotus pomidorus ir šiek tiek padidinkite ugnį. Sudėkite pomidorų pastą, cukrų, druską, baziliką arba rozmariną, čiobrelius ir dažnai maišydami kaitinkite, kol pomidorai išvirs ir pradės kvepėti, apie 15 minučių. Paragaukite, pakoreguokite druskos kiekį ir įberkite pipirų. Nuimkite nuo ugnies. Išimkite baziliko arba rozmarino šakelę, o jei naudojote rozmariną, pašalinkite nuo šakelės atsiskyrusius rozmarino spyglius. Leiskite šiek tiek atvėsti. Turėtumėte turėti apie 1 puodelį padažo.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 350 laipsnių. Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius ir kiaušinių trynius. Nedideliu kiekiu plakto kiaušinio patepkite plutos apačią ir kepkite 10 minučių. Išimkite iš orkaitės ir leiskite 5 minutes atvėsti.
  5. Į kiaušinius suplakite pieną. Įberkite ½ arbatinio šaukštelio druskos, šviežiai maltų pipirų pagal skonį ir išsukite. Įmaišykite sūrius ir pomidorų padažą ir gerai išmaišykite. Sukrėskite į plakinį, gumine mentele iš dubens iškrapštykite viską iki paskutinio gabalėlio. Padėkite pyragą ant skardos, kad būtų lengviau tvarkyti, ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 30-35 minutes, kol apkepas apskrus. Prieš pjaustydami nuimkite nuo ugnies ir palikite bent 15 minučių pastovėti.

Patarimas

 Išankstinis pasiruošimas: Pomidorų padažą galima paruošti iki 3 veiksmo ir laikyti šaldytuve neuždengtą iki trijų dienų. Jį taip pat galima užšaldyti. Prieš gaminant pyragą leiskite jam atvėsti iki kambario temperatūros. Šaldytuve pyragas išsilaikys porą dienų. Švelniai pašildykite silpnoje orkaitėje arba patiekite kambario temperatūros.

Parašykite komentarą