Pekino antis namuose
Apskritai ant mano naujametinio stalo yra nedaug tradicinių patiekalų, išskyrus tai, kad želė kasmet gaminama stabiliai. Kiekvienas Naujųjų metų stalas – tai naujas eksperimentas, vienas iš tokių eksperimentų buvo Pekino antis, kurią su malonumu gaminau mūsų vestuvių metinių proga, o dabar džiaugiuosi galėdama pasidalyti su jumis skanaus šventinio patiekalo idėja.
Iš karto išlygiu, kad jokiu būdu nepretenduoju į klasikinę antį.
Be to, pagal taisykles Pekino antis kepama orkaitėje, tačiau namuose to padaryti neįmanoma, o dar vienas ypatumas – odos išpūtimas specialia pompa, kuris man taip pat nerealus.
Bet vis dėlto kelių jos paruošimo taisyklių galima laikytis ir namuose – tai paršiavimas ir ilgas džiovinimas, bet reikia kepti orkaitėje, ką padarysi.
Antis turi būti Pekino veislės, ji turi mažiau riebalų, o oda plonesnė.
INGREDIENTAI
- antis 1 skerdena
- 2 l vandens
- imbiero šaknis 1 vnt.
- sojų padažas 60 ml
- ryžių acto 60 ml
- prieskoniai 5 prieskoniai (penki prieskoniai) 1 st. l.
- žvaigždinis anyžius 2 vnt.
- druskos 1 žiupsnelis
- medaus 3 vnt.
RECEPTAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
- Paimkite šviežią išdarinėtą antį, kruopščiai nuplaukite, nusausinkite rankšluosčiu ir nupjaukite riebalų perteklių nuo uodegos ir kaklo. Padėkite antį ant vielinio grotelių padėklo.
- Paruoškite marinatą. Tam įpilkite į keptuvę vandens, sudėkite griežinėliais supjaustytą imbiero šaknį, medų, sojų padažą, ryžių actą, „5 prieskonių” (Sičuano pipirų, žvaigždinio anyžiaus, gvazdikėlių, cinamono ir pankolio) mišinį ir žvaigždinį anyžių. Marinatą užvirinkite ir kelias minutes pavirkite.
- Apšlakstykite antį marinatu iš visų pusių, oda šiek tiek susitrauks ir patamsės.
- Į puodą įdėkite butelį, pripildytą vandens.
- Uždėkite antį ant butelio ir pastatykite šią konstrukciją į šaldytuvą 24 valandoms. Jei butelio nėra arba šaldytuve nėra vietos, kur būtų galima įdėti tokią konstrukciją, antį uždėkite ant grotelių, svarbiausia, kad oras tolygiai pasiektų visą anties paviršių, bet vis dėlto pageidautina vertikali padėtis.
- Likus valandai iki kepimo, ištraukite antį iš šaldytuvo ir palikite kambario temperatūroje. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
- Įtrinkite antį druska ir padėkite antį krūtinine puse į viršų ant grotelių. Kepkite, kol suminkštės, kad oda taptų rausva, o pradurtos sultys būtų skaidrios. Man prireikė 1,5 valandos, bet viskas priklauso nuo paukščio svorio ir jūsų orkaitės.
- Palikite antį pailsėti 30-40 minučių. Tada supjaustykite griežinėliais ir patiekite su mandarinų tortilijomis, hoisino padažu ir saldžiarūgščiu kinišku padažu. Gero apetito!