padažas prie vištienos

Vištienos padažai

Iš tiesų sunku rasti žmogų, kuris nemėgtų kvapnios vištienos, kurią galima paruošti įvairiais būdais. Kepta, virta, troškinta, kepta ant grotelių ar grilyje vištiena – tai tikra maža šventė giminaičiams ir draugams tiek prie šventinio stalo, tiek prie ramių įprastų šeimos pietų. Na, o jei tokią mėsą patiekite su gardžiu padažu, pabrėžiančiu pagaminto patiekalo skonį, tokio skanėsto atsisakyti bus tiesiog neįmanoma.

Yra daugybė vištienos padažų receptų, tiek klasikinių, tiek originalių. Dėl šios didelės įvairovės atsirado galimybė pasirinkti būtent tą padažo variantą, kuris gali ryškiausiai atskleisti tikrąjį vištienos skonį. Iki šiol labiausiai paplitę vištienos padažai yra grietinės, pieno, sūrio, pomidorų, sūrio-česnako arba česnakų-grybų. Saldžiarūgščių padažų mėgėjai taip pat turi iš ko rinktis: vyšnių, imbierinis apelsinų, spanguolių padažai vištienai ar žiedinių kopūstų padažas su pomidorais gali pradžiuginti net išrankiausius gurmanus.

Padažus vištienai galima suskirstyti į „greituosius”, iš kategorijos „sumaišyta ir paruošta”, ir tuos, su kuriais tenka šiek tiek paplušėti. Visi jie yra geri, kiekvienas savaip. Rinkitės ir gaminkite su malonumu!

Grietinės padažas vištienai

Ingredientai:

  • grietinės,
  • žolelių – pagal skonį,
  • druskos, pipirų.

Paruošimas:

Sumaišykite grietinę su žalumynais ir sumaišykite blenderiu iki vientisos masės, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Vietoj grietinės galite naudoti kefyrą arba lengvą jogurtą be priedų. Nuo to padažas įgaus naują originalų atspalvį, o išliks skanus. Grietinės padažą patiekite su paruoštu patiekalu arba naudokite kaip įdarą kepdami vištieną.

Grietinės padažas su krienais ir graikiniais riešutais vištienai

Sudedamosios dalys:

  • 400 g grietinės,
  • 2 šaukštai paruoštų krienų,
  • 2 valg. š. smulkintų graikinių riešutų branduolių.

Paruošimas:

Sumaišykite grietinę su paruoštais krienais ir smulkintais graikinių riešutų branduoliais. Šį padažą reikia paruošti prieš pat patiekimą.

Avokadų grietinėlės padažas vištienai

Sudedamosios dalys:

  • 1 dalis riebios grietinėlės,
  • 1 dalis avokado,
  • druskos pagal skonį.

Paruošimas:

Sudėkite avokadą, pertrinkite per sietelį ir, palaipsniui supilkite grietinėlę, suplakite masę mikseriu ir šiek tiek pasūdykite. Šis padažas puikiai tinka prie keptos arba virtos vištienos.

 Saldžiarūgštis kiniškas vištienos padažas

Sudedamosios dalys:

  • 400 g konservuotų raudonųjų pupelių,
  • penkių prieskonių mišinys: imbiero, anyžių sėklų, pankolio, cinamono ir gvazdikėlių,
  • 2 šaukštai raudonojo vyno acto,
  • 1 valgomasis šaukštas sezamų aliejaus,
  • 3 valg. š. melasos,
  • 1 valgomasis šaukštas Sacharos.

Paruošimas:

Prieš pat ruošiant padažą, sumaišykite prieskonius ir sumalkite juos grūstuvėje, kad jie geriau išlaikytų savo skonį. Paruoštus prieskonius su pupelėmis ir melasa sumaišykite blenderiu iki vientisos masės. Gautą mišinį pagardinkite actu ir sezamų aliejumi, suberkite cukrų ir gerai išmaišykite. Šis saldžiarūgštis padažas puikiai tinka riebiai vištienai. Jei ją patepsite padažu ir iškepsite orkaitėje, ji bus sultinga, kvapni ir labai apetitiška.

Gruziniškas riešutų padažas vištienai

Sudedamosios dalys:

  • 1 krūva nuluptų graikinių riešutų,
  • 100 ml granatų sulčių,
  • 150 ml vandens,
  • 2-3 česnako skiltelės,
  • 2-3 valgomieji šaukštai susmulkintų žalių kalendrų,
  • 1 šaukštelis raudonųjų pipirų,
  • 1 šaukštelis suneli apynių,
  • ½ šaukštelio šafrano,
  • ½ šaukštelio kalendros,
  • druskos – pagal skonį.

Paruošimas:

Riešutus, česnaką ir druską sumalkite iki vientisos masės. Sudėkite likusius prieskonius ir dar kartą gerai išmaišykite. Granatų sultis sumaišykite su virintu vandeniu ir šiuo mišiniu, nuolat maišydami, atskieskite riešutų ir prieskonių masę.

Vištienai skirtas medaus ir imbiero padažas

Sudedamosios dalys:

  • 5 šaukštai sojų padažo,
  • 3 šaukštai medaus,
  • 2 valg. š. garstyčių,
  • 1 šaukštelis šviežio smulkinto imbiero šaknies,
  • druskos pagal skonį.

Paruošimas:

Sumaišykite sojų padažą su garstyčiomis ir medumi iki vientisos masės, tada įmaišykite imbiero ir druskos pagal skonį.

Ir šie receptai privers jus virtuvėje praleisti daugiau laiko, bet patikėkite, rezultatas to vertas.

Grietinės padažas su obuoliais ir špinatais vištienai

Ingredientai:

  • 100 g grietinės,
  • 200 g špinatų,
  • 200 g obuolių,
  • 100 g estragono žalumynų,
  • druskos pagal skonį.

Paruošimas:

Išvirkite vandenyje ir pertrinkite per sietelį kartu su sultiniu. Obuolius taip pat nuplauti, nulupti, supjaustyti gabaliukais ir išvirti nedideliame kiekyje vandens, pertrinti per sietelį kartu su sultiniu. Sumaišykite grietinę su trintais obuoliais ir špinatais, smulkintais estragonais, druska ir išplakite mikseriu.

Baltas padažas su grietinėle arba pienu vištienai

Sudedamosios dalys:

  • 400 g grietinėlės (pieno),
  • 50 g sviesto,
  • 50 g miltų,
  • ¼ šaukštelio druskos.

Paruošimas:

Miltus nuolat plakdami pakaitinkite ištirpintame svieste. Tada nedidelėmis porcijomis supilkite verdančią grietinėlę arba pieną, suberkite druską ir gerai išsukite, kad neliktų gumuliukų. Į tokio pagrindo padažą galima įdėti pakepintų prieskoninių daržovių, pavyzdžiui, svogūnų, saliero šaknies ar petražolių.

Pieno pupelių grietinėlės padažas vištienai

Sudedamosios dalys:

  • 200 g grietinėlės,
  • 200 g piene brandintų pupelių,
  • 50 g petražolių,
  • druskos pagal skonį.

Paruošimas:

Pupeles nuplaukite, trumpai pamirkykite vandenyje, tada išvirkite tame pačiame vandenyje ir pertrinkite per sietelį. Sutrintą karštą masę užpilti verdančia grietinėle, įdėti smulkiai supjaustytų petražolių, druskos ir sutrinti trintuvu.

Sūrio padažas su saldžiaisiais pipirais ir česnakais vištienai

Sudedamosios dalys:

  • 100 ml grietinės,
  • 100 ml lydyto sūrio,
  • 100 g saldžiosios paprikos,
  • 50 g svogūnų,
  • 3 skiltelės česnako,
  • 50 g augalinio aliejaus,
  • aštriųjų pipirų – pagal skonį.

Paruošimas:

Supjaustykite paprikas ir svogūnus ir pakepinkite juos augaliniame aliejuje. Grietinę ir sūrį sutrinkite į vientisą masę ir sumaišykite su pakepintomis daržovėmis. Įdėkite sutrintą česnaką, susmulkintą aštriąją papriką ir gautą masę suplakite mikseriu.

Žiedinių kopūstų padažas su pomidorais vištienai

Ingredientai:

  • 600 g žiedinių kopūstų,
  • 500 g pomidorų,
  • 500 g porų,
  • 200 g pastarnokų šaknų,
  • 500 g augalinio aliejaus,
  • druskos pagal skonį.

Paruošimas:

Išvirkite žiedinį kopūstą ir pertrinkite jį per sietelį. Nuplautus pastarnokus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Taip pat smulkiai supjaustykite pomidorus ir porus. Pomidorus, porus ir pastarnokus apkepkite augaliniame aliejuje, sumaišykite su tarkuotu žiediniu kopūstu, pasūdykite, išmaišykite ir virkite 15-20 min. Paruoštą padažą patiekite prie vištienos patiekalų.

Špinatų padažas su petražolėmis vištienai

Ingredientai:

  • 500 g špinatų,
  • 100 g petražolių,
  • 50 g česnako,
  • 1 citrinos sultys,
  • 1 šaukštelis druskos.

Paruošimas:

Petražoles smulkiai supjaustykite. Špinatus išvirkite, nuspauskite ir pertrinkite per sietelį. Česnakus pertrinkite per spaudyklę. Išmaišykite, įpilkite citrinos sulčių ir druskos. Prieš patiekdami į padažą įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir sutrinkite masę trintuvu.

Pomidorų sūrio padažas vištienai

Sudedamosios dalys:

  • 1 skardinė konservuotų pomidorų savo sultyse,
  • 150 g lydyto sūrio,
  • 1 saldžioji paprika,
  • prieskonių, žolelių – pagal skonį.

Paruošimas:

Papriką iš anksto iškepkite orkaitėje, nulupkite ir išimkite sėklas. Konservuotus pomidorus supjaustykite kartu su paprika. Masę sudėkite į puodą, pasūdykite, pagardinkite pipirais, pagal skonį įberkite česnako, raudonosios paprikos. Kai masė pradės virti, sumažinkite ugnį ir sudėkite į ją mažais gabalėliais supjaustytą lydytą sūrį. Padažą virkite ant vidutinės ugnies, kol sūris visiškai ištirps, nepamiršdami nuolat maišyti. Baigiant virti, į paruoštą padažą įberkite smulkintų žalumynų.

Pikantiškas obuolių padažas vištienai

Sudedamosios dalys:

  • 400 g rūgščių obuolių,
  • 1 citrina,
  • ¼ šaukštelio aštriųjų pipirų,
  • 20 g alyvuogių aliejaus,
  • druskos – pagal skonį.

Paruošimas:

Supjaustykite obuolius gabaliukais, užpilkite nedideliu kiekiu vandens, užvirinkite ir pertrinkite per sietelį. Į trintą masę įpilkite citrinos sulčių, druskos, aštriųjų pipirų ir alyvuogių aliejaus. Gautą masę sutrinkite trintuvu.

Slyvų padažas su garstyčiomis vištienai

Ingredientai:

  • 300 g slyvų,
  • 1 valgomasis šaukštas sausų garstyčių,
  • 50 g augalinio aliejaus.

Paruošimas:

Slyvas kruopščiai nuplaukite, išimkite kauliukus ir pasūdykite nedideliame kiekyje vandens. Į slyvas sudėkite sausas garstyčias, augalinį aliejų ir viską sutrinkite mikseriu arba sutrinkite trintuvu.

Juodųjų serbentų padažas su garstyčiomis vištienai

Ingredientai:

  • 300 g juodųjų serbentų,
  • 200 g vandens,
  • 100 g cukraus,
  • 1 valgomasis šaukštas paruoštų garstyčių.

Paruošimas:

Nuplaukite ir surūšiuokite juoduosius serbentus, užpilkite juos vandeniu, įberkite cukraus, pavirkite 5 minutes ir pertrinkite per sietelį. Į karštą padažą įpilti 1 valg. š. garstyčių ir gerai išmaišyti.

Baltųjų serbentų padažas su baltuoju vynu ir migdolais vištienai

Ingredientai:

  • 500 g baltųjų serbentų,
  • 100 g sauso baltojo vyno,
  • 200 g vandens,
  • 100 g cukraus,
  • 50 g migdolų.

Paruošimas:

Išrūšiuokite ir nuplaukite baltuosius serbentus, užpilkite vandeniu, suberkite cukrų ir užvirę virkite 5 min. Paruoštą masę perkoškite per sietelį, supilkite sausą baltąjį vyną ir pavirkite 5 min. Migdolų branduolius uždegti sausoje keptuvėje, susmulkinti ir pamažu, nuolat maišant, sudėti į padažą. Padažo tirštumą galite reguliuoti patys, nedidelėmis porcijomis įpildami virinto vandens. Cukraus kiekį galima sumažinti ar net visiškai atsisakyti. Šį padažą galima patiekti ir šaltą, ir karštą.

Apelsinų padažas vištienai

Sudedamosios dalys:

  • 2 apelsinai,
  • 2 šaukšteliai cukraus,
  • garstyčių, druskos, pipirų, citrinos sulčių, acto, medaus – pagal skonį,
  • vandens.

Paruošimas:

Apelsinus užpilkite verdančiu vandeniu ir perpjaukite per pusę. Išspauskite sultis į atskirą dubenį, o žievelę ir žievelę smulkiai supjaustykite. Tuomet nusiųskite juos į puodą, užpilkite vandeniu taip, kad jis šiek tiek apsemtų žievelę. Pastatykite puodą ant ugnies ir virkite masę 15 minučių. Tada sultinį perkoškite, įpilkite į jį apelsinų sulčių, įberkite druskos ir cukraus pagal skonį ir vėl 10-15 min. pavirkite ant mažiausios ugnies. Pabaigoje į gautą masę pagal skonį įmaišykite garstyčių, pipirų, medaus, acto ir citrinos sulčių. Paruoštą padažą supilkite į du padažinius indelius. Vieną jų patiekite su paruoštu patiekalu, o padažą iš antrosios padažinės galite naudoti kepdami vištieną.

Spanguolių padažas vištienai

Sudedamosios dalys:

  • 400 g spanguolių (šviežių arba šaldytų),
  • 1 apelsinas,
  • 2 šaukštai medaus,
  • 1 raudonasis svogūnas,
  • 2 šaukštai alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus.

Paruošimas:

Jei padažui gaminti naudojate šaldytas spanguoles, pirmiausia jas atšildykite, tada kruopščiai nuplaukite šiltu tekančiu vandeniu, išimkite sutrintas uogas. Tą patį padarykite ir su šviežiomis spanguolėmis. Iš apelsino minkštimo išspauskite sultis, žievelę nuo žievelės pašalinkite tarka. Smulkiai supjaustykite svogūną. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir 5 minutes jame pakepinkite svogūną. Tada į svogūną sudėkite spanguoles, medų ir žievelę su sultimis. Kruopščiai išmaišykite, sumažinkite ugnį, uždenkite keptuvę dangčiu ir virkite padažą 20 minučių. Tada išjunkite ugnį, leiskite padažui atvėsti, supilkite jį į indą ir 2 valandas palaikykite šaldytuve. Prieš patiekdami padažą papuoškite šviežių žolelių šakelėmis.

Abrikosų padažas su ananasais vištienai

Sudedamosios dalys:

  • 200 g ananasų minkštimo,
  • 300 g abrikosų be kauliukų,
  • 250 ml vandens,
  • 2 šaukšteliai konjako.

Paruošimas:

Į puodo dugną įpilkite 50 ml vandens, suberkite abrikosų puseles, uždenkite dangčiu ir užvirinkite. Karštus abrikosus perkoškite per sietelį. Ananasų minkštimą supjaustykite mažais kubeliais, sumaišykite su abrikosų tyre, įpilkite 1 puodelį vandens ir užvirinkite. Baigiant virti įpilkite konjako ir gautą mišinį gerai išmaišykite.

 Grybų padažas vištienai

Sudedamosios dalys:

  • 300 g grybų,
  • 300 ml grietinėlės,
  • 100 ml grietinės,
  • 100 ml augalinio aliejaus,
  • 3 svogūnai,
  • pipirų, druskos – pagal skonį.

Paruošimas:

aliejuje, kol suminkštės, tada sudėkite smulkiai supjaustytus grybus ir kepkite dar 20 minučių, tada leiskite masei atvėsti. Apkeptą masę sudėkite į blenderio dubenį, supilkite ten grietinę ir pusę normos grietinėlės ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Gautą masę supilkite į puodą, supilkite likusią grietinėlę, sutelkdami dėmesį į tirštumą, maišydami užvirinkite padažą ant silpnos ugnies ir nukelkite nuo viryklės.

Grybų padažas su cukinijomis ir pomidorais vištienai

Reikės:

  • 200 g bet kokių šviežių grybų,
  • 300 g jaunų cukinijų,
  • 200 g pomidorų,
  • 100 g svogūnų,
  • 50 ml grietinės,
  • 100 ml augalinio aliejaus,
  • druskos – pagal skonį.

Paruošimas:

Nuplautą cukiniją nulupkite nuo žievelės ir, išvalę nuo sėklų, supjaustykite griežinėliais. Pomidorus taip pat supjaustykite griežinėliais, svogūną susmulkinkite. Paruoštas daržoves apšlakstykite augaliniu aliejumi, tada įpilkite 1 stiklinę vandens ir troškinkite. Pievagrybius išrūšiuokite, nuvalykite, nuplaukite, smulkiai supjaustykite ir kepkite augaliniame aliejuje, kol suminkštės. Sumaišykite troškintų daržovių mišinį ir keptus grybus, įpilkite grietinės, pagal skonį įberkite druskos ir masę sutrinkite mikseriu.

Paruoškite padažų vištienai, eksperimentuokite ir mėgaukitės mėgstama vištiena, puikių padažų pagalba atrasdami ir pabrėždami vis daugiau unikalių jos skonių.

Gero apetito ir naujų kulinarinių atradimų!

Parašykite komentarą