LAŠIŠOS KEPSNYS KEPTUVĖJE
Greita, sveika, sultinga, skanu, ryšku, šventiška! Lašišos kepsnį keptuvėje galite paruošti per 30 minučių. Dėl kvapnaus marinato žuvis būna ryški ir tirpsta burnoje. Tai puikus variantas romantiškai vakarienei su taure baltojo vyno!
SUDĖTIS / INGREDIENTAI
- Lašišos kepsnys – 300
- Alyvuogių aliejus (arba sezamų)- 2
- Citrinos – 0,5
- Druska (arba sojų padažas) – pagal skonį
- Malti raudonieji pipirai (ne aštrūs)- 0,5
- Itališkos prieskoninės žolelės – 0,5
- Malti juodieji pipirai – pagal skonį
- čiobreliai, čiobreliai (švieži arba rozmarinai)- skonis
GAMINIMAS ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO
1 ŽINGSNIS: Kaip kepti lašišos kepsnius keptuvėje? Paruoškite visus recepte nurodytus produktus. Jei turite šaldytos žuvies arba paruoštų kepsnelių, išimkite juos iš šaldiklio ir palikite kambario temperatūroje, kol visiškai atšils. Vietoj lašišos galite naudoti bet kokią raudonąją žuvį.
2 ŽINGSNIS: Jei turite visą žuvį, supjaustykite ją maždaug 2-3 cm storio kepsniais. Nukoškite, nuplaukite ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, kad pašalintumėte vandens perteklių.
3 ŽINGSNIS: Kiekvieną kepsnį perpjaukite pusiau, kaip parodyta nuotraukoje. Taip žuvis geriau marinuosis ir greičiau iškeps.
4 ŽINGSNIS: Į gilų nedidelį indą supilkite alyvuogių aliejų ir išspauskite citrinos sultis (apie 2 valgomuosius šaukštus). Vietoj alyvuogių aliejaus galite naudoti sezamų aliejų (jis kvapnesnis) arba galite naudoti paprastą augalinį aliejų (kepsnys bus ne mažiau skanus). Pagal skonį įberkite mėgstamų prieskonių. Puikiai tinka sausos itališkos žolelės, malta paprika, kvapieji pipirai, bazilikas arba raudonėlis.
5 ŽINGSNIS: Pagal skonį įberkite žiupsnelį druskos arba sojų padažo. Taip pat į marinatą įberkite smulkintų šviežių čiobrelių arba raudonėlių. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.
6 ŽINGSNIS: Lašišos gabalėlius sudėkite į plastikinį maišelį ir užpilkite marinatu. Uždarykite maišelį ir įdėkite į šaldytuvą 20-30 minučių. Vietoj maišelio žuvies gabalėlius galite sudėti vienu sluoksniu į maisto indą, užpilti marinatu ir 15 minučių palaikyti šaldytuve, tada kiekvieną gabalėlį apversti į kitą pusę ir leisti lašišai virti dar 15 minučių.
7 ŽINGSNIS: Įkaitinkite grilio keptuvę. Siųskite marinuotus gabalėlius kepti. Paprastai marinate būna pakankamai aliejaus kepimui, bet jei reikia, į keptuvę įpilkite šiek tiek augalinio aliejaus. Kepkite lašišą apie 2-3 minutes ant vidutinės ugnies.
8 ŽINGSNIS: Atkreipkite dėmesį į mėsos spalvos pokyčius. Kepant ji taps šviesesnė. Aš turėjau nedidelius kepsnius, todėl užteko 2 minučių iš kiekvienos pusės.
9 ŽINGSNIS: Prie keptų lašišos kepsnių labai tinka visų rūšių daržovės. Jei po ranka turite vyšninių pomidorų, česnakų, raudonųjų svogūnų, paprikų, cukinijų ar žaliųjų šparagų, naudokite juos kepimui.
10 ŽINGSNIS: Apverskite žuvį į kitą pusę.
11 ŽINGSNIS: Šiuo metu sudėkite daržovių gabalėlius į grilio keptuvę. Palikite viską kepti, kol žuvis bus paruošta, t. y. kol atsiras skani auksinė plutelė. Aliejuje mirkytos daržovės, kuriose kepama lašiša, yra nepaprastai skanios.
12 ŽINGSNIS: Paruoštus kepsnius galima pabarstyti aštriaisiais pipirais, jei norisi. Patiekite, kol dar neatvėso!
13 ŽINGSNIS: Jei kepsniai neperkaitinami keptuvėje, jie būna labai švelnūs, tiesiog tirpsta burnoje.
Lašišos kepsniai – puikus pasirinkimas šeimos ar romantiškai vakarienei.
Žuvį galima siūlyti vietoj keptų šviežių daržovių ir įvairiausių padažų.