Kurnik Receptas


Receptas: Kurnik 🐔

Įvadas
Kurnik – tai tradicinis lietuvių patiekalas, kuris dažniausiai ruošiamas šventėms ir ypatingoms progoms. Šiame recepte sužinosite, kaip pagaminti skanų ir sočių vištienos pyragą su bulvėmis bei grybais.

Ingredientai:

Tešlai:
– 500 g miltų
– 250 g sviesto
– 1 kiaušinis
– 100 ml šalto vandens
– Žiupsnelis druskos

Įdarui:
– 600 g vištienos filė
– 300 g grybų (šviežių arba konservuotų) 🍄
– 400 g bulvių 🥔
– 2 svogūnai
– 3 česnako skiltelės
– 1 arb. šaukštas druskos
– 1 arb. šaukštas juodųjų pipirų
– 2 šaukštai augalinio aliejaus
– 1 šaukštas aguonų (papuošimui)

Paruošimas:

1. Tešlos paruošimas:
– Į didelį dubenį supilkite miltus ir žiupsnelį druskos.
– Pridėkite kambario temperatūros sviestą ir smulkiai sutrinkite, kol masė taps smėlio konsistencijos.
– Įmuškite kiaušinį ir supilkite šaltą vandenį, tada viską gerai išminkykite iki vientisos tešlos.
– Suformuokite tešlą į rutulį, apvyniokite maistine plėvele ir palikite šaldytuve maždaug 30 minučių.

2. Įdaro paruošimas:
– Nulupkite svogūnus ir česnaką, tada smulkiai supjaustykite.
– Vištieną supjaustykite kubeliais, o bulves – plonais griežinėliais.
– Jeigu naudojate šviežius grybus, juos nuvalykite ir supjaustykite.
– Karštoje keptuvėje su aliejumi apkepkite svogūnus, kol jie taps auksinės spalvos.
– Pridėkite vištieną, druską ir pipirus. Kepkite, kol vištiena visiškai iškeps.
– Tada pridėkite grybus ir bulves, dar kepkite apie 10 minučių, kol bulvės suminkštės.

3. Pyrago formavimas:
– Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite ją į dvi dalis: viena dalis bus pagrindas, kita – dangtis.
– Iš vienos dalies iškočiokite apvalų lakštą ir dėkite į paruoštą kepimo formą (išanksto išteptą aliejumi).
– Įdėkite vištienos, grybų ir bulvių įdarą ant tešlos lakšto.
– Iš kitos tešlos dalies iškočiokite dangtį ir uždėkite ant įdaro. Sujungiame kraštus, kad uždarytumėte pyragą.
– Su peiliu padarykite keletą širdelių formos arba kryžminių įpjovimų viršuje, kad pyragas galėtų kvėpuoti.

4. Kepimas:
– Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
– Prieš dedant į orkaitę, pyragą patepkite kiaušinio plakinio sluoksniu, kad jis būtų gražiai auksinis.
– Pabarstykite aguonomis ant viršaus.
– Kepkite pyragą 40-50 minučių, kol jis taps auksinės spalvos.

5. Patiekimas:
– Iškepusį pyragą leiskite atvėsti 10-15 minučių.
– Supjaustykite ir patiekite su šviežių daržovių salotomis ar raugintais agurkais 🥬.

Skanaus! 🍴
Kurnik puikiai tinka tiek šventėms, tiek kasdienei vakarienei ir tikrai džiugins jūsų šeimą bei svečius!

Parašykite komentarą