Naminiai koldūnai
Mano mama buvo viena geriausių virėjų, kokias tik pažinojau. Kai ji gamindavo troškinius, juose dažniausiai rasdavome naminių koldūnų. Niekada nevalgydavome dalykų iš pakelių ar mikrobangų krosnelių ir tikrai galėjai pajusti, koks maistas buvo. Tik taip gaminu ir šiandien – nenaudoju jokių elektroninių prietaisų maistui gaminti, išskyrus elektrinę viryklę.
Kas yra koldūnai?
Koldūnai – tai nedidelė tešlos masė, kurią galima virti, kepti, kepti arba virti garuose. Yra daugybė koldūnų rūšių – nuo kinietiškų koldūnų su kiaulienos ir kopūstų įdaru iki sūrių lenkiškų koldūnų.
Šie virti koldūnai, populiarūs JAV, dažnai poruojami su vištiena ir sultiniu, kad sukurtų populiarų paguodos patiekalą, vadinamą vištiena su koldūnais.
Jie ruošiami į verdančios sriubos ar troškinio puodą metant šaukštus tešlos. Koldūnų krakmolas sutirština sultinį, todėl gaunamas sotus troškinys, kuriam neįmanoma atsispirti.
Koldūnų sudedamosios dalys
Šis receptas gaminamas tik iš šešių ingredientų, kuriuos tikriausiai jau turite po ranka.
Miltų
Šių koldūnų gamyboje pirmiausia naudojami universalūs miltai, kurie sukuria struktūrą ir sujungia kitus ingredientus.
Kepimo milteliai
Kepimo milteliai yra rauginimo medžiaga, t. y. jie išskiria dujas, dėl kurių tešla išsiplečia. Tai lemia lengvą ir purią koldūnų tekstūrą.
Baltasis cukrus
Arbatinis šaukštelis cukraus suteikia itin subtilaus saldumo. Jis taip pat padeda koldūnams išlaikyti drėgmę kepimo metu ir lėtina glitimo vystymąsi, todėl koldūnai tampa minkšti.
Druska
Žiupsnelis druskos pagardina koldūnus ir sustiprina kitų ingredientų skonį.
Sviestas arba margarinas
Šaltas sviestas arba margarinas įmaišomas į miltų mišinį, kad surištų sausus ingredientus. Dėl jo koldūnai išlieka lengvi ir minkšti.
Pienas
Nenugriebtas pienas padeda sukurti vientisą, drėgną tešlą.
Kaip pasakyti, kada koldūnai jau paruošti
Norėdami įsitikinti, kad koldūnai baigti kepti, pradurkite juos šakute arba dantų krapštuku. Kad koldūnai iškepę, sužinosite, kai šakutė ar dantų krapštukas išlįs švarus.
Kaip laikyti koldūnus
Išvirtų koldūnų arba koldūnų sriubos likučius galite laikyti sandariame inde šaldytuve dvi-tris dienas. Švelniai pašildykite ant viryklės arba 10 sekundžių intervalais mikrobangų krosnelėje.
Kaip užšaldyti koldūnus
Kai kurie žmonės mėgsta užšaldyti koldūnų tešlą, kad būtų galima greitai ir lengvai paruošti.
Lengviau nebūna: Tiesiog įberkite šaukštą tešlos ant kepimo skardos, užšaldykite bent trims valandoms arba per naktį, tada perkelkite užšaldytą tešlą į šaldikliui saugų indą arba užtraukiamą maišelį. Užklijuokite etiketę su data ir laikykite šaldytuve apie tris mėnesius.
Kai ateis laikas juos naudoti, leiskite koldūnams atšilti apie 30 minučių ir tada suberkite juos tiesiai į sriubą ar troškinį.
Ingredientai
- 1 puodelis universalių miltų
- 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis baltojo cukraus
- ½ arbatinio šaukštelio druskos
- 1 valgomasis šaukštas margarino
- ½ puodelio pieno
Instrukcijos
- Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų ir druską.
- Įmaišykite sviestą, kol mišinys taps trupinių pavidalo. Įmaišykite pieną ir maišykite, kol susidarys pakankamai tiršta tešla, kurią galima semti šaukštu. Leiskite tešlai pailsėti 3-5 minutes.
- Šaukštais pilkite tešlą į verdantį troškinį arba sriubą. Uždenkite ir virkite neatitraukdami dangčio 15 minučių. Patiekite.
- Patiekite karštą ir mėgaukitės!