
Kaip greitai pagaminti desertą
Garbinguose restoranuose kiekvieną patiekalą turėtų vainikuoti nuostabus desertas. Nė vienas socialinis renginys ar iškilminga vakarienė neapsieina be šio paskutinio patiekalo.
Tačiau kartais norisi ko nors skanaus ir saldaus net ir darbo dienomis, tačiau reta šeimininkė kasdien valandų valandas sukiojasi virtuvėje, kad paruoštų skanėstą. Dabar moterims tai padaryti paprasčiau: jos nueina į artimiausią prekybos centrą ir nusiperka saldainių, sausainių ar net ištisų tortų.
Tuo tarpu problemą galima išspręsti ir kitaip. Šiuolaikinė virtuvė siūlo daugybę galimybių greitai ir skaniai paruošti desertus. Namuose pagaminti saldumynai yra daug skanesni už pirktus parduotuvėje.
Be to, jiems paruošti iš tikrųjų reikia labai nedaug laiko. Žinodami paprastus receptus, galite kasdien džiuginti namiškius paprastais skanėstais.
Greiti šaltų desertų receptai
Šaltiems desertams priskiriami visi patiekalai, kurių nereikia termiškai apdoroti. Visi šaltieji saldumynai ruošiami ne ilgiau kaip pusvalandį, o jiems skirti ingredientai paprastai visada būna po ranka.
Jei pateiksime šaltojo deserto pavyzdį, tai ryškiausias patiekalas yra „Paukščių pienas”. Tačiau tokio „skanumyno” ruošimas yra ilgas ir varginantis. Tačiau galima pasigaminti ne mažiau skanių patiekalų.
1. Grietinės želė su braškėmis
Labai paprastas ir greitas desertas, kuris tampa aktualus vasarą. Kai vaisių ir uogų sezonas pačiame įkarštyje, toks patiekalas tikrai pradžiugins namiškius, o vaikai bus ypač laimingi. Receptas labai paprastas, desertą lengva paruošti, o tokiam šedevrui sukurti reikia šių komponentų:
- 200 g šviežių braškių
- 1 skardinės grietinės
- 0,2 l pieno
- 100 g granuliuoto cukraus
- 30-50 g šokolado drožlių
- 3 pakuotės želatinos
Gaminimas:
- Užpilkite želatiną pienu ir palaukite, kol išbrinks.
- Dubenyje išplakite grietinę su cukrumi.
- Nuo braškių pašalinkite kotelius ir kruopščiai nuplaukite.
- Želatiną pašildykite su pienu, palaukite, kol miltelių granulės visiškai ištirps.
- Supilkite mišinį į puodelį su cukrumi ir grietine, kruopščiai išmaišykite.
- Uogas sudėkite į stiklinį gilų dubenį, užpilkite jas pieno, želatinos, cukraus ir grietinės mišiniu.
- Dėkite dubenį į šaldytuvą 2 valandoms, kol visiškai sustings.
Po 2 valandų desertą galima patiekti ant stalo. Norėdami patiekalą sudėti į lėkštę ir supjaustyti porcijomis, dubenėlį su desertu galite 5 sekundėms panardinti į karštą vandenį. Po to grietinės želė lengvai pasišalins nuo indo sienelių.
Dėl to desertas įgaus apvalią formą. Jį galite papuošti šokolado drožlėmis, šviežiomis braškėmis ar kitais norimais papuošimais.
2. Nekeptas vyšnių desertas
Greitas desertas kiekvienai dienai, kurį labai mėgsta vaikai. Visi šio patiekalo ingredientai yra šaldytuve arba jų galite greitai nusipirkti be papildomų išlaidų. Pats paruošimas trunka ne ilgiau kaip 20 minučių, nors desertas stingsta apie 2 valandas.
Patiekalui paruošti reikės:
- 200-300 g cukrinių sausainių
- 1 stiklinės vyšnių
- 1 stiklinės cukraus
- 1 pakelio želatinos
- 1 stiklinės vandens
- 1 ledai (įprasti, stiklinėje)
Gaminimas:
- Supilkite želatiną į vandenį ir pastatykite puodą ant ugnies, ištirpinkite granules.
- Vyšnias išvirti su cukrumi (kaip uogienei).
- Vyšnių pusgaminį sumaišykite su vandenyje ištirpinta želatina.
- Sausainius sulaužykite gabaliukais ir sudėkite ant kepimo indo dugno.
- Ant sausainių tolygiai paskirstykite ištirpintus ledus.
- Supilkite vyšnių ir želatinos mišinį ant sausainių taip, kad jis visiškai juos padengtų.
- Padėkite desertą į šaldytuvą dviem valandoms.
Kai želė sukietės, desertą reikia išimti iš formos ant lėkštės ir papuošti, kaip norite. Tinka vyšnios, šokolado drožlės, mėtų lapeliai.
Karšti desertai
Anksčiau karštieji desertai buvo patiekiami iš karto po pagrindinio patiekalo. Šiandien tokie saldumynai gali būti ir kaip savarankiškas patiekalas. Karštieji desertai patiekiami popietiniam užkandžiui arba net valgomi pusryčiams. Juos taip pat labai greitai ir lengvai paruošti, o skonis ne ką prastesnis nei restorano patiekalų.
1. Obuoliai karamelėje
Kepti obuoliai jau seniai įsitvirtino kaip skanus desertas. Tačiau dažniausiai obuoliai kepami „natūraliu” pavidalu, tik retkarčiais pabarstant paruoštą desertą cukraus pudra arba cinamonu. Tačiau yra ir kita keptų obuolių variacija. Tokiam patiekalui paruošti reikės šių produktų:
- obuolių (tiek, kiek norite)
- 5 puodelio granuliuoto cukraus
- žiupsnelio cinamono
- 100 g nesūdytų žemės riešutų
- 3 arb. l. sviesto
Žemės riešutai šiame deserte atlieka papuošimo funkciją. Juos galima pakeisti bet kokiais kitais riešutais ar konditerijos įdarais.
Maisto gaminimas:
- Nuplaukite obuolius, pašalinkite uodegėles ir nedideliu peiliu atsargiai išpjaukite šerdį.
- Sumaišykite 1 valgomąjį šaukštą cukraus ir žiupsnelį cinamono, supilkite mišinį į kiekvieną obuolį.
- Kepimo skardos dugną išklokite vandeniu, išdėliokite obuolius ir siųskite į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę 8 minutėms.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite 3 valg. š. l. cukraus ir pastatykite mišinį ant vidutinės ugnies.
- Kai cukrus pasidarys rudos spalvos, apipilkite obuolius karamele ir sudėkite juos ant serviravimo lėkštės.
- Deserto viršų apibarstykite pasirinktu papuošimu.
Desertas nepaprastas tuo, kad tinka ir šaltas, ir karštas, todėl nereikia laukti, kol obuoliai visiškai atvės.
2. Šokoladinis suflė
Universalus desertas, kuris patiks ir suaugusiesiems, ir vaikams. Jį mėgsta visi smaližiai ne tik dėl puikaus skonio, bet ir dėl svaiginančio šokolado aromato. Jei neturite laiko vargti virtuvėje gamindami saldumynus arbatai, turėtumėte pasinaudoti šiuo paprastu receptu. Šokoladiniam suflė reikės:
- 6 kiaušinių
- 2 juodo šokolado plytelių
- 1 pakelio sviesto (250 g)
- 150 g miltų
- 3 art. l. Sahara
Gaminimas:
- Šokoladą sulaužykite gabaliukais, sudėkite į puodą su sviestu ir ištirpinkite.
- Kitame dubenyje gerai išplakite kiaušinius ir cukrų.
- Šiek tiek atvėsusį šokoladą su sviestu supilkite į išplaktus kiaušinius.
- Nuolat plakdami suberkite persijotus miltus ir išplakite iki vientisos masės.
- Tešlą padalykite į sviestu pateptas formeles ir kepkite 200 laipsnių temperatūroje 15 minučių.
Paruoštas šokoladinis suflė išimamas iš formelių ir apibarstomas milteliniu cukrumi. Papuošimui taip pat galima naudoti uogas – geriausiai tinka spanguolės arba braškės.
Išvada
Esame taip įpratę manyti, kad desertas yra sudėtingas, iš daugelio komponentų susidedantis patiekalas, kad vis dažniau atsisakome jį gaminti. Nueiti į parduotuvę visada lengviau, tačiau niekas neprilygsta naminiams kulinariniams kūriniams. Be to, naminiams saldumynams pagaminti reikia labai nedaug laiko ir pinigų.