Kiaulienos pilvo ritinys
Joks šventinis stalas neapsieina be dešros, kumpio ar kitų šaltibarščių. Siūlau pasigaminti gardų naminį kiaulienos pilvo vyniotinį, kuris bus ypač populiarus ant šventinio stalo. Paragavę tokio užkandžio iš parduotuvėje pirktos dešros tikrai nenorėsite. Patikrinkime?!
Kaip pasigaminti kiaulienos pilvo vyniotinį
Ingredientai:
- Mėsa – 1.5 kg (pilvo dalis)
- Druska – 2 šaukšteliai
- Juodųjų pipirų – 1 šaukštelis
- Česnakas – 4 vnt.
- Garstyčios – 3 šaukštai
Paruošimas: 1 veiksmas
Svarbiausia išsirinkti tinkamą mėsą, kad būtų galima paruošti kiaulienos vyniotinį iš pilvo ertmės. Tai turėtų būti kiaulienos pilvo dalis, ploniausias jos kraštas. Tokia mėsa dar vadinama šonine.
Kepimui reikia nuo 800 g iki 1,5 kg sveriančio gabalo – nuo to priklausys pagaminto vyniotinio dydis ir storis. Šoninėje būtinai turi būti riebalų sluoksniai, kad paruoštas vyniotinis būtų sultingas ir minkštas.
Pilvo dalis neturėtų būti per stora, kitaip bus sunku ją sulankstyti. Tačiau jei jums pasitaiko toks gabalas, galite padaryti išilginį pjūvį beveik per visą storį (neperpjaudami mėsos iki galo) ir sulankstyti jį kaip knygą. Šoninės paviršius turi būti lygus, jei yra nuospaudų, patartina jas numušti virtuviniu plaktuku.
Prieš kepimą mėsą nuplaukite ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
Paruoštą sluoksnį paskleiskite ant lygaus paviršiaus (pavyzdžiui, ant virtuvės stalo).
2 veiksmas
Iš prieskonių reikės: druskos, juodųjų pipirų, kuriuos pageidautina sumalti trintuve, česnako ir garstyčių.
3 žingsnis
Tolygiai pasūdykite (1,5-2 šaukšteliai) ir papipirinkite mėsos sluoksnį šviežiai maltais pipirais.
Česnako skilteles išspauskite per presą ir česnako masę rankomis paskirstykite ant prieskonių.
4 veiksmas
Rankomis įtrinkite garstyčias (2-3 valgomuosius šaukštus), atsargiai perbraukite per visą paviršių.
5 veiksmas
Vyniotiniui surišti reikės storo šilkinio siūlo arba virvelės.
6 žingsnis
Suvyniokite ritinėlį tvirtai, suriškite siūlu (ir skersai, ir išilgai). Būtina dažnai perrišti, kad kepdamas ritinys išlaikytų formą ir pjaustant nesubyrėtų.
7 veiksmas
Po to vyniotinį suvyniokite į du folijos sluoksnius, įdėkite į maišelį ir palikite marinuotis šaldytuve 12-24 valandas.
8 veiksmas
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir kepkite folijoje suvyniotą vyniotinį 1,5 valandos, tada sumažinkite temperatūrą iki 160 laipsnių ir kepkite dar 1 valandą. Tada išjunkite orkaitę ir palikite kiaulienos vyniotinį atvėsti.
9 veiksmas
Padėkite suktinuką į šaldytuvą 1-2 valandoms, o tada atsargiai nuimkite siūlus ir vėl nusiųskite į šaldytuvą dar 5-6 valandoms.
10 veiksmas
Tik po to vyniotinį galima pjaustyti, geriau tai daryti aštriu peiliu plačiais ašmenimis.
11 veiksmas
Šis vyniotinis puikiai užšaldomas ir atšildomas neprarandant skonio.
12 veiksmas
Prieš užšaldant kiaulienos šoninės vyniotinį reikia sandariai suvynioti į foliją, tada į maišelį ir įdėti į šaldiklį laikyti. Dieną prieš patiekdami perkelkite į šaldytuvo lentyną ir, kai vyniotinis visiškai atitirps, supjaustykite porcijomis.
13 veiksmas
Kad neapkrautumėte savęs maisto ruošimu per Naujųjų metų šventes, kiaulienos šoninės suktinuką galite pradėti gaminti gruodžio 28-29 d. – marinuoti, gruodžio 30 d. kepti orkaitėje, o gruodžio 31 d. padėti į šaldytuvą atvėsti, supjaustyti ir patiekti.